Царска магия или къде са потомците на последния руски цар

Агнешка Мазурчик

сп. Политика

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Владимир Путин се връща в Кремъл с ореола на нов цар. А какво би било, ако с властта се бяха сдобили потомците на истинския цар?

Постсъветските бизнес акули обожават да изкупуват за луди пари царски ценности – бижута, произведения на изкуството, лични вещи, даже лични писма. Модата по царските времена се прехвърля и към народа.

„Във всяка будка или магазин за сувенири се продават картини и снимки на царското семейство, филми, десетки книги на тази тема“, казва историкът проф. Николай Иванов от университета в полския град Ополе. Той тъкмо се е върнал от Иркутск, където на централния площад стои паметник на адмирал Колчак – монархиста, убит от болшевиките през 1920 г.

След президентските избори през март за връщане в Кремъл са готви царят без корона Владимир Путин. Преди години обаче руски монархисти създадоха в Москва партията „Царска Русия“. На учредителния конгрес с участието на 147 делегати от 46 региона на Руската федерация бе решено, че трябва да бъде въведена монархия, но демократична. Здравеопазването и образованието трябва да бъдат безплатни, а руската държава – да възстанови естествените си граници.

„Младото поколение руснаци, които сега излизат на улиците, нехае за династията Романови“, контрира експертът по Русия проф. Анджей де Лазари. „Те искат Европа. Не мечтаят за връщане на самодържавието, а друга руска монархическа традиция не съществува. Младите не искат самодържеца Путин и защо биха искали самодържец цар?“, допълва той.

В действителност връщане на царския режим не е желано от 66 на сто от анкетираните (данни от 2010 г.), 19 проценти биха подкрепили смесена държавна структура, а 3 на сто от руснаците се обявяват за монархисти. Сега, близо сто години след падането на царизма и избиването на семейството на последния цар от Романови Николай II, останалите живи потомци на царския двор и руските аристократи са пръснати по света.

Мнозина от тях са се заселили в Париж. През 20-те години на миналия век руските княгини са основали там цели 27 модни къщи. Те спасявали финансово своите съпрузи, защото малцина били успели да изнесат имуществото си от революционна Русия. Коко Шанел така се трогнала от износените обувки на Великия княз Дмитрий Романов, че за кратко имала връзка с него.

АКТЬОРИ И УЗУРПАТОРИ

Сигурно има нещо привлекателно в тези Романови, след като са известни случаи на присламчване към семейството. През януари герой на британските таблоиди стана шотландският каскадьор, фотограф и актьор Франсис Матю. Този 33-годишен мъж твърдеше, че е прапраплеменник на цар Николай II и с това свое родословно дърво се яви в украинската версия на риалити шоуто „Ерген“, в което героят търси годеница пред очите на хиляди зрители.

Програмата привлече 16 хиляди украинки, кандидатки за брак с уж-княза, защото Матю няма право на никаква титла. Самият той предлага по интернет ограничен тираж от албум със снимки от препогребването на Мария Фьодоровна, майката на Николай II. Цената е 495 лири.

Тъй като болшевиките убиват последния цар заедно със съпругата му и всичките им деца (четири дъщери и един син), Николай няма преки наследници и в този смисъл династията се прекъсва. Но семейството, в широк смисъл, устоява. И в него има свади – в минали и настоящи времена. На Запад функционира Сдружение на семейство Романови, което обединява хората, които нямат право да заемат трона в Русия.

Ръководителят на сдружението княз Николай Романов смята, че права над трона нямат също потомците на княз Владимир Кирилович Романов, дъщеря му Мария и синът й Георгий. Въпреки това последните са създали Императорски дом, своеобразен самозван двор в миниатюра.

Княз Николай е на мнение, че никой от живите Романови не може да предявява претенции за короната, защото никой не отговаря на условията в статута за унаследяване, който бил приет още преди падането на династията Романови от власт.

Статутът предписва, че цар може да бъде само велик княз, чиято съпруга е от лоното на светата православна вяра. Царица може да стане само жена с най-високо потекло, тоест от монархически род, но не и с по-долен произход. Затова последните правоимащи наследници на руския трон са били великият княз Андрей Владимирович (починал през 1956 г.) и починалата в Канада през 1960 г. велика княгиня Олга Александрова, сестра на последния руски цар Николай II.

Така че княз Николай Романов окачествява като узурпаторка Мария Владимирова, тъй като родителите й са били в неравностоен брак. Тоест, че майка й е била от висшата аристокрация, но не от царски род и затова не е било спазено изискването за равен брак. През 1969 г. бащата на Мария Владимировна я удостоява едностранно с титлата Опекун на императорския трон, откъдето произтича конфликтът във фамилия Романови.

НИКЕЛИРАНИЯТ ЦАРСКИ СИН

Родената през 1953 г. в Мадрид Мария Владимировна, която използва титлите „велика княгиня“ и „нейна императорска светлост“, прави обръщения към народа, а през 2010 г. учредява орден „Света Анастасия Мъченица“, предназначен за „заслужили дъщери на Отечеството“.

Тя посещава Русия и се изявява публично (преди да почине, баща й успява да посети Санкт Петербург през 1991 г. по покана на тогавашния кмет Анатолий Собчак). Миналата година тя пише писмо до генералния прокурор на Русия Юрий Чайка с молба да й бъде предоставена пълната следствена документация за престъплението срещу Николай II и семейството му.

През март тя издаде манифест по повод 400-годишнината от Великия смут (период на анархия в московската държава). „Домът Романови не може да се отрече от монархизма също както Църквата не може да се отрече от вярата“, пише в манифеста Мария Владимировна.

Но княгинята разбира, че за връщане на монархията е прекалено рано и не може да става дума това да се осъществи без съгласието на народа. Сама не възнамерява да стане царица, но смята единствения си син Георгий за царевич, наследник на трона и евентуален бъдещ цар.

Скараната с Мария останала част от семейството смята това за нелепо. Георгий, роден през 1981 г., е син на Мария и пруския княз Франц Вилхелм. Затова той е наполовина Хоенцолерн, а този род няма нищо общо с Романови, обяснява княз Николай.

Така или иначе Георгий е свързан с постсъветска Русия. Завършил е Оксфорд и има контакти в европейските елити. На православното му кръщение присъстват испанската кралска двойка и пратеници на свалените монархически родове в България и Гърция. През 2008 г. той става съветник в концерна „Норникел“, на времето собственост на олигарха Олег Дерипаска, а след това на Михаил Прохоров, заел третото място на президентските избори в Русия през март.

Георгий е съветвал генералния директор на „Норникел“, който изглежда е бил приятел с Путин от периода му в КГБ. Царевичът вярва във връщането на монархията и даже се готви за бъдещата си роля. През 2010 г. той удостои няколко души с императорски ордени.

МОНАРХИСТЪТ ПУТИН

Каквото и да мислят руснаците, царската тема кръжи из руските елити след падането на комунизма. „Руснаците знаят кои са Романови, коя е Мария Владимировна и кой е синът й“, казва проф. Иванов. „Когато през 2010 г. в Санкт Петербург се състоя погребението на последната княгиня от династията Романови, това бе голям празник за Русия.

Преди последните избори Путин написа за пресата няколко програмни статии, в които се позоваваше на царска Русия. Той припомни, че малко преди революцията Русия се е развивала прекрасно. Путин препоръча в Москва да бъде издигнат паметник на царския премиер Столипин, по чието време се е извършвало това икономическо чудо“, добавя Иванов.

Оттеглящият се премиер Путин понякога бива сравняван с цар Александър III. Царят е повтарял, че Руската империя се крепи на три стълба: православието, абсолютизма и народните чувства. Путин е запомнил това. Той е в прекрасни отношения с Църквата, от която получи сърдечни поздравления за победата в президентските избори.

След изборите църковният йерарх митрополит Иларион е цитирал на заседание на експерти към Държавната дума напътствията, които Александър III е давал на сина си, бъдещия цар Николай II: „Във външната политика дръж независима позиция. Русия няма приятели. Избягвай войните. Във вътрешната политика уважавай главно Църквата. Църквата много пъти е избавяла Русия в часове на беда. Укрепвай семейството, защото то е основата“.

„Младите руснаци може наистина да нехаят за Романови, но в Русия всичко се решава от 40- и 50-годишните“, припомня проф. Иванов. Те гледат различно. В московските салони днес за това се говори. А най-големият монархист е самият Путин. Той вероятно съвсем не би нарекъл абсурдна темата за монархията. Именно той издаде заповедта за символичното погребение на избитото императорско семейство, а в кампанията постоянно говореше за гордост и могъщество.

Царските сантименти се съживиха в Кремъл още по времето на президента Борис Елцин. В медиите се носеха слухове, че Елцин ще признае на династията Романови статут на национална институция. Днес същото формулира Мария Владимировна. Но нищо няма да е по принуда, повтаря тя, Домът Романови не смята никого за враг. Съотечествениците са голямо семейство.

Дали в Русия е възможен българският вариант? Последният цар на България Симеон II е трябвало да напусне като дете страната през 1946 г., когато монархията е била отменена от комунистите. Той обаче доживя отменянето на комунизма и през годините от 2001 до 2005 г. бе демократично избран премиер на Република България. Не очакваше да го наричат Ваше Величество, не възстанови монархията, задоволи се само с частична реституция на имущество и с програма за модернизиране на страната.

„Българският сценарий няма да мине в Русия“, уверява проф. Иванов. „Макар че мисълта за монархията не ме стряска. За руската интелигенция Романови са просто символ“, уверява той.

Но един друг представител на руската интелигенция – проф. Олег Рябов, философ и експерт по Русия от Държавния университет в град Иваново – има напълно различен поглед върху царската тема. „Вероятно значителна част от обществото тъгува за силната власт, само че в Русия не царят е възприеман като силен вожд, а някой от типа на Сталин“, казва той.

„Историческото условие за функционирането на монархията у нас беше силната позиция на Църквата и религията, а днес руското общество е доста по-светско, отколкото например полското“, допълва професорът. Той признава, че някои негови студенти се обявяват за монархисти, но го правят по-скоро за забавление.

„Защото знаят, че царска Русия поражда неприятни спомени в много страни, включително и в Полша. И че връщането на монархията би било сигнал, че Русия е изостанала страна, която е несъвместима със западния свят и неговите демократични ценности. Не забравяйте, че популярността на Путин не се основава на това, че той е „цар“, а на това, че е същият както мнозинството граждани на Русия, че е „наш човек“, заключава професор Олег Рябов.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.