Русия губи партньори в Централна Азия

След бунтовете в Киргизстан. Снимка: етудей

Отношенията между Русия и Киргизстан „стремително се развалят“, пише в. „Комерсант“. Нов повод за скарване станало желанието на Москва да поеме контрола върху киргизстанския завод за торпеда „Дастан“.

Русия настоява да се преразгледа схемата за изплащане на дълга, натрупан от предприятието – 180 милиона долара, и скланя да го опрости не срещу 48, а срещу 75 на сто от активите на „Дастан“. Киргизстанските власти са категорично против, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Разногласията се отразиха вече и върху регионалната Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев изрази недоволство от работата на генералния секретар на организацията Николай Бордюжа.

Руско-киргизстанските търкания имат последици и за Бишкек. Вчера шефът на руската федерална служба по миграцията Константин Ромодановски съобщи, че Москва денонсира двустранното споразумение с Киргизстан, облекчаващо процедурите за получаване на гражданство, отбелязва „Комерсант“.

Ромодановски отрече това решение да произтича от проблемите в отношенията с Бишкек. „По същия начин обаче властите в Русия отричаха по-рано политическия подтекст на търговските войни с Грузия, Молдова и Беларус, чиито вина, минерални води и млякото преставаха да отговарят на руските санитарни норми точно в момента, когато се разваляха отношенията им с Москва“, резюмира „Комерсант“.

Русия губи партньори в чужбина, изтъква „Ведомости“. „Руско-киргизстанските отношения рязко се изостриха. Москва е недоволна от плановете на Киргизстан да затвори руската военна база, а Бишкек настоява да бъде сменен генералният секретар на ОДКС. В Средна Азия Русия все още поддържа нормални отношения само с Казахстан“, констатира вестникът.

Миналата година се влошиха и отношенията и с Таджикистан – Душанбе осъди руски летец за контрабанда и други нарушения и преразгледа присъдата едва след политически натиск и масово експулсиране на таджикистански мигранти от Русия, напомня изданието.

Постоянен дразнител остава присъствието на руска военна база в Душанбе. Тази година посланикът на Таджикистан в Русия заяви, че не изключва страната му да поиска от Москва да плаща аренда, посочва „Ведомости“.

Всекидневникът припомня и разногласията на Русия с Узбекистан, датиращи от 2009 г. Узбекистан блокираше създаването на Колективни сили за бързо реагиране на ОДКС и настояваше да бъдат задействани в бъдеще само при наличие на консенсус. Ташкент успя да постигне целта си, но при все това не ратифицира редица споразумения във връзка с ОДКС и не участва във военното строителство, отбелязва „Ведомости“.

„Русия трябва да се научи спокойно да реагира на факта, че партньорите й в Централна Азия се мятат в различни посоки. Това не става заради смяна на властта или курса, а защото се търси изгодата“, коментира пред всекидневника руският експерт Алексей Власов. „Русия трябва да има готовност да плаща за лоялността“ на своите партньори, изтъква той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.