Хаос, насилие и престъпност заливат Сирия

Асошиейтед прес

Улиците на Дамаск, които преди бяха изпълнени с хора до късно вечер, сега в повечето случаи след залез слънце са празни, защото сирийците се страхуват от грабежи и отвличания. След година на хаос страната, която някога се хвалеше, че е най-сигурната в Близкия изток, е залята от вълна от престъпност.

Сигналите за кражби, въоръжени грабежи и влизания с взлом се увеличиха – ясен знак, че престъпниците се възползват от бъркотията, докато режимът на президента Башар ал Асад извършва кървави репресии из цялата страна срещу опозицията, която иска свалянето му от власт.

Правителството обвинява за голяма част от престъпленията представители на опозицията или дезертьори от армията. Опозицията от своя страна обвинява режима, че позволява беззаконието, за да може да заяви пред обществото, че въстанието е донесло хаоса.

Възможно е обаче силите за сигурност сега да са твърде объркани. Седемнадесетте служби за сигурност и разузнаване на Сирия преди контролираха страната с желязна хватка и престъпленията бяха рядкост, защото мнозина се страхуваха от жестокостта на режима. При няколкото амнистии, обявени от Асад през последната година като жест към опозицията, се смята, че са били освободени и престъпници – включително осъдени за убийства и кражби – наред с някои политически затворници.

Каквато и да е причината, жителите на Дамаск казват, че престъпниците действат с безпрецедентна дързост.
Жена, която живее в луксозния квартал на сирийската столица Тиджара, разказа за ужасяващ грабеж в дома й, който по думите й е бил извършен по-рано този месец.

В шест вечерта три въоръжени с автоматично оръжие лица започнали да блъскат силно по вратата на апартамента им, когато майка й и осемгодишният й брат са били сами вкъщи. Братът отворил вратата и нападателите нахлули, каза тя в телефонен разговор за Асошиейтед прес от Дамаск.

Бандитите опрели оръжие в главата на момчето и казали на майката, че ще стрелят, ако не им даде бижутата и парите си, каза жената. Майка й им дала всичките си бижута и пари в размер на 30 000 долара. Бандитите вкарали насила нея и сина й в една спалня, завързали ръцете им, заключили ги и избягали, разказа жителката на Дамаск. „Това е първият подобен случай в този квартал от 15 години насам“, казали й от полицията. Жената поиска да не разкриваме самоличността й от страх, че престъпниците могат да сторят нещо на близките й.

Друга жителка на Дамаск разказа, че неин съсед  – богат проправителствен бизнесмен на около 50-годишна възраст – бил отвлечен, докато отивал на работа и бил освободен едва след като семейството му платило откуп в размер на 300 000 долара. След похищението мъжът напуснал Сирия заедно със съпругата и децата си. Тази жителка също пожела да не разкриваме самоличността й от страх, че тя самата може да се превърне в мишена.

Жител на град Хомс каза за Асошиейтед прес, че въоръжени лица почукали на вратата на съседа му, опрели пистолет в лицето му и му казали: „Дай ни ключовете от колата си.“ Мъжът каза, че бандитите избягали с колата. Този жител на Хомс, който също пожела да не разкриваме самоличността му, каза, че съседът му все още живее в страх.

Жители на Дамаск казват, че много от хората, които са собственици на скъпи автомобили, ги държат в гаражите си и се придвижват с таксита, за да не им откраднат колите. Уаел, двадесет и седем годишен жител на Хомс, каза, че престъпността се е увеличила двойно в някои неспокойни квартали, защото „няма сигурност и хората правят каквото си искат“. „Преди спяхме с отворени прозорци. Сега не смеем“, каза Уаел, който поиска да съобщим само собственото му име.

Петдесет и осемгодишният Ияд ал Буни, търговец от Дамаск, каза, че липсата на стабилност и сигурност е виновна за увеличаването на престъпността. „Въоръжени банди използват вакуума в сигурността, за да извършват грабежи“, каза той.

Да се намали престъпността е трудно отчасти заради възможността свързаното с въстанието насилие и репресиите на режима да се обвържат с престъпността, която няма нищо общо с политиката. Режимът отрича да има въстание, заявявайки, че е изправен не пред народен бунт, а пред насилие на „терористи“ – затова той вероятно включва и свързаните с политическото насилие жертви в данните за престъпността.

Въстанието започна преди година с мирни протести срещу Асад из цялата страна, които бяха посрещнати със стрелба.

Оттогава насилието расте спираловидно. Някои бунтовници се въоръжиха, нападайки позиции на армията и както се твърди, застрелвайки подкрепящи режима хора. Силите за сигурност обсадиха цели градове и бунтовнически квартали, обстрелвайки жилищни райони с артилерия.

Верните на режима милиции, известни като Шабиха, нападат заподозрени поддръжници на опозицията. Има и убийства на религиозна основа за отмъщение между сунитите, които са мнозинство и в огромната си част подкрепят опозицията, и малцинството на алауитите, които са на страната на режима.

По данни на ООН вследствие на съпътстващото въстанието насилие са загинали 8000 души. Главният прокурор в Дамаск Марауан Луджи заяви през януари за проправителствения ежедневник „Баладана“, че „политическата, терористичната и обикновената“ престъпност в столицата през 2011 г. се е увеличила с между 50 и 100 процента в сравнение с предишната година.Той  не даде повече подробности.

Не стана ясно дали данните му включват и смъртните случаи, свързани с въстанието и репресиите или не. Луджи отказа предложението на Асошиейтед прес да бъде интервюиран по телефона, а сирийски представители от сферата на сигурността не пожелаха да дадат коментар.

Луджи заяви за „Баладана“, че властите ще работят за по-тежки наказания в опит да се намали престъпността. Той даде пример, според който ако обикновено престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години, съдиите ще дават максимална присъда. Работещият в Сирия активист и адвокат Мустафа Осо, който защитава политически затворници, обвини режима за престъпленията, защото така той показвал, че трябва да остане на власт, за да е стабилна Сирия.

„Те искат да кажат: или оставаме на власт, или страната ще бъде обхваната от страх и хаос, каза Осо. Режимът подпомага увеличаването на престъпността. Той пусна на свобода излежаващи дълги присъди престъпници, става дума за опасни престъпници, които са извършили тежки престъпления.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.