Социалисти срещу десни – нова схватка на изборите в Андалусия

Ройтерс

Рахой срещу Сапатеро. Колаж: спаня

Управляващата в Испания десноцентристка Народна партия се очаква да спечели изборите в неделя в икономически затруднената област Андалусия – победа, която ще използва, за да разшири мерките за икономии в здравеопазването и образованието в цялата страна.

Въпреки че икономиката върви към втора рецесия за три години, повечето испанци подкрепят стремежа към икономиии на премиера Мариано Рахой, избран миналата година, обещавайки да изведе Испания от дълговата криза в еврозоната, сочат социологически проучвания.

Социалистическата партия управлява Андалусия, гъсто населена област, известна с двореца Алхамбра в Гранада, морския курорт Коста дел Сол и огромна индустрия за маслини, още от връщането на Испания към демокрацията през 1978 г. Очаква се обаче тя да загуби последния си бастион, след като гласоподавателите я накажат за 30-процентната безработица, най-високата в страната, корупционните скандали и кризата в националната икономика, която започна по времето на социалистите.

„Вярвам, че Народната партия ще спечели и единственото нещо, което искам, е да създаде работни места. Не знам дали ще гласувам или не. Но разбирам, че ще има още съкращения на разходите“, заяви 32-годишната Лусия Маестре.

Подобно на много други млади испанки тя е завършила университет, но може да си намери само нископлатена работа, като например работа през уикенда в бар в градчето Картая в югозападна Испания на Атлантическия бряг.

Народната партия спечели парламентарните избори през ноември, след като през май победи социалистите в почти всички 17 автономни области в страната и повечето градски съвети.

Изборите в Андалусия са четири дни преди обявената обща стачка в цялата страна по повод реформите в трудовото законодателство и пет дни преди Рахой да представи близо 35 милиарда евро съкращения на разходите в бюджета за 2012 г.

Рахой реформира законите за трудовия пазар, опитвайки се да стимулира наемането на работа, и драстично намали разходите в опита си да спечели отново инвеститори.

Много гласоподаватели подкрепят мерките му за икономии, след като съмненията във финансовото здраве на Испания опасно увеличиха миналата година лихвите по кредитирането и заплашиха да изправят страната пред необходимостта от спасителни мерки като Гърция, Ирландия или Португалия.

„Ще станем свидетели на съкрушителна победа на Народната партия. Гласоподавателите знаят, че Народната партия ще съкрати разходите, но са сигурни, че съкращенията ще бъдат разумни“, заяви Мануел Монтеро, професор по история в университета в Гранада.

Депутат от Народната партия в националното събрание заяви, че след като изборното препятствие в Андалусия бъде преодоляно, Рахой ще прокара нов кръг от реформи, които ще позволят на регионите да увеличат университетските такси и да започнат да изискват заплащане за някои медицински услуги.

Въпреки че тези съкращения могат да предизвикат протести, те вероятно няма да дестабилизират правителството, тъй като според социологически проучвания най-малко половината от испанците подкрепят някои съкращения на разходите в обществените услуги, сред които здравеопазването и образованието.

Повечето лидери на автономни области, където 70 процента от разходите са за образование и здравеопазване, също се съгласиха да предприемат сериозни стъпки тази година, за да осигурят най-малко 10 милиарда евро (13,19 милиарда долара) икономии.

Време за промяна

Неотдавнашно проучване на Метроскопия показва, че Народната партия ще получи 59 места при 47 сега в 109-местния парламент на Андалусия, където живеят почти една пета от испанците. Това ще даде на десноцентристката партия абсолютно мнозинство, което ще лиши социалистите от възможността да управляват в съюз с по-малката лява партия Обединена левица.

Само че държавната социологическа агенция CIS прогнозира, че Народната партия ще вземе само 54 или 55 места, което ще позволи на социалистите и обединената левица да сформират коалиция.

„Народната партия никога не е печелила в Андалусия. Победа дори с минимално мнозинство е огромна за тях“, заяви Хосеп Лобера, директор на научните изследвания в Метроскопия. Победа на Народната партия“ ще бъде смятана за подкрепа за мерките за строги икономии, каза той.

Очаква се също социалистите да пострадат от обвиненията, че дузина техни лидери са отклонявали средства за засегнати от кризата компании към семейните си фирми и фирми на приятели.

Народната партия може да победи и отчасти благодарение на избирателите социалисти, които си останат у дома или гласуват за по-малки партии, както стана на изборите през ноември.

Някои избиратели в андалуското градче Картая, заобиколено от полета с ягоди и малини, заявиха, че ще изберат всеки друг, но не и социалист, след като местната икономика бе съсипана от рухването на бума в строителството през 2007 и 2008 г.

35-годишната Бела Гарсия, съветничка на социалистите в Картая, където живеят 20 000 души, очаква партията й да изгуби на изборите. „Хората искат промяна дори и да не са привърженици на Народната партия“, каза тя. Лоли Васкес, собственичка на хотел с 10 стаи, е разгневена от информацията, че роднини на социалистическите лидери получили правителствени субсидии за компаниите си, докато тя трябвало да уволни двама от четирите души персонал. Все по-малко търговски представители и пътуващи бизнесмени от строителството преминават през града в момента, каза тя.

„Най-големият провал на социалистите е, че не разбират от икономика. Не можеш да спечелиш три и след това да харчиш три или четири, което те направиха“, заяви привърженикът на Народната партия Хуан Перелес, председател на кооперация на фермери, отглеждащи ягоди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.