Общи стачки, паника за бензин и самозапалвания из Европа

Вълна от протести разтърси в последните няколко дни три европейски страни – Испания, Италия и Великобритания.
Общата стачка в Испания е първият такъв протест, откакто новият премиер Мариано Рахой пое властта в края на миналата година.

Испанците протестираха масово срещу реформата на трудовия пазар, която цели да се справи с епидемичната безработица и която преди всичко улеснява съкращенията, отбелязва италианският вестник „Стампа“. Протестите обаче прераснаха в яростни сблъсъци и редица градове буквално се превърнаха в бойно поле, допълва изданието.

Испания беше обхваната в пламъци, докато общата стачка буквално я постави на колене, отбелязва британският вестник „Индипендънт“. Протестът, включващ 110 похода в цялата страна, приключи с над 170 ареста и с десетки ранени в сблъсъците в редица градове, пише вестникът.

Общата стачка в страна, която отново се потопи в рецесията, е първото сериозно предупреждение за новия испански премиер Мариано Рахой, отбелязва френският вестник „Фигаро“. Изданието съобщава и за протестните действия на движението на възмутените, зародило се в разгара на кризата миналата година.

В Мадрид „възмутените“, които не се доверяват нито на политическите партии, нито на синдикатите, организираха по-нетрадиционни протестни прояви срещу реформите, въведени от кабинета. Сред тях бяха колоездачен поход, който предизвика задръстване, седящ протест и колективна сиеста на някои от централните площади.

Испания живя на бавни обороти вчера, когато истинска приливна вълна от хора заля испанските градове в знак на протест срещу икономиите и реформите, пише вестник „Монд“.

„Мерките за икономии са мъката на Испания“, е озаглавил вестник „Гардиън“ коментара си за случващото се в тази страна. За мнозина испанци още преди реформата на трудовия пазар вече стоеше дилемата – намаляване на заплатата или съкращение, припомня изданието.

Британските „Гардиън“ и „Дейли телеграф“ отразяват подробно нарастващата паника в страната заради планираната от профсъюза на шофьорите на бензиновози общонационална стачка в знак на протест срещу влошаването на условията на труда.

Британците започнаха да се запасяват с гориво и да се редят на огромни опашки пред бензиностанциите. На много места бензиностанциите обявиха, че нямат гориво за зареждане. В разгара на паниката опозицията започна да сипе обвинения срещу премиера Дейвид Камерън, че не може да се справи с бъркотията, пише вестник „Дейли телеграф“.

А тази бъркотия рискува да се задълбочи по Великден, защото персоналът, отговарящ за обработка на багажите на летище Станстед в Лондон вече обяви намерението си за стачка точно по празниците, допълват изданията.

Италианският „Кориере дела сера“ се спира върху протестите на италианските аптекари срещу либерализацията на сектора. Аптекарите са недоволни от реформите в тази насока на кабинета на Марио Монти и заплашват да отвърнат на удара по необичаен начин – като спрат да продават виагра, пише изданието.

Италианските вестници се спират и върху новата форма на протести в Италия – самозапалването. За два дни в Болоня и Верона двама души се самозапалиха в знак на протест. В първи случая ставаше дума за човек, който имал проблеми с данъчните. Но във втория случай ставаше дума за марокански строителен работник, който от четири месеца не е получавал заплата, въпреки че не е преставал да работи, пише вестник „Стампа“. Това са нетипични за Италия протести, допълва и вестник „Република“.

Според британския „Гардиън“ самозапалванията показват все по-нарастващото отчаяние на италианците от икономическото състояние на тяхната страна. Тези форми на протести са и предупреждение към властите да не подценяват това отчаяние сега, когато редица италиански синдикати планират масови стачни действия срещу реформата на пазара на труда, която по подобие на испанската реформа улеснява съкращаването на работна ръка.

В разгара на икономическата криза и затягането на коланите в италианския град Падуа пък роднини на жертви на кризата обявиха, че създават асоциация, пише вестник „Стампа“. Инициаторките на идеята са две млади жени на около 30 години, дъщери на хора, които са се самоубили заради финансови трудности и неизплатени кредити.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.