Еколози влизат в руската политика

Милиционери от спецчастите задържат Евгения Чирикова след протестите в Химки през август. Снимка: грани-тв

Тази пролет в Русия може да се появят няколко партии с екологична насоченост, прогнозира руският в. „Ведомости“ във връзка с предприетото от парламента либерализиране на законодателството за политическите сили.

В края на април се очаква учредителният конгрес на „Алианс на зелените – народна партия“, която планира да участва в местните избори тази есен, пише всекидневникът, като се позовава на Олег Митвол, бивш заместник-ръководител на федералната служба по природоползването „Росприроднадзор“.

„Алиансът“ на Митвол е четвъртата екологична структура в Русия, която се готви да стане партия. Най-известна сред тях е движението „Зелените“ на Анатолий Панфилов, по-рано съюзник на парламентарната левоцентристка партия „Справедлива Русия“, а сега – на управляващата „Единна Русия“, се казва в статията.

Заявка за регистрация е подала също Екологичната партия на мултимилионера Герман Стерлигов. Бившият кандидат-президент се бори за право за носене на оръжие и настоява Русия да ограничи добива на петрол. Процедура за регистрация е започнала и Родната партия, създадена въз основа на фондация „Анастасия“. Нейна цел е всяко руско семейство да получи по един хектар земя, на която да си построи „родово имение“. Засега обаче в тази партия членуват според нейния сайт 346 души, а новият минимум е 500, отбелязва „Ведомости“.

Екологичната ниша в политическото поле на Русия е голяма, смята Митвол, според когото в бъдеще „Алиансът на зелените“ ще може да претендира за втора или трета позиция в рейтинга на най-популярните партии.

Известната екоактивистка Евгения Чирикова, лидер на Движението в защита на Химкинската гора, заявила пред „Ведомости“, че също смята скоро да регистрира партия, но с по-широк профил. „Днес не е време за зелени партии, такива се появяват в държави с развита политическа система и интелектуална, а не ресурсна икономика, това засега не е за нас“, смята Чирикова.

Според руския политолог Евгений Минченко, цитиран в материала, качеството на живота и благополучието на околната среда наистина вълнуват средната класа във федерацията, но като основна тема екологията е малко слаба и зелените няма да съберат 5 на сто, за да влязат в Държавната дума, особено ако са няколко политически сили.

В Европа обаче зелените действат съвсем успешно и са представени в цели две фракции от Европарламента. На последните президентски избори във Финландия кандидатът на местните зелени Пека Хаависто успя да стигне до втори тур, напомня „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.