Вреди ли ергенският живот на здравето?

Ново проучване сочи, че неженените мъже живеят по-малко от семейните

single1_rtr.jpgЖивотът без обвързване безспорно има своите предимства. Но хората, които никога не са сключвали брак, живеят по-малко в сравнение с останалите и имат повече здравословни проблеми. Това показват резултатите от мащабно проучване, извършено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Те базирали своето изследване на смъртните случаи в САЩ за периода 1989-1997 г. В началото на изследването половината от хората, включени в него, били женени, 10% – овдовели, 12% – разведени, 3% – наскоро прекратили връзката си, 5% – живеещи на семейни начала, а 20% никога не били сключвали брак.

Оказало се, че за осемте години, които обхваща проучването, в графата на самотниците смъртните случаи били с 58% повече в сравнение с тези при семейните. При овдовелите хора смъртността се увеличила с 40%, а при разведените и наскоро прекратили връзката си – с 27%.

Въпреки недвусмислеността на резултатите от проучването, учените все още не могат да отговорят еднозначно на въпросите, които подвига то. Дали самотният живот води до проблеми със здравето? Или пък хората живеят самотно, защото не са здрави?

“Бракът, особено за мъжете, има огромен положителен ефект”, смята професорът по психология Патрик Марки от Университета в Пенсилвания. Той й съпругата му обобщили резултатите от проучване на семейното здраве в Ню Джърси, в което взели участие 2200 души. Оказало се, че женените мъже се радват на по-добро здраве и имат по-добри хранителни и спортни навици от ергените. В резултатите на неомъжените и на омъжените жени разлики почти нямало.

single.jpg“Бракът помага повече на мъжете, отколкото на жените – убеден е професор Маркли. – Предполагам, че това се дължи на факта, че дамите са по-отговорни и изпълнителни, независимо дали са омъжени или не. Но ако мъжът има добра съпруга, тя се грижи за това той да има добри хранителни навици и да внимава повече за здравето си.”

Според професор Хауърд Фридман от Калифорнийския университет обаче необвързаните хора не бива да се страхуват от това, че безбрачието на всяка цена ще съкрати живота им. “Все още няма конкретни доказателства, че при самотниците има по-голям риск от преждевременна смърт – твърди той. – Вярно е, че женените мъже живеят по-дълго от разведените и от тези, които никога не са сключвали брак. Но никой не може да твърди със сигурност, че това се дължи на някакъв “защитен” ефект от брака”.

Професор Фридман обяснява също, че някои мъже са изложени на голям стрес заради “несполучливи бракове, тежки раздели или кошмарни разводи”. Според него проблеми от този род могат да влошат здравето не по-малко от негативите на ергенския живот.

(по LiveScience.com)

Снимки: Уебшотс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.