САЩ биха подкрепили антируски меморандум за газопроводи

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

„Добри са газопроводите, които не пренасят руски газ“ е посланието на САЩ към Атина и Никозия. В същото време Вашингтон призовава Кипър, Израел и Гърция „да успокоят гласовете“, които се противопоставят на сътрудничеството със съседни държави, давайки за пример кипърската страна и необходимостта възможните приходи от откритите в района залежи да се поделят с кипърските турци.

Думите са на специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, който говорейки на енергийната конференция на „Икономист“ в Атина, посочи условията, при които САЩ ще подкрепят инвестиционните програми за експоатация на новооткритите залежи на природен газ в югоизточната част на Средиземно море и тръбопроводите в южния коридор.

На същата конференция се потвърди и интересът за енергийно сътрудничество между Гърция, Израел и Кипър. Целта е Гърция да се използва като разпределителен център за природния газ към Европа. До подписване на тристранен меморандум, обявен по-рано от гръцката страна, обаче не се стигна.

Споразумението беше оповестено преди месец от министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Георгиос Папаконстантину. Това обаче се оказа прибързано, тъй като текстовете на документа са в процес на подготовка. Роля в забавянето изглежда има и смяната на министъра на търговията на Кипър като не се изключва вероятността отлагането да е свързано и с предизборния период в Гърция.

Роля имат и опитите на Кипър да привлече големи енергийни колоси от Русия, Китай, Близкия Изток и Европа за разработване на залежите на газ в региона. Според източници това е причината Кипър да не желае тясно обвързване с Израел и САЩ. Всяка от трите страни даде уверения, че става дума само за процедурно забавяне.

Тел Авив още не е решил кой е най-изгодният начин за транспортиране на израелския и кипърския газ към Европа. Вариантите са три: подводен газопровод – през остров Крит, п-в Пелопонес и оттам към Европа (основното гръцко предложение); изграждане на станция за втечнен газ в Израел или чрез станция за втечнен газ в Кипър (решение, което Никозия би искала да се наложи, защото това ще повиши геополитическата й позиция).

Всички сценарии по въпроса са отворени. На масата на преговорите присъства дори и кипърското предложение за използване на природен газ в производството на електроенергия. В тази връзка Израел и Кипър вече подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в проучването на възможностите за свързване на електропреносните мрежи на двете държави.

Според дипломатически източници израелската страна изглежда свързва решенията по въпроса и със започването на проучвания за въглеводороди южно от остров Крит. Те изглежда смятат, че изграждането на подводен тръбопровод ще е по-изгодно, ако той се свърже с възможни залежи в района.

Гръцкият енергиен министър съобщи, че до края на годината ще бъдат направени сондажи в три района в Гърция. От израелската компания „Делек“, която разработва залежите в Израел, заявиха, че биха участвали в проучвания за въглеводороди в Гърция. „Делек“ сериозно обмисля изграждането на газопровод за Европа, който да преминава през Гърция, естествено при политическо споразумение между трите правителства. Интерес да участва в конкурса за проучвания в Гърция изрази и американската компания „Нобъл енерджи“, която работи в района със залежи край Кипър.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.