Облачно, с кюфтета

Румен Белчев

Ей такова време се задава за Великден според газетите – досущ като в детското филмче. Ще плющи дъжд и ще мааме кюфтаци!

Епичната борба на кабинета с ръста на цените намира своето, предполагаме, безкористно и безвъзмездно отражение по вестникарските страници.

„До Великден – юзди на цените“ – възторгва се „СТАНДАРТ“. И дава плана за действие: „Властта обяви война на спекулата. Целта е да се удържат цените за Великден. Премиерът Бойко Борисов нареди тотална проверка на търговци и производители на свинско, агнешко и яйца“. Пак според стандартната газета имало дори съставен график, по който министрите да ходят по магазините, та да свалят цените.

Би могло да се отслужи и молебен, но откъде пари в бюджета – така сигурно е по-евтино. И – доказано – много ефективно! Няколко дни по-късно „СТАНДАРТ“ радостно рапортува: „…цените на яйцата вече започнаха да падат, отчитат потребители. В момента бройка се търгува най-евтино срещу 29 стотинки, като все още има и цени от над 50 стотинки на яйце“… Други, не толкова оптимистични наблюдатели посочват, че цената е паднала с цяла стотинка!

Наближаващият край на постите и недоимъкът на населението вълнува и „ТРУД“. Загрижен за физическото и психическото здраве на читателите си, той ни уверява, че „Пържолата крие риск от смърт“. Не са се сетили да предложат да се залепят на всяка пържола плашещи надписи като по цигарите, даваме безплатно тази идея.

А „ПРЕСА“ печално констатира, че „Тъжни кокошки снасят все по-скъпо“…

„СТАНДАРТ“ удря всички оземи с твърдението: „По Великден – агнешко с кюфтета“. Оптимизмът в заглавието не се споделя от текста под него, според който хората щели да си пържат кюфтаци, защото агнешкото им било скъпо…

Вторачени в яйцата и фаталната дата, след която министрите ще зарежат обиколките по магазините и ще ни оставят на произвола на съдбата, сякаш пропускаме започващата борба за следващия мандат. Пък то – не остана време – една година – и пак ще се къпем в изобилие на обещания и кандарми!

В газетите вече започнаха да се прокрадват и полезни съвети за кандидатите – „Дебелият глас печели избори“ – уверява ни „24 ЧАСА“. За тези, които са пропуснали полезното четиво, ще уточним, че става въпрос не за дебел гласоподавател, нито за дебело подплатен негов глас, а че гласът на кандидата трябвало да бъде „дебел“ – според написаното в газетата под това би трябвало да се разбира – плътен, басов. Може и баритонче, но не с толкова големи шансове.

В тоя смисъл за г-жа Меглена Кунева няма никакъв шанс – още повече, че вече и „ПРЕСА“ се заяде с нея. Притежателката на не толкова дебел глас г-жа Валерия Велева директно ни избожда очите с твърдението, че „И Кунева ни излъга“. С какво ни е излъгала? Ами – рекла, че няма да прави партия, пък май ще прави. Чак сега напуснала партията си, пък се кандидатирала като независима. И не само това – ами и „един бивш чужд посланик стана неин политически застъпник“…

Очевидно защо – действащите в момента чужди посланици са вече ангажирани…

Неизвестно защо „ТРУД“ решава да ни разтуши с научното съобщение, че „Неудовлетворените в секса мушици пият повече алкохол“. Било се отнасяло и за хората!

Ние се чудим защо населението се пропива, то не било нито заради процъфтяващата икономика, нито заради забавяните с години заплати, нито заради здраво стиснатите юзди на цените, нито заради светлите перспективи пред нацията! Най-после да разберем и ние жестоката истина, че сами сме си криви!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.