Как не бива да се борим с Асад

Президентът Башар ал Асад толкова охотно убива народа си, че може да се задържи на власт още години. Силите, които са против него, спечелиха подкрепа от международната общност от момента, в който започнаха да се противопоставят на Асад, но не могат да си позволят сами да си очернят имиджа. Ако възприемат жестока и незаконна тактика, някои елементи на опозицията сега рискуват да изложат на опасност каузата си и да задълбочат опасната враждебност между религиозните общности.

Във вторник „Хюман райтс уоч“ разпространи доклад, в който се казва, че някои опозиционни сили правят точно това. Твърди се, че въоръжени формирования – Свободната сирийска армия и други по-малки групировки – са замесени в нарушения на човешки права, включително отвличания, задържания и екзекуции на членове на силите за сигурност и на проправителствените милиции.

Сирийската опозиция е сериозно затруднена от наличието на вътрешни конфликти и от противоречиви послания. „Хюман райтс уоч“ пише, че много от групировките, обвинявани в нарушения, изглежда не са част от организирана командна структура и не изпълняват заповедите на Сирийския национален съвет, главният политически орган на опозицията.

Въпреки това, за да бъде ефикасна, за да запази подкрепата на света и да има някакви шансове за сваляне на Асад, съветът и Свободната сирийска армия трябва да удвоят усилията си за обединяване и дисциплиниране на кампаниите си. Те трябва да осъдят нарушенията и ясно да покажат на членовете си, че подобни действия няма да бъдат толерирани.

Изводите на „Хюман райтс уоч“ са и упрек към Русия и Китай. Главните поддръжници на Асад сред международната общност. Тези две страни на два пъти наложиха вето на инициативи на Съвета за сигурност на ООН, които целяха да принудят Асад да спре убийствата (според Обединените нации жертвите вече са повече от 8000) и да се оттегли. Колкото повече продължават вълненията, толкова по-разединено ще е сирийското общество и толкова по-вероятно е нестабилността да обхване и други страни.

Последният жест на Русия е жалък. Във вторник външният министър Сергей Лавров втвърди критиката си към Асад, като подчерта, че „ние в никакъв случай не оправдаваме сирийското ръководство“. Но въпреки това той заяви, че Москва ще подкрепи нова декларация на Съвета за сигурност, в която се изразява загриженост от случващото се, само ако в нея се създават условия за преговори между режима и опозицията, а не се поставя ултиматум.

Това е абсурдно. Съветът за сигурност трябва да заяви по най-категоричен начин, че Асад трябва да си иде. За да стане това, решаващо е въздействието на Русия и Китай. Москва може да започне, като спре доставките на оръжие, което Асад използва, за да убива народа си.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.