Младеж от Несебър се прочу в мрежата с анимационния филм „Българ”

Комикси с герои от анимационния сериал „Българ“.

От 2010 г. в интернет се разпространява смешен анимационен български сериал, който има вече 67 хил. почитатели на страницата си във Фейсбук (виж тук). Някои епизоди от сериала са гледани по 15-30 хил. души в YouTube. Феноменалното е, че филма се прави от 29-годишния Неделчо Богданов от Несебър, без никакво финансиране. Авторът е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ и вече има отличия за своя анимационен филм „Екип 54” (виж го тук) на международни фестивали в Холивуд, Сараево и в Ирландия (интервю с него – по-долу).

Поредицата 12-минутни серии „Българ”, излязла досега в два сезона, разказва за приключенията на „гюрчетата” (б.а. значението на думата „гюрче” е обяснено в интервюто). Няколко герои в малък град, чийто прототип е Несебър – родният град на автора, постоянно влизат в премеждия. Българ, Пешо, Аспарух, Билко Бибитков, Онуфри, Супер Спиро и полицай Борис са главните герои – всеки с чешитския си характер и анимационна „съдба”.

Неделчо Богданов е автор, режисьор, сценарист, аниматор на филма. Акушерите на„Българ”  са около 10-15 души аниматори, озвучители и др., всеки от които се занимава с музиката, оцветяването, т. нар. „липсинг” (движение на устните) и т. н.

Комикси с герои от анимационния сериал „Българ“.

Средства отиват и за наем на студио. Картината и звука изглеждат съвсем професионално и трудно може да се каже, че това е филм, правен със собствени средства. Откак съществуват цифровите технологии зрителят ще става свидетел на все по-големи изненади с филмова продукция. В миналото не е било възможно сам човек или група ентусиасти да си направят анимационен филм извън голямо професионално студио. Днес програма за анимция може да се инсталира и на домашен компютър. В миналото, освен главните герои и пейзажа, художниците са рисували и всяко фаза от техните движения, кадър по кадър, това се заснема с професионална камера на специален апарат за анимация, и т. н.. Днес анимационен филм се прави много по лесно с компютърни програми, но въпреки това сериалите на Неделчо са изненадващи.
Той е и този, който основно финансира проекта. Цялото семейство – бащата, майката, той, брат му и сестра му са художници. Баща му заделя от продажбата на картини „каквото може за сериала”.
Засега няма големи приходи от реклами, но екипът организира онлайн игри, отскоро пусна и комикс.

Сериалът се появява като малък неонов надпис в главата на Неделчо преди 10 години. През 2008 г. около петима души създават първия епизод, изчакват известно време и когато виждат, че на хоризонта няма купувач на сериала, две години по-късно го пускат в интернет.
За преливащия от ирония „Българ” авторът казва, че не иска „само българите”, а „всички да се асоциират” с него.
„Българ” има и сайт balgar.bg, който прилича на уеб магьосническа шатра, пълна със скрити ниши и изненади. Статистиката във Фейсбук сочи, че половината зрители са до 18 години, а другата половина- от 18 до 35.
И докато по света има анимационни сериали, чиято популярност и производство се развиват паралелно, се оказва, че „Българ” може да спре. Поне за известно време.

Неделчо Богданов: Не очаквах, че ще се зарибят толкова много хора


– Може ли в България „Българ” да постигне дълготраен успех, подобно на „Саут Парк” и „Семейство Симпсън”, които също са създаден от ентусиасти?

Неделчо Богданов. Снимка: личен архив

– Можеше… ако се беше случил нормалния вариант, да ни вземе телевизия. Все пак и горните сериали, които споменаваш, имат до себе си партньор в лицето на телевизиите. Видяхме какво се случи без тяхна помощ, в рамките на година натрупахме 65 000 фена, тъпо е да се залъгваме че ако бъде завъртян в някой от родните ни ефири, сериалът ще тръгне надолу. Но с опитите той да бъде приет в телевизията досега не се случи нищо. Пробвали сме почти всичко, включително по различни проекти!

– В една от сериите участва Ники Кънчев, той се е опитал и да ти помогне при презентиране на сериала в Нова ТВ. Имаш ли планове за други известни лица и нужни ли са те за разпространението на един продукт?

– Имах, щях да викам “Ъпсурт” за един от есенните епизоди, но засега всичко се отлага. Естествено, че има популярни хора, които помагат за разпространението, но това не ми е цел и затова избирам само звезди, които ми харесват или са идеални според епизода. Не ги викам с комерсиална цел, само и само да ми доведат дивиденти.

– Ти имаш и признания на фестивали. Какво коства на човек да прави анимация в България?

– Имам няколко награди с предишните си филми, които направих с голяма страст и отдаване. Най много се гордея с “Екип 54” (б. р. първоначално замислен като дипломна работа, той печели отличия  и е показван на фестивалите „Холишортс” – Холивуд, Foyle Film Fest – Ирландия, Сараево Филм фест и др). А какво коства на човек да прави анимация в България? Сигурно каквото коства и на останалите в чужбина! Истината е, че ако ти самият имаш страст към това и можеш да го правиш, то просто ще се случи. Трябва само да имаш вяра в себе си и свободно време, защото едно анимационно филмче може да бъде направено и само от един човек.

Комикси с герои от анимационния сериал „Българ“.

– Сред много млади хора „Българ” е хит, но има други, които не го знаят или поне – не още. Как ще го опишеш пред тях?

– Не всички знаят за „Българ”, защото нямаме рекламна кампания. Хората разбраха за него без реклама, защото е як и професионално направен. Когато вече имах първи сезон и не успяхме да го лансираме никъде, му направихме сайт и го пуснахме. След това всичко се случи от самосебе си! При по-младите хора такъв продукт наистина се разпространява по-лесно. А сериала бих го описал като анимационен комедиен сериал за деца и възрастни… Знаем в каква насока да работим за напред да стане още по-добре. Аз очаквах да го харесат. Не очаквах обаче, че ще се зарибят толкова много хора, без да е пуснат по телевизията, но явно интернет напредва бързо.

– Как би нарисувал един днешен политик?

– Никак! Не ми се рисуват политици. Моите идеи са далеч от политиката, както се вижда в „Българ”.

– Вътре има много пародии – на медиите, на филми като „Властелина на пръстените”, на жанрове въобще. С кое най-много обичаш да си правиш шеги?

– С всичко!

– Дори движението на устните на героите отговаря на говора. Много ли усилия коства този мъничък детайл? Въобще, какви усилия и време са нужни да нарисуваш серия?

– Това се нарича “липсинг” и е част от процеса, който го удължава допълнително.  Измислил съм система, по която се прави, която мисля, че е същата като в чужбина. Досега нашите български продукции сериозно пренебрегваха липсинга.

– Кой е Българ, какво е си вложил в него като образ? Откъде ти идват идеи за случки и герои?

– Българ е главният герой. Готин е, добър, наивен. И леко глуповат. Перфектен е за лидер на сериала! (смее се). Концепцията на сериала обаче все пак не е замислена така, че всичко да се върти около Българ. Наблегнато е на целия град. И всеки отделен персонаж е едновременно и главен и второстепенен герой, в зависимост от епизода, в който е поставен. А Пешо (б. а. – преструващ се на незрящ герой, който винаги прави номера на приятелите си) е първообраз на един мой приятел от Несебър, който е и мой адаш.

Неделчо Богданов. Снимка: личен архив

Всичко около мен ми дава идеи! Например това са дребни случки, които си представям как могат да се изменят и да станат смешни. Друг път просто директно ми хрумва нещо смешно и си го записвам, а после го вмъквам в историйката…

– Какво значи думата„гюрче”?

– Гюрче означава смешно човече, олигофрен. Мои съученици от Стара Загора вкараха думата в гимназията! От тях се зарибихме ние, една тайфа, и започнахме още оттогава на всяко нарисувано същество да викаме гюрче. Така казваме и на героите в сериала. Екипът на „Българ”, впрочем, сме приятели, но това не ни пречи да си вършим съвестно работата. Искам да благодаря на всички, които направиха сериала реален.

– Автор си на толкова особени типажи, особняк ли си?

– Хм, не знам. Трябва да питаш хората, които ме познават. Според мен съм си нормален (смее се).

– Как реши да станеш аниматор?

– Последната година в гимназията просто реших да кандидатствам в НАТФИЗ. Иначе рисувам от както се помня, родителите ми са художници и винаги са ме насърчавали да рисувам.
Самият „Българ” е замислен преди 10 години, започнахме да го изработваме през 2008 г. Първи сезон пуснахме през 2010 г. Идеята ми хрумна от само себе си през 2001, когато седнах да рисувам комикс, който беше почти същия като пилотния епизод.

– Хубав ли е животът в Несебър?

– Хубав е! През зимата ми харесва доста, защото е много спокойно, няма никой и ми идва като почивка. През лятото всички знаете как е. Аз живея в София, откакто ме приеха в НАТФИЗ. Ходя си в Несебър три четири пъти на сезон, като най-дълго се задържам през август.

Комикси с герои от анимационния сериал „Българ“.

– Какво обичаш да четеш или какво кино обичаш да гледаш?

– Последните две години чета Тери Пратчет, тъй като в гимназията не знам защо не се зарибих по него. „Малкият принц” ми харесва много. В гимназията четях много Агата Кристи, френска литература и Карл Май. „Тютюн” и „Под игото” са единствените български книги, които съм прочел. Обичам тези филми, които е трудно да определиш по жанр. Повече следя режисьорите, гледам какво „вадят”. Имам си около 10, 15 режисьора, които, каквото и да „извадят”, го гледам. Не обичам да знам и един кадър от филма, преди да го гледам. Мразя да гледам трейлъри, защото повечето от тях издават много за филма.

– Подготвяш компютърна игра, вече има и списание. Някой да ти е казвал, че си предприемчив?

– Играта и комиксът съвсем не са най-голямата изненада която подготвям… Но засега това ще си остане една тайна. Скоро всички ще разберат (усмихва се).

– Има ли печалба от сериала? И успяваш ли да си изкараш хляба с анимация?

– Не успявам. Затова и замразявам сериала. Доста по-скъп е от приходите, които получавам и просто е непосилно засега да го продължа. Иначе си имам фирма, която движи сериала, комикса и магазина. От време на време фирмата взима и анимационни поръчки.

– Спираш сериала?! Много хора ще са много разочаровани…

– Спирам го, докато не намеря пари, за да го продължа, или докато не го купи телевизия!

Епизоди от сериала „Българ“:

http://www.youtube.com/watch?v=bm2kpAOAhg8
http://www.youtube.com/watch?v=U3SMoOQTPeI
http://www.youtube.com/watch?v=lHngeRgLO90

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.