Защо Франция пропусна убиеца от Тулуза?

След стрелбата пред училището в Тулуза. Снимка: АФП/БТА

След ликвидирането на терориста Мохамед Мера от полицията във Франция в. „Гардиън“ обръща внимание на повдигнатите от френските медии въпроси защо Мера, който е бил под полицейско наблюдение от години и е бил разпитван от разузнаването заради свои посещения в Афганистан и Пакистан, не е бил задържан от полицията по-рано.

След разкритието, че Мера е бил в забранителен списък на САЩ за самолетни полети, запознат с критериите за включване в този списък заяви, че служителите на сигурността на САЩ трябва да са преценили, че Мера е способен да свали самолет в полет, пише вестникът.

Убийствата повдигнаха въпроси за сплотеността на френското общество и дали събитията ще променят поетия от Никола Саркози курс за преизбирането му за президент. Саркози определи убийствата на Мера като терористични нападения и обяви редица нови антитерористични закони, включително сурови мерки срещу посетители на екстремистки сайтове, пише „Гардиън“.

Не е ясно дали САЩ са споделили с Франция информацията, че Мохамед Мера е в техен забранителен списък за самолетни полети, пише в. „Ню Йорк таймс“. На въпрос защо Мера не е бил под по-засилено наблюдение във Франция, водещият разследването прокурор на Париж Франсоа Молен каза, че хиляди френски граждани посещават Афганистан и Пакистан и Франция няма ресурсите да ги държи всичките под наблюдение.

Няколко експерти по въпросите на тероризма изразиха несъгласие и заявиха, че Мера изглежда е бил пропуснат или подценен. Според тях само между 15 и 30 души с профил като неговия пътуват до региона всяка година, отбелязва вестникът.

Имаше и изказвания, че по-ефикасен анализ на данните е можел да доведе полицията до Мера преди той да извърши последните си четири убийства в понеделник. Той бе идентифициран като заподозрян едва в понеделник следобед, обаче разследващите още от събота са разполагали с доказателствата, които в крайна сметка ги доведоха до него – интернет материали, които го свързват с първото убийство на 11 март, пише „Ню Йорк таймс“.

Според изказвания на Мера при разговорите с преговарящите полицаи мотивът за убийствата му бил да отмъсти за смъртта на палестински деца в окупираните от Израел територии, за френското военно участие в Афганистан и за съществуващия от една година френски закон, който забранява носенето на мюсюлманско було на обществени места, пише в. „Вашингтон пост“.

Списъкът от жертви на Мера (трима войници мюсюлмани, както и три еврейски деца и един равин с двойно френско и израелско гражданство) е като реклама на френския мултикултурализъм в страна, където живеят 5 милиона мюсюлмани.

Веднага обаче се породи страх, че кървавият епизод може да изостри враждебността към мюсюлманите и други имигранти, която вече е събудена от предизборната кампания за президентските избори на 22 април и 6 май.

Затова едва броени минути след като полицията прибра тялото на Мера, президентът Никола Саркози се появи по телевизията, за да извлече поуките от трагичния 11-дневен епизод. Първата и най-важна поука, каза той, е, че различните етнически и религиозни групи във Франция трябва да останат единни под националното знаме, пише „Вашингтон пост“.

В. „Монд“ цитира думи на основателя на елитното подразделение на френската жандармерия за борба с тероризма и освобождаване на заложници Же И Же Ен (GIGN – Група за намеса на националната жандармерия) Кристиан Пруто, който критикува операцията на спецзвеното на френската полиция срещу апартамента на Мохамед Мера в Тулуза.

„Как е възможно най-доброто подразделение на полицията да не успее да задържи един човек?“, пита Пруто. Той критикува решението да бъде нападнат Мера в дома му. „Можеше да му заложат капан. Да изчакат да излезе от дома си и да го сгащят“, изтъква той. „Може да изглежда самонадеяно, но за 64 операции на Же И Же Ен под мое командване не е имало нито един смъртен случай“, посочва Кристиан Пруто.

„Трябваше да му пуснат сълзотворен газ. Нямаше да издържи и пет минути. Вместо това му мятаха гранати и в резултат на това го поставиха в психологическо състояние, което го накара да продължи „войната“ си“, изтъква основателят на Групата за намеса на националната жандармерия.

В. „Фигаро“ обръща и внимание на решението на президента Никола Саркози да се вземат нови мерки за възпиране на разпространяването на екстремистки идеологии и на възхвалата на тероризма, по-специално в интернет. Една от тези мерки е, че „занапред всеки, който посещава редовно интернет сайтове, в който се възхвалява тероризмът или се призовава към омраза и насилие, ще носи наказателна отговорност“, заяви Саркози в телевизионно обръщение.

С тази мярка френският президент иска да включи тероризма във вече съществуващия механизъм на борба срещу детската порнография в интернет, припомня депутатката от управляващия Съюз за народно движение Лор дьо ла Радиер. Френски закон от 5 март 2007 г. наказва с две години затвор и 30 000 евро глоба „редовното посещение на онлайн комуникационна услуга, която предоставя“ кадри с детска порнография. Този закон криминализира разглеждането на педофилски кадри в интернет, дори и без потребителите да ги съхраняват на твърдите си дискове, отбелязва „Фигаро“.

В анкета в сайта на „Фигаро“ на въпроса „Трябва ли да се наказва посещаването на терористични сайтове?“ от 20 000 гласували 73 процента отговарят утвърдително.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.