Удавеното с. Бисер – вина има, виновни няма – заради калпави прокурори

В e-vestnik получихме документи, които доказват престъпна небрежност и размотаване

Село Бисер, 2 дни след пороя. Хората влачат с въжета трупове на издавени животни. Снимка: Иван Атанасов

Бел. ред. – Тия дни прокурорка, която разследва причините за скъсаната язовирна стена и наводнението в село Бисер, при което загинаха 9 души, съобщи, че много било трудно да се установи собствеността, а също и причините за бедствието. Следователи преди нея се изказваха уклончиво, че май няма вина, щото язовирът се скъсал не където е повреден, ами на друго място и т.н. В e-vestnik получихме документи, които показват безотговорността на местната община, кмета на Харманли и са пример за абсурдна кореспонденция за установяване на собствеността на опасния язовир.

Първо пускаме едно подсказване за прокурорите, че повредата на язовира е била известна отдавна, имало е авариен план, но той не е спазен от местните власти. Текстът е от журналист и издател от Харманли, който изпаднал в абсурдната ситуация да посети мястото на аварията, да заснеме пръв скъсаната стена и да съобщи за това по телефона в общината, където още не знаели. Също така следователите научили от него, че могат да отидат до язовирната стена. Седмица след аварията те смятали, че там е недостъпно.

Защо клинчат, като има нарушение и виновни за наводнението?

Иван Атанасов
Харманли

Прокурорите, разследващи трагедията, май започнаха да клинчат. Това става ясно от техни изказвания, след като посетили разрушената стена на язовир „Иваново“.

След наводнението в село Бисер
Село Бисер, харманлийско, след наводнението. Виж фотогалерия в „България“. Снимка: Impact Press Group

Във вторник, 27 март, техен екип отишъл в  местността „Азмака“ край село Иваново, където се намира злополучният язовир. Там прокурорите заявили, че е възможно не човешка грешка, а природното бедствие да е причинило наводнението на 6 февруари, защото стената не се е скъсала на мястото, където е имало каверни, а на друго, здраво място.

Сред държавните обвинители са били прокурори от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура – Пловдив, окръжни прокурори от Хасково и техни колеги от Харманли. Те заявяват, че не е възможно да приключат следствието в законоустановения срок от два месеца, защото било необходимо време тези специалистите да се произнесат.

Така близо 2 месеца след трагедията прокуратурата не може (или не иска?) да установи причината за смъртта на 9 души.

50 дни разследване на десетки следователи и прокурори  бе необходимо, за да установят това, което местни хора знаеха още на 6 февруари. Още тогава в интернет се появи клип, който показваше, че именно скъсаната стена на язовир “Иваново” е причинила наводнението. От „Сакар нюз” пуснахме друг, сниман на 10 февруари, а чак след това “безстрашни” следователи се решиха да отидат до язовирната стена, за да я разгледат.

През първия месец разследването се водеше от Хасковската прокуратура, която вече доказа, че е най-активна в работата си, когато подслушва свои, за лични интереси. От там установили, че не може да се назове виновен. След това дойдоха на помощ от Пловдив и София. Какво са разследвали всички – не съобщават, но и начинаещ юрист, след като прегледа събраните документи по случая, може да съзре доказателства и веднага да потърси отговорност от конкретни лица.

Сред документите има изготвен „Авариен план” за действие при опасни ситуации с язовир Иваново, подписан от кмета на Харманли и одобрен от началника на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково. В него е упоменато поименно кой за какво е отговорен в бедствена ситуация. Записано е, че има за цел да:

Аварийния план за язовир Азмака (Иваново), надлежно подписан и утвърден, не е спазен и изпълнен при бедствието.

– осигури начин на оповестяване и привеждане в готовност персонала;
– ред за въвеждане на плана в действие и информиране компетентните органи;
– начини, средства и ред за информиране на застрашеното население в близост до язовира;
– ред за провеждане на съответните спасителни и неотложни аварийно-възстановители работи на територията на язовира.

В т. ІІІ от този план, назована „Аварийно-рискова характеристика на язовира“, като единствено възможен риск е посочено „Възможно е скъсване на язовирната стена при обилни валежи, силно снеготопене и земетресение“.

Налице бяха две от тези рискови възможности – обилни валежи и силно снеготопене. На 5 март 2012 г. паднаха над 100 литра валежи на квадратен метър и от топлото време имаше обилно снеготопене. Условията бяха налице. Съответните длъжности лица – кмет на община, кметски наместници, кризисен щаб трябваше да се задействат и изпълнят основната цел от аварийния план – „информиране на застрашеното население в близост до язовира“.

В плана са предвидени всички действия при опасност, за да се предпази населението при скъсване на язовирната стена. Но това не спаси хората в селото. От имената и телефоните на кметовете и длъжностните лица се вижда, че планът не е актуализиран – това са предишните кметове. Това все пак не отменя действията по него.

В приложението към плана трябва да има скица/карта на язовира с отбелязана заливна зона.

В случая няма никакво значение чия собственост е водоемът. Аварийният план за това е съставен, за да се приведе в действие. Неговото неизпълнение отне 9 човешки живота и нанесе щети за 10 милиона лева.

В изказванията на прокурорите никъде не се споменава за този съществен факт, че веднага могат да повдигнат обвинение по член 335 о.т. НК – по непредпазливост. Той гласи:

„Отговорност за причинилите от наводнението щети, според Наказателния кодекс може да се носи по чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.“

Но дори и да се намерят виновни лица, съгласно разпоредбата на чл. 78 А от НК, те най-вероятно ще бъдат глобени от 1 000 до 5 000 лева, съгласно чл. 78 от НК.

Техническите експертизи може да се проточат с месеци, собствеността може да се изяснява още дълго (макар че военните го направиха за една седмица), но обществото иска прокуратурата да не се разтакава и да се крие зад банални оправдания, а да посочи кой е виновен за трагедията.

(Следва – как държава и община си подмятат язовир)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.