Министър тежка артилерия откри огън по обикновения човек

Новата министърка на здравеопазването Десислава Атанасова даде залп с поразителни начинания. Пред „Дарик радио” тя лансира идеята си, че хората, които не плащат здравни вноски, трябва да бъдат лишени от някои административни услуги, например да не им се издава лична карта.

Тя призна още, че е предлагала това и преди години като депутат от ГЕРБ, а сега като министър ще поднови това предложение. Тоест, не е случайно изпусната реплика. В началото на мандата на ГЕРБ тя и съпартийците и се опитаха да пробутат подобен проектозакон (виж тук), с който се забранява на неплатилите здравни вноски да пътуват в чужбина. И тогава тя е била една от инициаторките. Слава Богу, не мина.

Атанасова се самоопредели като тежката артилерия на ГЕРБ. Стрелбата започна. Ще броим труповете.

Че тази 33-годишна жена, чийто единствен трудов стаж е като юрисконсулт в болница в Русе, няма никакви способности за министър, започва да става болезнено ясно.

Тя каза още, че затворът за неплатени здравни осигуровки не е добрата мярка. Боже, колко била милостива! И административните санкции и лишаването от здравноосигурителни права не работели, казва Атанасова. И затова хората без здравни вноски трябвало да бъдат лишавани от други права, за да ги накарат да плащат. Дава пример, че ако нямат лична карта, това ще ги лиши и от социални помощи.

Удивително. Тежката артилерия наистина смята, че може да лиши от административно обслужване 1,5 млн. души, колкото не плащат здравни осигуровки, да ги остави без паспорти и т. н., и те изведнъж ще почват да плащат.

Всъщност, броят на неплащащите здравни осигуровки, показва приблизително реалния брой на хората с временна работа или без трудов договор, или въобще без работа. Положението в страната е драматично. И тези хора в безизходица, да бъдат наказани без административно обслужване?

Представя ли си някой за момент какъв хаос ще настъпи? Какви неволи ще създаде нафуканата министърка на хората? Те няма да могат дори да заминат и за чужбина да се спасяват от тая страна. Къде да отидат тези безработни и хора, които не са получавали заплати от месеци? Откъде да внесат здравни осигуровки?

Вместо държавата да създаде условия за повече работни места, да се погрижи за тях, тя ги бие с милиционерски мерки.

Ето, такъв кадър назначи ГЕРБ за четвърти пореден министър на здравеопазването. И тъй като милиционерското присъствие в парламентарната група на ГЕРБ и в правителството е доста силно, нищо чудно този път законът да мине.

И в Щатите има към 40 млн. души, които не плащат здравни осигуровки. И колкото и да е чудно на нашата министърка, те не са лишени напълно от здравна помощ. Има болници и организации, които ги спасяват при нужда.

А ако там издигне някой тази идея да ги лиши от административно обслужване, ще падне президентът с цялото си правителство.

Тук куклата в министерското кресло съвсем насериозно лансира идеи, каквито и милиционерския режим на социализма не е налагал. И никой не се възмущава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.