Сценарий: Вашингтон не може да бъде унищожен с ядрена бомба

Асошиейтед прес

Сателитна снимка на сградата на Пентагона във Вашингтон. Тук работят 20 000 души, а общата дължина на коридорите е 27 км. Военните служители са длъжни да спазват специалния Пътеводител на Пентагона за използване на коридорите, предвиден за коледните празници. Снимка: Университет на Северна Каролина

Холивуд е разрушавал Вашингтон или Ню Йорк, или Лос Анджелис безброй пъти с ядрени бомби, детонирани от терористи. Оказва се, че в истинския живот това е по-трудно, отколкото на кино.

Мислейки немислимото, правителството на САЩ анализира в проучване възможните ефекти от взривяване на 10-килотонно ядрено устройство от терористи на няколко пресечки от Белия дом. То предрича ужасяващи разрушения на разстояние 800 метра във всички посоки, като сградите ще бъдат превърнати в развалини така, както бомбардировките през Втората световна война разрушиха части на Берлин. Но извън зоната на взрива дори подобна ядрена експлозия може да се преживее, заключава изследването.

„Не е краят на света“, заяви Ранди Ларсън, полковник от резерва, директор и основател на Института за вътрешна сигурност. „Това не е сценарий от Студената война.“ Почти незабелязаното проучване от 120 страници на Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации едва ли е замислено като летен хит. Озаглавено „Ключови фактори при планиране на последици от ядрен тероризъм“, изследването е било направено през ноември от Министерството на вътрешната сигурност и Националното управление за ядрена сигурност. Макар да е предназначено само за служебно ползване и да не е публикувано от властите, то се появи онлайн месеци по-късно в сайтове на научни и правителствени организации.

Докладът прогнозира, че зоната на експлозията ще се разпростре само до южната морава на Белия дом, а на изток ще достигне до централата на ФБР. „Малко сгради се очаква да не бъдат сринати, камо ли да останат конструктивно здрави, малцина ще оцелеят“, предрича докладът. Той описва зоната на взрива като недостъпна дни по-късно заради радиацията. Но Капитолият, Върховният съд, Паметникът на Вашингтон, мемориалите на Линкълн и Джеферсън, както и Пентагонът отвъд реката Потомак попадат в райони с „незначителни поражения“ – счупени прозорци и леко ранени хора.

Правителственият доклад предрича 323 хиляди ранени и над 45 хиляди убити. Десеткилотонна ядрена експлозия би била приблизително 5 хиляди пъти по-мощна от камиона бомба, който разруши федералната сграда в Оклахома през 1995 г.

Заревото от експлозията ще се вижда на стотици километри, но подобният на гъба облак – 8 км висок – ще запази формата си само няколко минути. Светлината ще е толкова силна, че може временно да ослепи хората, намиращи се на 19 км разстояние, включително шофьори на околовръстния път на Вашингтон. Поне четири районни болници ще пострадат тежко или няма да могат да функционират, а четири други ще бъдат облъчени с опасно ниво на радиация. Правителството очаква да изпрати предупреждения след взрива чрез телевизията, радиото, по имейл, чрез смс-и и социални мрежи като Туитър и Фейсбук.

Изследването предвижда радиацията, която ще се разпространява с ветровете, които са различни според сезона, да изложи жертвите най-близо до експлозията на лъчение от 300 до 800 рентгена през първите два часа, т. е. достатъчно, за да бъдат убити. През пролетта радиоактивният облак ще се придвижва главно на север и на запад от центъра на Вашингтон. През лятото той ще се носи предимно на югозапад. След два часа облакът може да премине над Балтимор с по-ниска радиоактивност. „За нещастие, нашите инстинкти са най-големите ни врагове“, се посочва в доклада. След заслепителната светлина от ядрена експлозия хората ще се втурнат към прозорците да видят какво става, но ударната вълна може да строши стъклата на разстояние от 5 км само 10 секунди по-късно и да причини наранявания.

Ужасените жертви ще се опитат да избягат от района, но излизайки навън, ще се изложат на смъртоносни дози радиация само за минути. Колите не предлагат защита. Съветът на правителството за всички от 80-километровата зона е да слязат в подземните паркинги или в мазетата. Всеки, заварен навън от експлозията, след като се приюти някъде, трябва да свали дрехите и обувките си и да изчетка косата си, за да отстрани едрите частици от радиационния облак.

Зоната на взрива може да е по-малка или по-голяма в зависимост от града. В по-гъсто застроените градове, включително в Ню Йорк, високите сгради може да попречат на отломките да се разхвърчат, въпреки че радиоактивният облак при всички случаи ще се разпространи в по-широк периметър. Най-важното е хората бързо да слязат в подземни гаражи или мазета и да чакат, заяви Ларсън. След около 7 часа радиацията започва значително да се разсейва, добави той.

Правителственото проучване не разглежда правдоподобността на сценария, според който терористи могат да произведат ядрена бомба или да я внесат нелегално в столицата Вашингтон, която е защитена от сензори за радиация и други технологии, предназначени да предотвратят подобно нападение. Не се уточнява защо е избрано кръстовището на 16-а улица и улица Кей за епицентър на фиктивната ядрена атака.

Огромната разлика между катастрофата, която правителството разглежда, и кошмарите от идващи от бившия Съветски съюз междуконтинентални балистични ракети е в мащаба на експлозията. През Студената война страховете бяха свързани с масивни водородни бомби, детонирани в небето, а не с по-малките устройства, които могат да се съберат в паркиран ван и да избухнат на улицата.

„Нашите представи за ядрена война са или като от Хирошима и Нагасаки, или онова, което сме виждали по филмите от епохата на Студената война“, казва Браян Майкъл Дженкинс, старши съветник на президента на РАНД корпорейшън. „Ако си представяте град, изтрит от лицето на земята, това няма да се случи.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.