Гърция е с вързани крака и ръце от кредиторите

Новото кредитно споразумение, гласувано неотдавна от 213 депутати от гръцкия парламент, предава страната на подаянието на кредиторите, които буквално могат да разпродадат всичко, притежавано от гръцката държава, ако не бъдат изпълнени договореностите с тях за взетите заеми.

Кредиторите могат да конфискуват и златото на централната гръцка банка, което се пази в трезорите в САЩ и Англия.

Новото кредитно споразумение, минало тържествено през нощта миналия вторник през парламента и одобрено с гласовете на депутатите на двете партии ПАСОК и Нова демокрация и от някои отлюспени техни съмишленици, буди ужас сред всеки, опитал се дори и да направи един бегъл прочит на непосилните условия в него.

Глава 15, параграф 4 от това споразумение недвусмислено постановява, че Гърция и Централната банка на страната „се отказват безрезервно от каквото и да е право на имунитет, което вече притежават или което могат да получат по отношение на имуществото на държавата“. „Отказ от всякакво право на имунитет“ на гръцката държава! Тоест всичко може да бъде разпродадено!

На подаянието на кредиторите може да бъде оставено всичко, което притежава гръцката държава – от държавните фондове и даже сградата на парламента до Партенона, територията и островите на страната!

Няма никакво значение дали кредиторите ще се опитат да конфискуват Акропола. По-важното е, че депутатите не се посрамиха да им предоставят това право!

Говорим за златото на Гърция, откраднато от германците по време на окупацията през Втората световна война и с право искаме да ни го върнат заедно с лихвите за изминалите 70 години.

Водачите на Нова демокрация и ПАСОК не се поколебаха да отстъпят на кредиторите правото „законно“ да конфискуват златото, което сега притежава гръцката държава! Формулировката за отказ от всякакъв имунитет преследва точно тази цел. Сиреч да бъде иззето златото, което преди година бе 147,5 тона и се държи от централната банка.

Хората не знаят, че по-голямата част от златото, притежавано от централната банка, тоест от гръцката държава, се намира в чужбина. В трезорите на банката на Англия и на федералната банка на САЩ.

Лошото става лесно, трагично лесно по силата на условията в кредитното споразумение. А договорът изрично казва, че кредиторите могат само с едно обикновено уведомяване на Гърция „да изземат всички намиращи се във фондовете й капитали, да спрат заема и да поискат от нея да плати незабавно всички пари, които е получила даже заедно с лихвите!“ Какво е нужно, за да стане това?

Ако Гърция не плати навреме и в срок даже един транш от лихвите по взетите заеми, това е достатъчно условие, за да бъде приложено едностранното право на кредиторите да спрат заема и да поискат всички пари обратно!

В такъв случай кредиторите ще могат да заграбят гръцкото държавно имущество, тъй като е сигурно, че пари няма. Гръцкото право няма да бъде валидно, за да може гръцките съдии да защитят Партенона или който и да е символ на държавата, а изземването му би означавало национално унижение. „Настоящото кредитно споразумение и специалните условия в него се тълкуват според английското право“. Това е. Край и точка.

Нищо в бъдеще не може да се променя по нормален начин. Кредиторите са изключени според този договор от всякакви съдебни процедури, арбитражи пред който и да е съд, арбитражен орган или инстанция. С други думи имунитетът е за кредиторите, но не и за Гърция!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.