Ще отворят ли САЩ петролните резерви?

Ройтерс

Ако цените на петрола не се понижат по някоя друга причина, САЩ и други правителства изглеждат готови да отворят запасите от суров петрол и продукти от стратегическите си резерви преди или през лятото, за да забавят повишаването на цените, да предотвратят икономическия спад и да подкрепят стратегията си на санкции срещу Иран.

Вероятността за освобождаване на петрол от запасите сега е над 50 %. Единствените въпроси са точният момент и размерът на деблокираните обеми, колко страни ще участват, дали ще получат подкрепа от други страни, които имат резерви като Китай, и дали производителят, който има стабилизираща функция – Саудитска Арабия – ще подкрепи усилията, като поддържа по-високо равнище на износ, та дори и да като увеличи търговските наличности.

Разделението в МАЕ

Членовете на Международната агенция за енергията (МАЕ) са разделени по въпроса дали са изпълнени условията за освобождаване на петрол от стратегическите резерви.

Представители на САЩ обсъждат идеята от няколко седмици. Великобритания и Франция изглеждат готови да подкрепят молба за координирано отваряне на запасите. Германия и много други европейски страни остават против тази идея. В резултат МАЕ се опитва да оформи ясна оценка за това дали деблокирането е оправдано.

Изпълнителният директор Мария ван дер Ховен посочи пред журналисти през февруари, че не е имало обсъждане дали да се отворят резервите и не се е свързвала със САЩ по въпроса, макар че страните са свободни да използват собствените си резерви след консултация с МАЕ. Най-новото проучване на агенцията повтаря предишните предупреждения за намаляване на наличностите и затягане на баланса търсене-предлагане.

„Допълнителните промишлени запаси на ОИСР след рецесията постепенно са намалели. Запасите (…) изглеждат много ограничени в абсолютно изражение,“ пише агенцията в проучването си от март „Доклад за петролния пазар“. „Може да няма истинско физическо нарушение на доставките в момента, произлизащо от Иранския въпрос. Сега обаче има спирания в страни извън ОПЕК, които възлизат на 750 000 барела дневно, тъй като редица технически и политически фактори продължават да пречат на доставките от страните извън ОПЕК.“

Външни наблюдатели отчетоха очевидната неохота на МАЕ и Европейската комисия да подкрепят отварянето на запасите. Противопоставянето на агенцията обаче изглежда отслабва в резултат на устойчивия натиск от Вашингтон и други столици. След редовна среща на 28-29 март Ван дер Ховен призна, че „Петролният пазар се затяга през изминалите месеци“.

Не бе напълно признато, че са налице законовите условия за координирано отваряне на резервите, но почти се приема, че е така, като се вземат предвид намалелите доставки и икономическият спад.

Споразумение за Международна енергийна програма (МЕП -IEP)

Законовият пусков механизъм за освобождаване на петрол от стратегическите запаси е неясен. Първоначалното Споразумение за Международна енергийна програма от 1974 година, което създаде системата за колективна реакция, ограничено търсене и запаси за спешни ситуации, изглежда се отнася до намаляване със 7% или повече на дневното предлагане на страните членки на организацията.

Това изискване не е изпълнено в трите случая, когато имаше освобождаване на петролни запаси (Войната в Залива през 1991 година, урагана Катрина 2005 година и Либийската гражданска война през 2011 година). Споразумението дава да се разбере, че колективното действие може да стане факт не само при съществуващи, но и при очаквани проблеми.

Законът на САЩ за Стратегическите петролни резерви

В САЩ условията за освобождаване на суров петрол от стратегическите петролни резерви са до голяма степен същите. Запасите могат да бъдат отворени, само ако президентът е на мнение, че това се налага заради сериозно нарушаване на енергийното предлагане или заради задължения на САЩ, свързани с международната енергийна програма.“

Американският закон определя сериозно временно прекъсване на предлагането като недостиг, който: а) има или вероятно ще има значителен обсег и продължителност и освен това има извънреден характер; б) може да окаже неблагоприятно влияние върху националната сигурност или националната икономика; в) произлиза или е вероятно да произлезе от прекъсване на предлагането или на внесените петролни продукти, от прекъсване при предлагането на местни петролни продукти или саботаж или природно бедствие“.

Запасите могат да бъдат отворени не само в отговор на настоящ недостиг, но и заради очакван недостиг. Американският закон предвижда освобождаване на петрол от запасите както при физически недостиг, така и при икономическа щета, причинена от внезапен скок на цените.

Нарушаване на предлагането?

Въпросът за агенцията и нейните страни членки е дали сегашният недостиг (от Южен Судан, Йемен, Сирия или Иран) и очакваният недостиг в бъдеще (ако иранският износ продължи да спада) са достатъчни, за да оправдаят отварянето на петролните резерви. Проблемът за агенцията и правителствата, които са против понижаване на запасите, е че миналогодишното освобождаване в отговор на либийската гражданска война установи нежелан прецедент.

Заместник-изпълнителният директор на МАЕ Ричард Джоунс посочи, че миналогодишното освобождаване на петрол от резерва трябва да се смята за успех. Служителите обаче се опитват да обяснят защо бе адекватно да бъде отворен резервът заради нарушаването на износа на либийски петрол през 2011 година, но няма да бъде подходящо в отговор на редица по-малки нарушавания на предлагането през 2012 година, които възлизат на подобна загуба на петрол. По-голяма част от условията (повишаване на цените, спадащи запаси, затягане на балансите търсене-предлагане и разпределение във времето) изглеждат много подобни.

В крайна сметка деблокирането на петрол от резерва е политически акт. В този случай енергийната политика за освобождаване на петролните запаси ще бъде подчинена на по-широка дипломатическа политика на удържане на Иран (и обуздаване на Израел) чрез използването на петролните санкции.

Чрез този спор външната политика победи енергийната политика. От гледна точка на потребителите на енергия може да не е ужасно деликатно да бъде наложено ембарго върху износа на ирански суров петрол, но външните министри взеха връх над енергийните си колеги. След като са поели по този път, експертите по външна политика трябва да го извървят докрай.

Има мнение е, че по-скъпият петрол е цената, която си заслужава да бъде платена, за да се предотврати или да се окаже съпротива на война срещу Иран, а по-високите цени на петрола могат да бъдат снижени, като се използват извънредните запаси, посочи пред Ройтерс източник от сектора миналата седмица.

Политическите лидери в САЩ, Великобритания и някои други страни ще подчинят всичко на тази цел, което прави много вероятно деблокирането на резервите, освен ако цените не почнат да се понижават по собствена воля.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.