Дъщерите на Обама под прицел в интернет

в. Вашингтон пост

Мишел Обама на среща с ученици във Вашингтон. Снимка: Белия дом

Журналистически материал, на чието разпространение Белият дом се опита да попречи, все пак във вторник се превърна в новина, показвайки колко е трудно да се опазят личното пространство и сигурността на непълнолетните дъщери на семейство Обама в този дигитализиран свят.

Служители на Белия дом в понеделник поискаха от информационна агенция да премахне материал за училищна екскурзия в Мексико на едната от дъщерите на държавния глава. Те изтъкнаха, че информацията нарушава неписано правило за отразяването на новини, свързани с президентското семейство – медиите не трябва да публикуват съобщения за ежедневните или лични дейности, включващи децата на Обама.

„От началото на мандата Белият дом призоваваше информационните агенции да не публикуват съобщения нито пък да снимат децата на семейство Обама, когато те не са с родителите си и когато няма някакъв съществен новинарски интерес от това“, каза в свое изявление във вторник сутринта Кристина Шейк, говорител на Мишел Обама. „Ние напомнихме на медиите за тази молба, за да защитим личното пространство и сигурността на момичетата.“

Но администрацията реши да признае за пътуването, след като във вторник Мексико беше разтърсено от земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което изложи на потенциална опасност 13-годишната Малия Обама и нейните приятели. Това подтикна репортерите да зададат въпроси относно безопасността на Малия, което накара Белия дом да излезе с изявление, че тя е в Мексико и е в безопасност.

Президентските администрации отдавна се опитват да предпазват малките деца на първите семейства, а репортерите във Вашингтон спазват табуто в съобщения и снимки, които не касаят официалните и полуофициалните събития. Забраната за отразяване на подобни новини съществува при много администрации по силата на неофициална договорка с Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, която представлява интересите на журналистите, отразяващи работата на президента.

„Сред пресата цари всеобщото усещане, че тя иска да се отнася с уважение“ към президентските деца, каза Карън Боъм, репортерката на агенция Ройтерс, която е и президент на Асоциацията на кореспондентите. „Аз самата съм родител на две деца в училищна възраст, затова напълно разбирам защо техните родители искат да опазят личното им пространство. Смятам, че много от репортерите се отнасят с уважение към това.“

Макар че традиционните медийни организации отдавна се придържат към подобни правила, случаят в Мексико показва колко е трудно да се налагат такива стандарти в епохата на „глобализацията на новините“, каза Марта Джойнт Кумар, преподавател по политически науки в университета „Тоусън“, която изследва медиите и президентската институция.

Новината за училищната екскурзия изтече не от Вашингтон, а от репортер на агенция Франс прес в Мексико. Информацията, в която се цитира анонимен представител на мексиканската полиция, разкри подробности около посещението. Тя беше публикувана на редица интернет страници, включително в „Хъфингтън пост“, британския „Дейли телеграф“, канадските „Отава ситизън“ и „Монреал газет“ и австралийския „Острейлиън“.

Служители на Белия дом убедиха няколко от сайтовете да премахнат информацията, но съобщенията за този опит за цензура скоро привлякоха вниманието към присъствието на първоначалното съобщение и на други места в интернет.

„Проблемът с интернет е, че всеки се изживява като новинар“, каза Кумар. Това затруднява традиционните медии да поддържат фактическата забрана за съобщаването на определени новини, допълни тя. „Сега си имаме работа с друга вселена. Всеки има айфон и прави снимки. Всеки има достъп до социални медии. Условията се промениха и е доста по-трудно да се контролира информацията.“

Представители на Белия дом признават, че медийните организации не могат да поддържат еднакво ниво на дискретност, когато дъщерите на президента са с него, защото той е публична фигура. Но въпреки това те ги предпазват на публични места. Например когато Обама беше посрещнат от едната от дъщерите си при свое завръщане в Белия дом след пътуване през юни 2009 г., пресаташетата помолиха фотографите да не разпространяват снимките, за да предпазят личното им пространство. Повечето откликнаха на молбата.

Едно потенциално изключение от обичайното правило: новините за нарушения на законите от президентско дете. През 2001 г. новината, че дъщерите на президента Джордж Буш-младши, Джена и Барбара Буш, са били хванати да употребяват алкохол в Остин, нарушавайки забраната за употреба на алкохол от непълнолетни, беше доста широко отразена в медиите.

Някои журналисти допускат, че често се прилага двоен стандарт. Президентите и кандидатите за президенти нерядко се снимат с децата си и ги използват, за да натрупат политически точки. Като кандидат-президент Бил Клинтън и съпругата му Хилари Клинтън през юли 1992 г. позираха за корицата на списание „Пийпъл“ със своята тогава 12-годишна дъщеря Челси – жизнерадостна снимка на обикновено семейство, която може и да е убедила избирателите да оставят настрана притесненията, свързани с обвиненията към кандидата за минали изневери.

Обама заяви, че не е склонен да въвлича децата си в политически контекст. Но той от време на време го прави, като например по-рано този месец, когато каза на Сандра Флък, студентката по право в университета Джорджтаун, обидена от Ръш Лимбоу (водещ на консервативно радио токшоу в САЩ) заради подкрепата й за идеята здравните осигуровки да покриват и средства за предпазване от бременност, че той не би искал за дъщерите му да се говори така, както скандалният радиоводещ е говорил за нея. Белият дом позволи също на фотографите да снимат момичетата, когато те бяха на почивка с родителите си, и разпространи свои собствени снимки на придружаващите майка си и баща си деца.

„Вашингтон пост“ миналия месец писа, че в кампанията за преизбиране на президента важна роля играе образът на първото семейство, което приканва симпатизантите „да му помогнат да защити работещите американци“. В материала се цитира социологът от Демократическата партия Селинда Лейк, която говори за политическия имидж на семейство Обама: „Значението на семейството е огромно. Колкото повече опознаваш това семейство и колкото повече мислиш за Барак Обама в тези рамки, толкова по-трудно ти е да го очерниш.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.