Прекрасен повод защитници на кучетата да ги осиновят и приберат вкъщи. А Фандъкова не знае какво прави

„Нека всички, които обичат животни, да се грижат за тях, включително и на улицата, но да не възпрепятстват работата на общината”, призова пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Изявлението й показва, че тя въобще не е наясно, че в цивилизован град понятие като улично куче няма. Кучетата, които гледат на улицата милозливи съседи, стават пазачи на територия и нападат случайни минувачи. Съвсем погрешно някои твърдят, че кучетата нападат само човек, който ги дразни. Те могат да нападнат всеки минувач, подразнени от това, че минава през територията им. Разкъсаният 88-годишен професор в кв. „Малинова долина” е поредният пример.

В София от години е приета програма „кастрирай и върни”, според която екипи улавят кучетата по кварталите, кастрират ги и ги връщат пак където са били (агресивните не стават по-малко агресивни като ги кастрират). Сегашният министър на земеделието Найденов отговаряше за тази работа и силно я пропагандираше. Той дори още като зам.-кмет обясни пред e-vestnik колко била успешна (виж тук), за разлика от т. нар. „евтаназиране“ или „приспиване“, както наричат убиването на кучета. Идеята е с кастрация постепенно да се намали популацията.

Но се видя, че това не става. В София се събират по квартали все нови и нови глутници, независимо от безсмисленото харчене на пари от бюджета. Причината е проста – много софиянци си изхвърлят кучетата, които първо са взели вкъщи, после по някаква причина са отказали да гледат. Това от хуманна гледна точка е голямо престъпление, защото за едно куче, отгледано вкъщи е почти равносилно на гибел да го изхвърлиш на улицата.
Други пък изхвърлят малките си кученца – в паркове и дворове из квартала, и им правят разни колибки. Милозливите съседи ги хранят и така увеличават глутниците, които обикалят дори из центъра на София.

В цивилизованите държави това се наказва с глоба, а при рецидив има и наказателна отговорност. Дори за хранене на гълъбите има глоби. В София още няма глобен за хранене на кучата на улицата.
Практиката в големите съвременни градове е кучета да се прибират от улицата, да се затварят в приют, където престояват до няколко дни и ако никой не ги потърси или осинови, се убиват с инжекция. В САЩ например убиват средно по 2 млн. кучета годишно. Но и стотици хиляди са осиновени от същите приюти. Организации за защита на животните водят кампании да се осиновят именно такива кучета, прибрани от улицата.

У нас такива кампании едва сега се прокрадват. Собствениците на кучета отказват да ги кастрират. И популацията по улиците расте. Не само по улиците – в селските райони има глутници, които нападат и унищожават дивеча. И хора от време на време. Преди няколко години селски кучета нападнаха и убиха една англичанка, имала неблагоразумието да се засели в България.

Идеите на Фандъкова за гледане на кучета на улицата не са никакво решение. Тя само се прави на загрижена и се мъчи да се хареса на всички. От обърканите й действия по въпроса все повече става ясно, че тази жена е попаднала случайно в ролята на кмет, която въобще не й е по мярка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от реклам