РИОСВ – Варна: „Те такова животно нема!” Гърмете патки на воля!

Отрязана глава на лебед край Шабленското езеро, 22 февруари т. г. Някой от ловците е решил да опита лебед и е отрязал дългата шия да не пречи в багажа. Снимки: Иван Бакалов

„Е те такова животно нема” – казал старшината, като му показали жираф.
Лафовете за старшината при социализма не са изгубили своята актуалност.
Днес, дори да покажеш на някой държавен служител в очите нещо, за което той е отговорен, той пак ще отрича като старшина, че то не съществува.
Точно такова усещане предизвиква официално писмо до e-vestnik от Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна.
Преди месец в e-vestnik пуснахме репортаж от Шабленското езеро, в който със снимки показахме, че то е обект на атаки от ловци, че навсякъде около езерото са осеяни патрони, има убити патици (виж тук). За незапознатите – Шабленското езеро е убежище на редки и изчезващи видове птици, тук зимуват например червеногуши гъски, които са в световната Червена книга и много други. И ловът в тази защитена местност е забранен.

Патрони от последните стрелби край Шабленското езеро. Снимките са от 22 и 23 февруари т. г. Патроните не дават пълна картина, защото много ловци си събират гилзите. Снимка: Иван Бакалов

Патрони от последните стрелби край Шабленското езеро. Снимките са от 22 и 23 февруари т. г. Патроните не дават пълна картина, защото много ловци си събират гилзите. Снимка: Иван БакаловУбита от ловци голяма дропла - една от най-редките и застрашени от изчезване птици в света - през януари т. г. край Дуранкулашкото езеро. Снимка: Дружество за защита на птицитеОтрязана глава на лебед край Шабленското езеро, 22 февруари т. г. Някой от ловците е решил да опита лебед и е отрязал дългата шия да не пречи в багажа. Снимки: Иван БакаловУбит от ловците лебед, паднал в растителността, без да открият тялото му. Снимки: Иван БакаловРазградена ограда край Шабленското езеро. По земята се виждат патрони и от двете страни на оградата. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловЧовек от екипа за наблюдение на червеногушите гъски пуска екземпляр от тях с прикрепен на него скъп сателитен предавател. Снимка: Дружество за защита на птицитеСнимки: Иван БакаловРазградена ограда край Шабленското езеро. Навсякъде край оградата се търкалят патрони, дори и зад нея. Снимки: Иван БакаловТри лиски - вид водна кокошка, убити покрай другите гъски. Ловците ги оставят, не се предпочитани за ядене. Снимки: Иван Бакалов  Снимка на убита от ловци червеногуша гъска миналата година - изчезващ вид, в Световната Червена книга. Снимки: Иван БакаловРазградена ограда точно край табелата с предупреждения край северното Шабленско езеро - Езерецкото. Снимки: Иван БакаловВ езерото навсякъде се виждат бутилки от ловците. Снимки: Иван БакаловЛовни патрони край ограда на Шабленското езеро. Снимки: Иван БакаловРазбутана ограда и патрони край Шабленското езеро. Снимки: Иван Бакалов

На снимките се виждаха снимки на прерязана ограда (не само една) и стотици ловни патрони край езерото, трупове на патици и др. Снимките, които видя читателят, бяха изпратени преди това на РИОСВ – Варна с описание къде са заснети. Никой не се обади или не писа за уточняващи въпроси. И месец, след като публикувахме репортажа, получихме отговор (виж го целия по-долу), в който се казва, че …такова животно няма. Били извършени 206 проверки на езерото, всички ловци в района били запознати с „ограниченията, произтичащи от ЗЗТ”. Дори били проверени 4 сигнала за чути изстрели „в посока езерата” и не са намери отстреляни птици и не са констатирани нарушения на ловци.

Тази ограда е по самия край на южното езеро, но според РИОСВ е извън защитената местност. Снимки: Иван Бакалов

Прерязаната ограда била извън Защитената местност и не била свързана с охраната или с маркиране на територията. Дори се обяснява, че някаква ограда между езерото и морето нямала отношение към опазването.

Нека непредубеденият читател съпостави това, което казват чиновниците от РИОСВ – Варна със снимките и прецени сам дали има жираф или няма. Труповете на патици и лебеди сигурно аз, фотографът, съм ги донесъл и разположил там за снимка. Стотиците патрони на метри от езерото сигурно съм ги занесъл нарочно да ги пръсна там, за да тровя живота на РИОСВ – Варна. И т. н.

Ограда на метри от езерото и патрони от ловците. Няма нарушения, според РИОСВ – Варна. Снимки: Иван Бакалов

И въобще не съм снимал полуразрушената ограда между езерото и морето, за която пишат, дори не съм ходил до нея. На снимките е оградата откъм сушата. И за удобство на читателя (и на РИОСВ Варна) в репортажа имаше карта с отбелязани местата, където са правени снимките (ето ги пак най-долу). Те, както и да го сучеш, са по брега на езерото и няма как да са извън защитената местност.
РИОСВ – Варна отричат дори идеята, че може да търпят някакъв упрек по въпроса и все едно не виждат снимките. Те няма и какво друго да обяснят. Все едно да признаят, че не си вършат работата. Затова отричат всичко. Но как да скрият, че наистина нищо не опазват?

Три лиски – вид водна кокошка, убити покрай другите гъски. Ловците ги оставят, не се предпочитани за ядене. Снимки: Иван Бакалов

Тъй като в случая една държавна институция си затваря очите за нещо, което е длъжна да контролира и предотвратява, от e-vestnik ще изпратим материалите на прокуратурата, със съответните описания. Снимките са правени в присъствието на свидетели, а не са от случайна разходка на някакъв заблуден журналист, който не е разбрал къде обикаля.

Отговорът на РИОСВ – Варна.
Шабленското езеро. Северното се нарича още Езерецко. Със стрелки е отбелязана правителствената резиденция „Шабла“ и територията към нея – цялата югоизточна част на езерото. С кръгчета са отбелязани местата, където са правени снимките от фотогалерията.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.