„Понеделник сутрин“ – Санджей Гупта в часа на лекарското изкупление

Д-р Санджей Гупта като кореспондент на Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Понеделник сутрин, точно в шест, в болницата се провежда една от най-тежките и важни срещи в света на медицината. Отбрана група хирурзи се събира и обсъжда смъртните случаи и усложненията, възникнали по време на операции. Присъстват единствено поканените. Целта – допуснатата грешка да не бъде повторена никога повече.

В понеделник сутрин те дискутират и анализират действията си.
В понеделник сутрин те прилагат единствения ефикасен метод, по който лекарите учат – чрез направените грешки.
В понеделник сутрин те имат шанс да получат изкупление.

„Понеделник сутрин” (ИК „Ера“) проследява живота на петима водещи хирурзи в болница „Челси Дженерал”. Всеки ден те държат човешки живот в ръцете си. Те работят на предела на силите си, ежедневно подложени на огромно напрежение. Всеки един от тях е принуден да прави компромиси с личния си живот, за да се усъвършенства в кариерата. Защото дори малка грешка може да коства човешки живот. Но те не са роботи, те също имат своите страхове, надежди и желания…

Винаги когато влиза в операционната, лекарят вярва, че ще успее да спаси пациента си. Но понякога греши. Когато това се случи в „Челси Дженерал”, той се изправя пред колегите си, за да отговаря за своя провал…

Санджей Гупта предлага уникален поглед „отвътре” в напрегнатия свят на медицината чрез своите пълнокръвни, интригуващи герои. Практикуващ неврохирург, той рисува автентична картина на лекарското ежедневие. Авторът ни посвещава в тайнството да си лекар, като в същото време показва огромните лични жертви, които това призвание изисква.

Д-р Санджей Гупта е практикуващ неврохирург в „Емъри Юнивърсити” и завеждащ отделение в болница „Грейди Мемориал” в Атланта. Той пише за списание „Тайм” и е главен медицински кореспондент на „Си Ен Ен” и „Си Би Ес”. Правил е репортажи от най-горещите точки на земното кълбо – Хаити, непосредствено след опустошителното земетресение, Япония – след разрушителната вълна цунами, Ню Орлиънс – след урагана Каарина, Ирак, Кувейт, Пакистан и др.

Д-р Гупта води собствено телевизионно предаване. Носител е на телевизионната награда „Еми”. През 2003 година Гупта е обявен за едни от най-сексапилните мъже от списание „Пийпъл”. А през 2011 година се нарежда в десетте най-влиятелни знаменитости на списание „Форбс”.

Санджей Гупта разкрива малко известни страни на медицината, като съчетава професионалния си опит и писателския си талант в брилянтна медицинска драма. Популярният американски хирург е вложил съчувствие, надежда, ентусиазъм и страст, за да ни направи съпричастни с изпитанията, отговорностите и удовлетворението от лекарската професия. Изпълнен със запомнящи се характери и съдбоносни решения, „Понеделник сутрин” е роман, написан с прецизност на хирург и сърце на лечител.

Световноизвестният сценарист Дейвид Кели (създател на „Али Макбийл” и „Адвокатите от Бостън”) е съзрял потенциала на „Понеделник сутрин” и вече е адаптирал романа в сюжет за телевизионен сериал. Д-р Гупта и сценаристът са продуценти на екранизацията „Челси Дженерал”. Пилотният епизод е направен по поръчка на телевизия „Ти Ен Ти”, която е част от „Тайм Уорнър”. Той ще бъде излъчен в САЩ през май. В продукцията, освен именитият сценарист Дейвид Кели, участие имат актьорите Алфред Молина, Дженифър Финигън, Вин Реймс и др.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.