Гръцката криза удря и наркоманите

Франс прес

В Атина близо до площад Омония наркоманите се мотаят сред минувачите вече 20 години. „Но с настъпването на кризата проблемите се увеличиха“, казва Филипос Драгумис, председател на общинския Център за превенция, който трябва да се справя с проблема с наркоманиите въпреки все по-намаления си бюджет.

„По атинските улици има все повече наркомани и все по-голям трафик на дрога“, подчертава този специалист по въпросите на наркоманиите. Според него близо 500 са бездомните наркомани в Атина. Между 2000 и 4000 са наркоманите, които редуват живота на улицата с престои в специални центрове за подслон.

Гърция е входната врата за незаконната миграция в Европа и транзитен път за наркотиците от Близкия изток. Националният център за контрол на наркотиците отчита всяка година повишение на броя на наркоманите със средно 628 души от 2002 г. насам. Към 2010 г. наркоманите в Гърция бяха 22 515. Повечето от тях са пристрастени към хероина.

Специализираните центрове за лечение на наркоманиите обаче са много малко. Четиридесет и шест годишният журналист Алексис от 2006 г. година е на лечение със заместители в един от тези центрове, ръководен от ОКАНА Организация срещу дрогата , подчинена на министерството на здравеопазването. Той трябваше да изчака четири години, за да бъде приет в този център, и днес смята, че е извадил голям късмет. „Повечето от онези, които искаха да се включат в програмите за лечение на наркоманиите, починаха докато дойде техният ред да бъдат повикани от ОКАНА“, допълва Алексис.

За да може наркоман в Гърция да получи достъп до лечение на зависимостта си със заместители, той трябва да чака средно седем години. Повсеместните съкращения на гръцкия бюджет не пощадиха и системата за подпомагане на наркоманите превенция, помощ, болнични грижи . През 2011 г. ОКАНА, която разчиташе на бюджет от 46 милиона евро, получи само 29 милиона евро. От септември някои структури дори бяха закрити, въпреки че в болниците бяха създадени нови отделения по токсикология.

Според Емилиос Кацулакос, психиатър в диспансера, обслужващ квартала около Омония, в центровете и отделенията за лечение на зависимостите броят на персонала си е все същият, докато нуждаещите се от болнични грижи се увеличават. След като в британското научно издание „Лансет“ беше публикувано изследване, в което се констатираше 52-процентно повишение на случаите на СПИН в Гърция в периода 2010-2011 г., професионалистите от сектора насочиха усилията си върху превенцията, организирайки раздаване на спринцовки.

Но с други феномени те не успяват да се справят. Такъв феномен е сиса – нова и относително евтина дрога, появила се през 2010 г. и с опустошаващи за организма последици. Сиса е известна още и като дрогата на кризата. Емилиос Кацулакос е преглеждал пристрастени към сисата и разказва, че кожата им е почерняла, а главата и тялото им са осеяни с рани. Пристрастените към тази дрога имат и налудничаво държание, придружавано с пристъпи на насилие. Една от пристрастените към сисата дори е намушкала един от пациентите на Кацулакос. Той припомня, че за подобни дроги не съществуват заместители.

„Сисата е наркотик на базата на метамфетамина. Продава се по три евро дозата. Това е шест пъти по-евтино от грам хероин“, разказва журналистът Алексис. Той допълва, че сисата е „роднина“ на американския кристал мет суперамфетамин с разрушаващ ефект, много по-евтин от кокаина или на аржентинското пако дрогата на бедните. Журналистът Алексис споделя, че е виждал афганистанци и сомалийци да продават сиса, но за него тези дребни търговци са под влиянието на големите дилъри.

„С настъпването на кризата наркомафиите в Гърция набират все по-лесно дилъри“, допълва и Филипос Драгумис. Неговият Център за превенция работи за откриването на три или четири дневни центъра подобно на тези в Берлин или Женева. В тях ще се осигуряват медицински грижи за наркоманите и по този начин те ще бъдат откъснати от улицата. „Вече намерихме сгради, но не и средства за финансиране“, казва Драгумис.

И докато се чака източник на финансиране, атинските хероинозависими се трупат по пиаците – местата, където на открито се продава и консумира хероин. Константинос, търговец в центъра на Атина от повече от 40 години, разказва, че тези пиаци се местят от едно на друго място. „Полицията само ги прогонва от едно на друго място. Така в крайна сметка се създава наркогето“, жалва се търговецът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.