Комерсант: Русия може да поиска 1 милиард за Белене

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ „Белене“ през 2008 г. Снимка: Булфото

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ „Белене“, пише днес руският вестник „Комерсант“ в статия, озаглавена „На България й подготвят сметката за „Белене“. Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в „Козлодуй“ е по-неизгоден икономически и с повече разходи от „Белене“, пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за „Белене“, смята, че в решението на българските власти има политически елемент – съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

„Комерсант“ пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания „Уестингхаус“ върху българското ръководство.

Официално „Росатом“ не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на „минимум 1 милиард евро“.

Изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ според източника на „Комерсант“ ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от „Белене“. Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента.

Прехвърлянето на енергоблока в „Козлодуй“ изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише „Комерсант“.

Уваров също е на мнение, че решението за „Белене“ е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за „Белене“.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.