Защо Борисов се отказа от АЕЦ „Белене“?

Премиерът изрече наведнъж всичко онова, за което медиите мълчаха и манипулираха години наред

Бойко Борисов с министрите в парламента, по време на дебати за вот на доверие. Снимка: Булфото

Премиерът Борисов произнесе реч на заседание на министерския съвет (виж стенограмата по-долу), в която накратко изреди почти всички основни аргументи против строителството на АЕЦ „Белене“, които без особен успех се опитваха да кажат пред медиите експерти, еколози и др.

Години наред медиите промиваха мозъците на хората с идеята за евтин ток от АЕЦ, което в последните години се превръщаше във все по-дебела лъжа. Медиите бяха внимателно обгрижвани от енергийното и руското лоби. От АЕЦ и от енергийни фирми към тях течаха пари (последно особено се изсипаха след земетресението в Япония и ядрената авария там).

Така средният българин остана със съвсем погрешна представа за нова АЕЦ. Премиерът Борисов шикалкавеше за новата централа близо 3 години – ту я наричаше гьол, глътнал много пари, спираме го, ту казваше, че без АЕЦ „Белене“ токът щял да поскъпне 18 пъти.

Сега, чест му прави, неговият кабинет взе мъдро и тежко решение. Здравият разум надделя. В изказването му се вижда една проста сметка на средния, стъпил на земята българин, който не иска да купува нещо, което не може да си позволи. В това е способността на Борисов – може да каже разбираемо за простия човек неща, за които други политици говорят засукано и неубедително. Дано убеди симпатизантите си, повечето от които са отчаяни запалянковци по атомния ток.

Има нещо забавно и в предложението с готовият реактор да се построи блок в Козлодуй. Преди около година бившият министър Трайков предложи същото, тогава премиерът Борисов сърдито рече пред камерите – „Това да не бидонче, да го преместиш“. Сега той самият предлага същото.
Както и да е, в случая с АЕЦ „Белене“, след дълго увъртане и премятане на палачинката, тя най-после падна на правилното място. Разбира се, ще има несъгласни, недоволни. Въпросът с АЕЦ „Белене“ се превърна в политически и геополитически – за и против обвързаност с Русия, а смисълът от централата погрешно се измества от спорове на русофили и русофоби.

Бъдещето ще докаже, че това е правилно решение. И то не е персонална заслуга на Борисов. Тук трябва да се поздравят и всички еколози, и всички експерти, които в една затворена за тях медийна среда се опитваха да доказват, че проектът е неизгоден. Трябва да се поздравят и всички, които се вслушваха в предупрежденията от Европа, включително и отделни хора, например като бившия министър Трайков, който подходи съвсем прагматично към казуса.

Проектът АЕЦ „Белене“ беше спретнат почти като заговор против националните интереси от един бивш министър Румен Овч., с нагласен конкурс, който да бъде спечелен само от руската „Атомстройекспорт“. След това Европа одобри решението на България да строи нова АЕЦ, но постави изискване да има диверсификация на горивото за централата, тоест тя да може да работи с гориво и от други доставчици. По този въпрос атомното лоби у нас замълча и се притаи, нито дума не обели. Просто проектът си вървеше само за руско гориво.

Германският инвеститор RWE, на когото т. нар. енергийна мафия у нас обеща какви ли не благини и даде какви ли не гаранции, за да участва, след размисъл се оттегли от проекта, още преди японската авария, и така го обрече напълно. Няма какво тук да се търсят някакви американски, запдни и т.н. интереси против Русия. Строителството на тази централа беше спряно по финансови причини още при социализма, после беше подновено, но не помръдваше напред пак по същите причини.
Имаше и екологични проблеми – риск от технологията (колкото и да убеждаваха, че реакторът е поколение 3 плюс и т. н.), и риск от земетръсната зона, в която ще се строи. Има проблем и със съхранението на ядрените отпадъци – трябва да се строи хранилище, което ще струва към 1 млрд. лева, и това още предстои, но поне няма да е с капацитет за още една АЕЦ.

По-страшна обаче е икономическата обосновка. В обясненията си пред министрите Борисов е наблегнал най-вече на нея – централата ще глътне 20 млрд. лева по „трънския курс“, както се изразява той, плюс 1 млрд. за електропреносна мрежа, а не се знае как държавата ще може да плаща такива кредити (независимо дали със или без руско, или западно съдружие) и кога централата ще се изплати.

И точно тук е разковничето за взетото решение. Държавата остана без пари. Сметките се изпразват, фискалният резерв свършва още тази година, а не се вижда увеличение на приходите в бюджета (виж тук). Борисов е наясно с това и съвсем благоразумно се отказва от мегаломанския проект, който може още по-тежко да повлече държавата надолу (макар че ще напълни гушата на много политици от различни цветове, на енергетици, консултанти и прочее рум-овчовци). Затова и премиерът напоследък смекчи тона на нападките към някои от политическите си опоненти и започна да ги ухажва – пред задаващата се финансова катастрофа трябва да се опре на някого и да сподели отговорността.

Затова и се случи нещо забележително – премиерът Борисов съобщи новината за отказ от АЕЦ „Белене“ най-напред в телефонно обаждане лично на журналиста Иво Инджев, един от малкото останали опозиционни журналисти, последователен критик на АЕЦ „Белене“. Този подход не е случаен. Това е пиар ход на Борисов, той търси контакт, опитва се да спечели симпатии от страна на критиците си, защото в кризисното положение на страната има нужда от това.

Така новината за отказа от „Белене“ изтече най-напред в сайта на Иво Инджев, което шашардиса журналистическата колегия. Много медии подеха новината без да цитират първоизточника, но започнаха да търсят информация от правителството и един зам.-министър потвърди. Чак след това изтече официалната информация от министерския съвет. Обиграният с медиите Борисов е решил да даде „новина“ първо на Иво Инджев и това хвърли в ревност много журналисти, които се борят за любовта на премиера и тръпнат в очакване да им обърне внимание.

Бойко Борисов: 20 млрд. лева по трънския курс – колко години ще ги връщаме?

Из стенограмата на заседанието на Министерския съвет, на което беше взето решение за отказ от строителството на АЕЦ „Белене“

Бойко Борисов: …Няколко години ни отне да стигнем до днешния извод. Направихме всичко възможно да потърсим рационалност, да потърсим финансиране, да потърсим диверсификация, да потърсим голям европейски инвеститор.

Тук мога да кажа спокойно, че руската страна няма никаква вина за този проект. Те произвеждат реактори – който иска, да ги купува. Компрометирането на проекта „Белене“ идва от неговите първоначални стъпки. Някой ще каже, да, това било много важно. Чухте, 81-ва година е започнало, сега, ако не ме лъже календарът, е 2012 г. Колко години прави това? 33 години се умува по този проект! Има доклади за разлома на Вранча, и за опасности, които дебнат там една подобна ядрена централа. В същото време, за съжаление, и във „Фокушима“ аварията нанесе огромен удар върху ядрената енергетика. И, разбира се, държави от ранга на Германия, Италия, Австрия и много други приеха дори специални програми на тази тема. Но за България ядрената енергия е важна и ние ще я развиваме.

Защо проектът е компрометиран и нито един голям инвеститор не пожела да дойде тук? Дават се примери с няколко, които са дошли, но те не са големите инвеститори, големите фирми с име, които ние търсихме в проекта не само като акционери, а и като технология, гаранция за сигурността и всичко останало.

Защо казвам, че е компрометиран проектът още с неговото стартиране? И тук има гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение. Ние като членове на Европейския съюз прекрасно знаем, че конкурсното начало на всяка една поръчка е водещото за нейната прозрачност, публичност и гаранция за един качествен проект.

Какво правят те? Тъй като са дадени огромни пари и почти е било похлупака да сложат на ядрената централа на „Белене“, това е някъде 1990-1991 г., взима се решение тогава да не се строи и всичко това започва обратно да се връща. Сега по памет не ми е да цитирам цифри, но който му е интересно, Делян Добрев може да ги запознае. Едно по едно нещата се продават, връщат, и се стига до нов конкурс.

Само че новият конкурс как го правят? Казват, на базата на съществуващите бетони, защото горе-долу това е имало, и площадка, обявяваме конкурс за довършване. И естествено тогава могат да дойдат само тези, които са го строили. Не могат да дойдат японци, американци, французи, китайци, корейци, тези, които имат. Разбира се, който е щял да даде най-добрата оферта, той да го спечели. Но те пускат конкурс за подобна довършителна работа. Когато вече всичко приключва, решават обаче, че няма да го довършват, а ще го събарят.

Въпросът е, и затова толкова трудно стигнахме до това решение, защото не е да кажем ОК, било каквото било, загубила е България милиард и кусур, и приключваме. Те са ни оставили и дългове, които още да платим, 500 милиона трябва да платим, взели са кредит да разрушат това, върху което са направили конкурса, че ще достроят. С три транша са ги смукнали и са ги приключили. И сега май месец ние на „Париба“ дължим половин милиард. В същото време лихвата по този кредит са използвали точно по време на изборите и се е увеличила десет пъти. И ние за тези три години върху този кредит сме платили още сто милиона. Понеже тук се пазарите с мен за сто хиляди, за двеста хиляди, така сме, за 10 милиона за образованието говорим, че 2016 г. ще ги имаме. А ние сто милиона сме платили по лихви на кредита за „Белене“.

Разбира се, Тройната коалиция прекрасно е знаела, че подписването на ИДС контракта ще е пагубен за евроатлантическото поведение на България и затова те не са го подписали. Чакали са да дойдем ние, да го подписваме ние. Но в същото време, ако обърнете внимание на плащанията съгласно международното право – когато си плащал по най-скъпата индексация, си приел договора. Това е голям проблем.

В същото време аз поне сто пъти публично съм ги питал – и Първанов, и Станишев, да кажат: колко се договорихте, когато подписахте договора? Защото те казват една смешна цена, на която самите руснаци се смеят, когато бяха тук, че за четири милиарда били сключили договор. Но не казват каква е ескалацията. И когато сложиш ескалацията, която всъщност те са я приели, правейки няколко плащания, тя си излиза шест милиарда.

След това казват – вземете кредит или ще ви дадем пари, финансов ресурс, да я построите. Само че този финансов ресурс струва пари, нали, Горанов? Сложете 10% лихва. Сто пъти ние попитахме: на каква лихва, колко пари ще ни струва този кредит? До ден днешен, между другото, нямаме отговор. На 6 милиарда 10% лихва за шест-седем години строителство са по 600 милиона на година, 3-4 милиарда евро отгоре. Плюс 6 милиарда цена, колко прави? Десет милиарда евро. По трънския курс по две, 20 милиарда лева. Тези 20 милиарда ние ще ги връщаме. И прибавете към тях поне един милиард лева за електропреносна система от „Белене“ нататък. Питам, ние колко години ще връщаме тези пари?

Тук въпросът бихте ми го задали: А за „Козлодуй“? Първо, за „Козлодуй“ е приета централата и от населението, и от хората, и от Европа, и от света. И там ние ще се бием до смърт за удължаването на реактори пети и шести. Имаме електропреносна система, имаме инфраструктура, имаме 1000 инженери от първи, втори, трети, четвърти блок, които са там, обучен персонал, всичко. И е нормално, когато имаш пети и шести блок, образно казано, двойки, да сложиш и две плюс до тях. А когато си разчистим площадките на едно, две, три, четири, правим и осми блок там.

Така или иначе, ние до десетина години нямаме проблем с тока като производство на ток. Ние и сега изнасяме ток. А ядрените мощности са такива, че те не се балансират, в смисъл, колкото изкараш, ако няма на кого да го продадеш, той отива по жиците и заминава.

В същото време, понеже не ни е чуждо добруването на този регион, една модерна газопарова централа на мястото на тази, на разломната местност, за нея няма опасност от земетръс на „Белене“ при наличните площадки, аз мисля, че е една прекрасна възможност за този регион да строи, да работи, да се развие, а и той ни е жизнено важен за балансиращата енергия. Извинявам се на тези, които не разбират от енергетика, но е важно да ви го обясня за балансиращите мощности, защото там, знаете, имаме много ветропаркове, много соларни паркове, а когато не духа вятър или не пече слънце, пак е необходим електрически ток.

Именно с подобни централи се балансират тези мощности. Отделно правим и „Горна Арда“ от догодина, и продължаваме да се развиваме и в така наречените зелени енергии, тъй като ние имаме подписано за присъединяване няколко хиляди мегавата, нали Добрев, в зелените енергии. Но това просто ви информирам.

Освен това вече има практика в света и ние на „Козлодуй“ можем да сложим като начало този реактор сега, който имаме произведен, октомври месец ще е готов. Така и така сме дали кош пари до тук, ще си го доплатим, ще си го вземем, паралелно с това ще си правим процедурите за „Козлодуй“.

Още няколко важни неща. Това като наше решение сме го взели преди няколко месеца. И аз истински се забавлявах, нас ни обвиняват в полицейщина, но имам чувството, че съм обграден от шпиони и всички наши решения, днес като го видях Костов по Би Ти Ви същото, което като решение днес взимаме, той същото го показва. И няма да се учудя сега, ако отиде и каже – той Борисов се съобрази с нашите предложения на „Синята коалиция“. И тук виня някои хора, които участваха в преговорите, защото повтарям, Дянков и Трайков ги пратих да съобщят това на руската страна преди няколко месеца.

Завчера проведох с новия президент на Русия Путин разговор, защото считам, че първо, нито на мен, нито на него ни отива да влачим една тема толкова години и в България да се създават позиции „за“ и „против“ Русия и „Белене“ да се превръща в един проект на раздор, вместо на взаимно разбирателство. Самият той беше положил усилия, така както аз, още преди три години му бях казвал, че ако не намерим голям инвеститор, който да влезе в проекта, няма да направим само българо-руска централа. Така че, в този разговор счетох за нужно като партньори в проекта да го уведомя какво решение сме взели и не правих изявление по тази тема, тъй като исках да се вземе решение на Министерски съвет и едва тогава да направим необходимите коментари.

Така че, аз считам, че това наше решение е възможно най-доброто за страната. То дава възможност да се продължи работата ни в ядрената енергетиката. Дава възможност да се направи хибрид с диверсификация на „Козлодуй“ и на гориво, и на останали системи, особено ако се подмени турбината. В смисъл, тя трябва задължително да се подмени. С една нова турбина мощността може да се вдигне с около 150.

Повтарям, над 21 милиарда ако се задължи държавата, това са огромни финансови ресурси. Освен това, на всички, които говорят, че няма опасност от земетресение, няма опасност от еди какво си, има доклади на БАН, има други доклади и аз лично си го спомням земетресението във Вранча. Дори бих казал, че най-технологичната нация, японската, не може да предвиди какво може да се случи в дадена ситуация, дори и те.

Напомням на всички, които ще кажат, че, не дай, Боже, при авария в „Белене“ при дадено земетресение или нещо подобно всички разходи, това са за тези, които казват „Защо не вземете примерно руските пари и не я направите централата, да работи 15-20 години, през тока да се изплаща този кредит и примерно след 20 години да стане ваша“. Ами защото сто процента рискът се носи от държавата домакин на централата. Сто процента. Вие видяхте, че една Япония от втора сила в света милиарди, стотици милиарди са й загубите. Просто България няма да й има на картата.

И когато всичко това „за“ и „против“ го направихме, аз считам, че взимаме едно правилно решение. Фактът, че нещо 33 години не е станало, има нещо, което да му тежи. Затова аз съм доволен, че и господин Путин прие моите тези като правилни и именно затова, защото много ми се иска да приключим с тези проекти, защото след „Бургас-Александруполис“ това е вторият проект, който канцелираме, да отиде делегация, водена от министър Добрев, да уточним, по възможно най-дружеския начин да приключим с всички тези проекти, да намерят решения, да не се отива на съд да се харчат грешни пари, веднага да се стартира процедура за „Козлодуй“ и съответно пак същите тези решения да се вземат за намиране на инвеститор, съвместна компания да се направи, да се търси хибридният модел. Въпрос, който вече екипът на Добрев трябва да го направи по най-бързия начин.

Затова се разбрахме, за да не се поддаваме на медиен натиск, на медийни коментари, което да изостри отношенията между нашите страни, да отиде наша делегация, да действаме съответно по приключване на този договор, ускоряване на действията по „Южен поток“, защото чрез „Южен поток“ става газоразпределителен център на Балканите и той е изключително изгоден за България.

Напомням само на тези, които не знаят, че акционери, собственици на проект „Южен поток“ са най-голямата държавна френска компания Ливи Сити Дьо Франс,най-голяматаиталианска „Ени“, най-голямата германска, така че в тази посока ние работим действително с един много мощен европейски консорциум и в това отношение указанията, които съм дал, максимално бързо да се работи по създаването на компания и това, което Путин ми каза, че декември 2015 г. трябва да тече газ. Беше изключително доволен и от това, че турският премиер Ердоган е подписал всички надлежни документи за минаване през икономическата зона на Турция за „Южен поток“, така че в тази посока ни остава този проект.

Съответно веднага да се отпочнат процедури, да се види дали не може при сегашните възможности на площадката „Белене“, все пак там толкова пари са сложени, ще моля и госпожа Караджова тук да се включи, колко по-бързо можем да започнем изграждането на газопарова централа, модерна, мощна, която да балансира електрическата енергия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.