Непредвидени избори са ново изпитание за Ангела Меркел

ДПА

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Последното нещо, което Ангела Меркел би желала, докато се бори да бъде овладяна дълговата криза в Европа, е да бъде подлагана на изпитание нейната вътрешнополитическа сила. Но, започвайки от неделя, германският канцлер ще се изправи пред непредвидени избори в три провинции, които могат да спомогнат за преоформянето на политическия пейзаж в страната.

Наистина изборите в провинциите Саар, Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия през следващите седмици могат да предопределят общите избори през 2013 г.

Специално такъв е случаят със Северен Рейн-Вестфалия, където публикувано в сряда проучване на общественото мнение показва, че популярният премиер социалдемократ Ханелоре Крафт и нейните коалиционни партньори от партията „Зелени“ вероятно ще засилят позициите си в местния парламент на предсрочните избори на 13 май. Берлинската социологическа агенция „Форса“ заяви, че СДП на Крафт е увеличила рейтинга си с 4,5 пункта спрямо резултатите от предишните избори в провинцията преди две години и сега може да разчита на 39 на сто. Докато подкрепата за християндемократите (ХДС) на Меркел е спаднала с 1,6 пункта до 33 процента, твърди агенцията.

„Крафт е като майка на провинцията; тя достига до хората“, казва изследователят на политическите партии Юрген Фалтер за всекидневника „Рур нахрихтен“. „Освен това СДП и „Зелените“ не стоят зле и на федерално равнище.“

При население от 18 милиона – около една четвърт от населението на Германия – изборите в Северен Рейн-Вестфалия често са смятани за показател за националния парламентарен вот. Рискът за Меркел е, че засилването на СДП в най-голямата провинция на Германия може да представлява не само отстъпление на нейната партия там, но и ще накърни политическия й престиж на фона на предположенията относно конфигурацията на следващото федерално правителство.

Все пак коалицията между СДП и „Зелените“ в Северен Рейн-Вестфалия беше модел за създадената през октомври 1998 г. национална коалиция СДП-„Зелени“ на канцлера Герхард Шрьодер. Но седем години по-късно един силен вот срещу СДП на изборите в Северен Рейн-Вестфалия накара Шрьодер да свика предсрочни федерални избори, които Меркел накрая спечели. Преди две години обаче Меркел загуби мнозинството си в Бундесрата – горната парламентарна камара – след поражението на ХДС на последните избори в Северен Рейн-Вестфалия.

Усилията на ХДС да оспорят ефективно властта на СДП в Северен Рейн-Вестфалия бяха възпрени и от неразборията около обичайния представител на християндемократите за изборите в тази провинция – амбициозният министър на околната среда в правителството на Меркел Норберт Рьотген. Предизборната кампания в провинцията навлиза във втората си седмица, а във водещите новини все още преобладава баражът от критики относно неохотата на Рьотген да изостави правителствения си пост в Берлин и да поеме по-голям ангажимент в Северен Рейн-Вестфалия.

Но преди да се отправят към урните избирателите в тази провинция, трябва да издадат своята присъда съгражданите им в Саар и Шлезвиг-Холщайн. Проучванията на общественото мнение показват, че ХДС и СДП са рамо до рамо в надпреварата да станат водеща сила след изборите в двете провинции. В резултат може двете партии да съставят широки коалиции в Саар и Шлезвиг-Холщайн, което допълнително ще засили предположенията, че на Меркел може да се наложи да образува заедно със СДП кабинет след федералните избори догодина.

Именно това би станало, ако големият губещ в трите регионални избора бъде Свободната демократическа партия (СвДП) – коалиционен партньор на Меркел. Анкетите сочат, че тази пробизнес партия е заплашена от възможността да не влезе в парламентите на всяка от трите провинции заради нездравословните дебати сред ръководството й и разногласията за партийната позиция по справянето с дълговата криза.

Рухването на либералите от СвДП ще остави Меркел без очевиден коалиционен партньор при подготовката за националните избори догодина.

Огласени в сряда резултати от анкета показват, че СвДП пада под прага от 5 процента, необходим за партиите да влязат в парламента. Неуспешният опит на либералите да се върнат в провинциалните парламенти може да предизвика нов кръг от напрежение и нестабилност в правителството на Меркел.

Същевременно е възможно настоящите избори да отбележат допълнително нарастване на политическия капитал на Пиратската партия, която прокламира свобода в интернет. Тази група вероятно ще събере достатъчно гласове, за да влезе във всеки от трите регионални парламента, което ще представлява нова нейна стъпка по пътя към спечелване на депутатски места във федералния парламент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.