Ще има недоволство за „Белене”. Като си излъгал веднаж Манго, че дават евтин ток

Отказът от строителството на АЕЦ „Белене“, обявен по странен начин – най-напред с телефонно обаждане на премиера до един журналист, Иво Инджев, който отдавна пише против мегаломанския проект, беше подготвен още от вечерта с предаването „Референдум“ по БНТ. В него за пръв път от 15 години бяха поканени действителни експерти, а не политици, които да аргументират защо е неизгодно. Но резултатът беше леко изненадващ. Зрители гласуваха със значително мнозинство АЕЦ „Белене” да се строи.

В противовес на решението за спиране на АЕЦ „Белене“, предаването остави горчив вкус за манипулации. Крайният резултат беше, че 71% искат АЕЦ „Белене”, а 23% не искат. Малко по-рано обаче в предаването показаха едно друго гласуване, според което 35% искат АЕЦ да се строи като българо-руски проект, а 32% – да се строи само, ако има западно участие. Останалите не искаха АЕЦ или нямаха мнение.

Как тогава в крайния резултат „за” АЕЦ „Белене” са 71%? Сигурно има логично обяснение, при подобни анкети има всякакви хватки. Случаят подсказва какво може да се получи от един всенароден референдум, ако преди това не обяснят на народа за какво става дума.

В България промиват мозъците на хората за АЕЦ повече от 15 години. Изливат се огромни пари в медии, за да убеждават, че такава централа е необходима и токът щял да е евтин.

Последно, след аварията във Фукушима, когато цял свят настръхна, у нас, вместо трезва оценка, в медиите се изляха милиони, за да гледаме всеки ден в сутрешните блокове манипулатори да обясняват, че централата в Белене е най-безопасната в света и няма нищо общо с японската.

Не е толкава важна безопасността и патосът на еколозите, че ядрените отпадъци трябва да се съхраняват хиляди години (плутоният, например, има период на полуразпад 24 000 години, това е елемент, който не съществува в природата, „произвежда се” от АЕЦ. По света има вече 1400 тона от него, и у нас включително, а тепърва идат още).

Друг е по-големият проблем. Навремето дори при социализма спряха строителството на АЕЦ „Белене”, поради финансови причини. После я започнаха пак и я спират на два пъти, пак поради финансови причини. Няма тук политика, сини, червени, пембени, русофили, русофоби.

Няма сериозен инвеститор, който да иска да участва в проекта. Трябва да се набута държавата. Русия поиска тя да стане основен собственик на бъдещата АЕЦ, а после дори в тамошния печат започнаха критики, че това ще е набутване.

Въпросът е – иска ли някой АЕЦ „Белене” на стойност 20 млрд. лева с лихвите и с 4 пъти по-скъп ток от АЕЦ „Козлодуй”? Защото реалистичните изчисления това показват. Иначе, ако беше толкова изгодно, досега да са се намерили 5 западни инвеститори.

Все пак строителството е изгодно – за една камара политици, рум-овчовци, енергетици, фирми, консултанти, посредници и т. н. В тях са парите, не в еколозите. Всекиго могат да излъжат чрез медиите.

В Италия с референдум спряха 5 ядрени централи и строителството на шеста.

У нас, като излъжеш веднъж Манго, че дават евтин ток, той ще изяде и отрова за мишки, камо ли един плутоний, дето със сигурност е по-вкусен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.