Биволъ: Човек на „Мултигруп“ купи и мините в Мадан, и незаконния комплекс край морето при Варвара

Покойният президент на „Мултигруп“ Илия Павлов (вляво) и неговият вицепрезидент Николай Вълканов (сега спасител на миньорите), на откриването на комплекс „Парадайс бийч“ през 2002 г. Снимка: Булфото

Спасителите на миньорите в Мадан се казват Бойко Борисов и Николай Вълканов. Вълканов е бивш вицепрезидент на скандалната групировка „Мултигруп“. Той ръководи от години инвестициите на корпорацията в мини и строителство. Смята се приближен на Ахмед Доган, който присъства на откриването на мини в Златоград, заедно с Илия Павлов. Фирмата на Вълканов (и на „Мултигруп“) „Минстрой“ плати скандалния хонорар на Ахмед Доган (а не държавата, както твърдеше премиерът Борисов, с настояване да го върне). Откъде при това положение извира дружба между премиера и Вълканов? Оказва се, че Вълканов е купил и определения като незаконен и осъден да бъде съборен комплекс „Златна Перла“ край странджанското село Варвара, до Царево. Защо? Какво ще стане с него? Ето какво разкрива сайтът „Биволъ“ по темата:

Един от корпусите на незаконния строеж на фирма „Краш 2000“ в парк „Странджа“. Снимка: Светослава Банчева

Скандалният строеж „Златна Перла“ в Парк Странджа вече е 100% пряка собственост на бившия мултак Николай Вълканов. Негова е фирмата изкупила земята и постройките от ффирма „Краш 2000“, показват данни от имотния регистър.

РДНСК Бургас трябва да издаде заповед за събаряне на „Златна Перла“. В Бургас обаче очакват одобрение на заповедта от ДНСК от София, което се бави.

А дали това одобрение изобщо ще пристигне, след като вчера Николай Вълканов се яви в ролята на спасител на „Горубсо“-Мадан, преговаряйки лично с премиера Борисов?

Узаконяването на „Златна Перла“ в стила на Борисов – еднолично и в разрез с всякакви закони, вече не изглежда невъзможно. Не и след случая с „Горубсо“-Мадан, където една концесия се разваля и прехвърля за по-малко от 24 часа без процедура, „по заповед на щуката“, все едно Борисов не е премиер на правова европейска държава, а е близкоизточен емир.

Във всички случаи казусът със „Златна Перла“ трябва да бъде следен и натискът за събарянето на незаконния обект не трябва да отслабва на финалната права.

Златна Перла – символ на наглостта на олигархията и беззаконието

Вилното селище изникна преди 5 години в природен парк „Странджа“ с фалшифициран документ за липсата на необходимост от ОВОС. Въпреки, че ВКП доказа, че документът, на базата на който е издадена строителното разрешение е абсолютно фалшив, кметът на Община Царево – Петко Арнаудов отказа да ревизира издадените предписания и разрешителни на „Краш 2000“ и фактически се превърна в съучастник. Прокуратурата обаче хвърли формално вината на починал чиновник (който не може да бъде разпитан и да се защити), отказа да разнищи престъплението докрай и да установи точно кой е донесъл незаконно в общината фалшификата и защо. Подаденият сигнал за това от журналисти на „Биволъ“ не бе разгледан изобщо по същество от бургаските прокурори, които тенденциозно „чадъросват“ всички далавери в южната морска община, свързани с кмета Арнаудов и юриста му Евгени Мосинов – и двамата видни номенклатурчици от БСП. По времето на станишевото правителство това изглеждаше поне логично, но сега когато на власт е ГЕРБ промяна няма.

Селището „Златна перла“ се превърна в символ на наглостта на строителните предприемачи и местната власт, след като Петко Арнаудов и собственикът Краш 2000 колективно атакуваха във ВАС и постигнаха ликвидирането на целия парк „Странджа“ през лятото на 2007 г., за да узаконят по този начин своеволията си.

Николай Вълканов, шеф на „Минстрой“, на конкурса „Мис туризъм“ в своя хотелски комплекс в Девин през 2005 г. Сред публиката е Ахмед Доган. Снимка: Булфото

Дори след окончателното обявяване на „Златна перла“ за незаконна, заповедите за събаряне бяха блокирани от тогавашния шеф на ДНСК – Иван Симидчиев. През май 2009 той изпраща писмо до РДНСК – Бургас, в което пише, че около „Златна перла“ има нови обстоятелства и има възможност „за правилно приключване на случая“, т.е. за узаконяване на комплекса. Законът за устройството на територията обаче не дава възможности да се узакони нещо, което веднъж е било обявено за незаконно.

През април 2010 г. ВАС изненадва с поредното си решение – строителният контрол действа по собствена преценка и отказите му да изпълни правомощията си са необжалваеми. Въпреки, че съдът е обявил „Златна перла“ за незаконна, ДНСК е освободена от законовото си задължение да събори незаконния комплекс.

Скандалът стигна и до прокуратурата, която образува досъдебно производство за забавянето на заповедите за разрушаване. В крайна сметка Симидчиев беше отстранен през октомври 2010. Формален повод станаха разкритията за 45 незаконни обекта край Ивайловград, „открити“ след въздушната акция на НАП. Преди това екоорганизации многократно апелираха за освобождаването на Симидчиев заради „Златна перла“ и лифтовете в Пирин и Рила.

Новият шеф на ДНСК ускори издаването на заповедите за събаряне, а тогавашният министър Росен Плевналиев нееднократно се закани, че „Златна перла“ както и други незаконни обекти ще бъдат съборени след приключването на съдебните процедури.

От сайта Биволъ. Заглавието е на e-vestnik. Оригиналното заглавие е “ Мултак спасява Батман. Ще спаси ли Батман имота на мултака?“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.