Карай за Витоша не на шега

Самотни туристи качват пеш към Черни връх. Зад тях в далечината се виждат спрените влекове и лифтове на Витоша. Снимка: e-vestnik

Гражданска група “За Витоша” кани всички софиянци и гости на София със ски, сноуборд, шейни и колела на закриване на зимния сезон в Природен парк “Витоша”. Четвъртото и последно за сезона спускане, въпреки нарочно неработещите съоръжения на Витоша, ще бъде по бански и под наслов “Карай за Витоша не на шега!” на 1 април, неделя, от 11:00 до 15:00 ч., Меча поляна, ПП “Витоша”.

Страницата във Фейсбук на За Витоша има 1898 последователи. На последния митинг-шествие срещу промените в Закона за горите участвахме над 1500 души (броят е документиран на видео). Много популярни личности също се включиха в кампанията и участваха в протестите – Калин Терзийски, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Васил Гюров, Ива Дойчинова, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Стоян Янкулов, Димитър Кърнев, Евгени Дайнов и други. За съжаление някой ключови за обществото ни електронни медии не обърнаха особено внимание както на гражданите, така и на тези български артисти и обществени лица.

В настоящата ситуация всички ние – граждани, медии и даже народни представители (!) сме заложници на няколко души с конкретни икономически интереси. Това става за сметка на най-ценни ресурси за всички български граждани, които са публична държавна собственост и принадлежат на всички граждани по право и като данъкоплатци.

Категорично оспорваме тезата, че поправките в Закона за горите се приемат за развитието на туризма в България и, с научни данни и правни доказателства, застъпваме тъкмо противоположната теза: тези поправки ще навредят на развитието на българския туризъм и икономика, по-точно на дребните и средни предприемачи в засегнатите сектори.

От гражданска група „За Витоша” смятаме, че е крайно време националните телевизии, включително обществената, които са сред най-влиятелните медии у нас, да поемат инициативата да поставят проблемите на широко обществено внимание. Към момента те не инициират дебати по проблема с поправките в Закона за горите в информационни и публицистични предавания.

От гражданска група „За Витоша” очакваме екипът на предаването “Референдум” на обществената телевизия в програмата на БНТ 1 да постави като тема промените в Закона за горите, като покани всички заинтересовани и засегнати страни.

Гражданска група „За Витоша” вече търси и намира политическа подкрепа в Народното събрание срещу приемането на поправките в Закона за горите. Призоваваме всеки един народен представител да се запознае подробно с казуса и да заяви публично лична позиция по него преди да се гласуват на второ четене в пленарна зала конкретните поправки.

Срамната история за „поправките Цеко Минев”, може да се обобщи със следната алегория, ако използваме приказката “Алиса в огледалния свят” на Луис Карол. Като Алиса сме всички български граждани, Черната царица е властта, т.е. ГЕРБ, т.е. премиерът Борисов, през които говорят гласовете на олигарси, местни феодали и конкретни депутати. Огледалният свят е медийният дневен ред в съвременното информационно общество, който, ако не отрази случката, все едно тя не се е случило изобщо:

Градината на живите цветя

“- Откъде идеш? – каза Черната Царица. – И къде отиваш? Гледай нагоре, говори ясно и не си играй непрестанно с пръстите.
Алиса изслуша тези напътствия и обясни с известно смущение, че е загубила пътя си.
– Не зная какво разбираш, като казваш „пътя си“ – каза Царицата. – Всички пътища тука са мои. Но как си попаднала изобщо тука? – прибави тя по-любезно. – Покланяй се, когато мислиш какво да отговориш, това спестява време.
Алиса се позачуди на тези думи, но усещаше твърде голямо страхопочитание към Царицата, за да не й повярва.
„Ще проверя дали това, което казва, е наистина така – си помисли тя, – когато се върна в къщи някой път по-късно за вечеря.“
– Време ти е вече да отговаряш – каза Царицата, като погледна часовника си. – Отваряй си устата малко повече, когато говориш, и винаги казвай „ваше величество“.
– Исках само да разгледам градината, ваше величество…
– Правилно – каза Царицата и я потупа по главата, нещо, което никак не се хареса на Алиса. – Като каза „градина“, та се сетих: аз съм виждала такива градини, в сравнение с които тази прилича на пущинак.
Алиса не се осмели да се препира по този въпрос и продължи:
– …и реших да се изкача на върха на този хълм…
– Като каза „хълм“, та се сетих – прекъсна я Царицата. – Аз мога да ти покажа хълмове, в сравнение с които този изглежда като долина.
– Не, не е възможно! – рече Алиса, учудена, че най-после се осмели да й противоречи. – Хълм не може да бъде долина, знаете, това би било безсмислица.
Черната Царица поклати глава.
– Можеш да го наречеш „безсмислица“, ако искаш – каза тя. – Но аз съм чувала такива безсмислици, в сравнение с които моите думи изглеждат пълни със смисъл като цял речник.
Алиса се поклони пак, понеже се уплаши от тона на Царицата, по който личеше, че е малко обидена.”

По-късно Черната царица казва на Алиса, че за да остане в огледалния свят на едно място трябва да тича с всичка сила, а за да отиде на друго място – два пъти по-бързо. (…?!) Тоест, гражданите трябва да се научат да правят невъзможни неща, за да бъдат чути в света на властта и медиите, за да върнат отново правото си да нaричат хълма – “хълм”, градината – “градина”, гората – “гора” и националния парк – “национален парк”.

Гражданска група За Витоша

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.