Демони на национализма се пробуждат в Румъния

Въпреки феноменалното спокойствие, демони на национализма вилнеят над живописното градче Търгу Муреш в Румъния, където доминиращо по население е унгарското етническо малцинство.

Преди няколко дни правителството на Унгария предложи на румънското правителство да бъдат диференцирани със закон студентите с унгарски и румънски произход във факултетите по медицина и фармация в местния университет (UMF). Там от 4 500 студенти, една трета са от унгарското етническо малцинство.

Някои политически партии в Румъния използват нашия университет, за да печелят гласове, казва Леонард Азамфирей, декан на университета. Те се месят по насилствен начин в работата на университети, като причините за това не са свързани с университетския живот. Правителството трябва да уважи академичната ни самостоятелност, допълва той.

В Румъния има мощно малцинство от милион и половина унгарци, които съставляват 7 на сто от населението на страната. Повечето румънци от унгарски произход живеят в Трансилвания, район, присъединен от австро-унгарската държава в края на Първата световна война.

Въпреки високия градус на напрежение, повлияло на двете общности заради миналото, румънци и унгарци намериха баланс в отношенията си през последните години в рамките на Европейския съюз. Националистическа треска обаче е обзела отново унгарските румънци, както се вижда от извършено наскоро изследване от френския журналист на в. „Монд“ Мирел Бран.

Аз съм изненадана, като виждам политиците, които би трябвало да проявяват зрялост, да насърчават към национализъм, 22 години след падането на комунистическия режим, казва Ангела Борда, професор от университета в Търгу Муреш. От това разделение губят както румънците, така и унгарците…Недопустимо е политиците, подтиквани от печеленето на гласове, да тласкат хората към национализъм, посочва тя.

Поводът за новата етническа нетърпимост е свързан с желанието на унгарското малцинство да бъде създаден в университета департамент с изучаване на унгарски език за всички. Става дума за отколешно искане, което е източник на засилващо се напрежение.

Може да се каже, че в медицинския факултет е създадена възможност за изучаване на унгарски, но ако се създаде един самостоятелен департамент, това би позволило на студентите от малцинството да се възползват от практическото изучаване на майчиния им език.

Трябва да се борим за правата си, смята Марко Бела, заместник-председател на малцинствената партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). Не можем да мълчим, не сме гости в собствения си дом, казва той.

Тази негова гледна точка се споделя и от унгарските преподаватели. Искаме нашите студенти по медицина да се обучават на родния ни език, заявява кардиологът Имре Бенедек, оспорвайки директно централното правителство в Букурещ. Искаме да имаме право да избираме преподавателите и студентите от нашия факултет, казва още той.

На фона на дебатите за самостоятелност, за партията на малцинството ДСУР е важно и политическото предизвикателство. Тази етническа формация, създадена през 1989 г. след свалянето и екзекутирането на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, отива на следващите парламентарни избори в Румъния по-претенциозна и националистически настървена от всякога.

От 1996 г. депутатите на тази партия участват в коалиционните правителства. Било десни или леви румънските партии трябва да се коалират с тях, за да получат мнозинство. Ако тогава малката унгарска формация изглеждаше, че има политическо бъдеще, след 2008 г. две други партии, по-радикални от нея започнаха да я конкурират и да „окастрят“ електората на малцинството.

Това е причината, поради която ДСУР заложи на етническата риторика, като запаши, че ще свали правителството, ако то не разреши на ръководството на университета в Търгу Муреш да разграничи унгарските от румънските студенти.

Не одобрявам идеята за разграничаване на нашата общност. Вярвам в членството ни в румънското и европейско общество в рамките на ЕС, контрира Константин Копотю, ректор на университета.

Колкото до студентите, някои от тях са безразлични. Дойдохме да следваме тук, за да станем лекари извън всички тези етнически стереотипи, заявява Душу Марика, трета година студентка по медицина. Този политически цирк трябва да спре, нека ни оставят на спокойствие, защото това, което искаме да направим, е да станем добри лекари за цялото общество, изтъква тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.