Путин стяга вярна Национална гвардия

в. Независимая газета

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

В Русия може да бъде създадена Национална гвардия, подчинена на президента. Тя ще се формира на базата на Вътрешните войски на МВР и други силови структури, включително с част от силите и средствата на Въздушно-десантните войски (ВДВ), Военновъздушните сили, Военноморския флот и военната полиция към Министерството на отбраната, а също и на подразделенията към Министерството на извънредните ситуации (МИС). Както съобщи източник на „Независимая газета“ във военното ведомство, Националната гвардия ще има задачата да гарантира сигурността на страната и да брани конституционния ред.

В момента Министерството на отбраната подготвя съвместно със Съвета за сигурност и президентската администрация нов план за отбрана на страната, като се ръководи от задачите, поставени от премиера Владимир Путин в програмната му статия „Да бъдем силни: гаранции за националната сигурност на Русия“. Неотдавна министърът Анатолий Сердюков докладва на новоизбрания президент за хода на тази дейност.

Планът предвижда да се разработи програма, чрез която въоръжените сили, специалните служби и другите силови структури ще бъдат подготвени бързо и ефективно да реагират на новите предизвикателства. Не се знае дали документът съдържа точка за създаване на нови структури във военното устройство на страната. При всяко положение това не се съобщава официално.

Очевидно обаче предстоят сериозни промени. Тъкмо това е причината за скорошните срещи на Владимир Путин с командващия ВДВ генерал-лейтенант Владимир Шаманов и главнокомандващия Вътрешните войски армейски генерал Николай Рогожкин, съобщи източник на вестника ни в Министерството на отбраната.

Според този източник, тъкмо Рогожкин може да оглави бъдещата Национална гвардия. Косвено потвърждение дават неочакваните съобщения в медиите, че генерал Рогожкин уж отказал предложената му длъжност началник на Генералния щаб. За възможно сливане на Вътрешните войски с войските на МИС косвено говори и фактът, че министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу склони да стане губернатор на Подмосковието вместо днешния шеф на региона Борис Громов.

Ще отбележим, че през най-новата история на Русия въпросът за създаване на Национална гвардия е бил повдиган неведнъж. От тази идея бе обсебен например Борис Елцин, докато се бореше за власт при разпадането на Съветския съюз през 1991-1992 г. За евентуално формиране на Национална гвардия споменаваха експерти и политици в навечерието на реформата в МВР през 2009-2010 г.

Да припомним и неосъществения проект за предизборна програма на Дмитрий Медведев „Получаваме бъдеще. Стратегия-2012“ отпреди година и нещо – Институтът за съвременно развитие (ИнСоР), известен като „мозъчния тръст“ на държавния глава, изтъкна в документа нуждата от създаване на Национална гвардия, като представи и други либерални инициативи в силовата сфера (за премахване на наборната служба, ликвидиране на МВР, Федералната служба за сигурност (ФСС) и т. н.).

Екипът на Медведев обаче не се възползва от идеите на Игор Юргенс (шефа на ИнСоР) и неговите съратници. При все това се очертава скоро наистина да бъде формирана Национална гвардия. Причините са няколко.

Първо, опитът от цветните революции в Египет и Тунис, военният конфликт в Либия и гражданската война в Сирия сочат, че за опазване на конституционния строй са необходими достатъчно многобройни специални войски, способни да защитят законната власт и държавното ръководство от евентуални действия на въоръжена опозиция. И за осигуряване на по-ефективно управление тези войски трябва да бъдат директно подчинени на държавния глава.

Второ, нажежените митингови страсти, каквито видяхме в Русия в предизборния период, и географската експанзия на нестабилността в Северен Кавказ показват, че през периода на най-висока нестабилност може да се изправим пред недостиг на войски и сили за гарантиране на обществената сигурност и за антитерористични операции. Необходими са специални войски, които според тяхното предназначение да бъдат по-мощни, да имат съответните резерви и мобилност – критерий, на който Вътрешните войски и другите сили на МВР отговарят само отчасти.

Трето, независимо че реформата във Въоръжените сили на практика е завършена, както съобщи наскоро Дмитрий Медведев пред колегиума на Министерството на отбраната, военното устройство на страната все още не отговаря на новите предизвикателства и заплахи за националната сигурност. Разходите на държавата за формираните вече силови структури са неадекватни на приноса им за гарантиране на отбраната. Реални бойни задачи за отразяване на вътрешни военни заплахи изпълняват днес единствено Вътрешните войски, наброяващи близо 182 хиляди военнослужещи. Почти 1,5 пъти по-малко от личния състав на Сухопътните войски, които в момента не изпълняват никакви бойни задачи.

Събеседникът на вестника ни твърди, че в Националната гвардия ще бъдат включени част от силите и средствата на ВДВ. Ще бъдат създадени леки въздушно-десантни съединения, снабдени с бронирани коли, а също така планински мотострелкови бригади и специални сили на Главното разузнавателно управление. Освен това се предвижда военната полиция (20 хиляди военнослужещи), каквато се формира сега в структурата на Въоръжените сили, също да стане част от Националната гвардия. Очертава се гвардията да разполага с 350-400 хиляди „щика“, главно бойци на договорна служба (към 80 на сто). Новите войски ще бъдат приоритетно комплектовани с военнотранспортна авиация и хеликоптерни отряди.

Според източника на „Независимая газета“ ръководството на Министерството на отбраната е приело идеята щатният състав на армията и флота да бъде намален на 800 хиляди души (от 1 милион в момента, б. р.). Не е изключена и появата на нов орган, който да отговаря за военната сигурност на страната – Съвет по отбраната. Такъв може да бъде създаден в структурата на Съвета за сигурност или като отделно управление в президентската администрация.

Не се знае кой ще оглави Съвета по отбраната. Затова пък във военното ведомство споменават като нещо твърде вероятно министърът Анатолий Сердюков и началникът на Генщаба Николай Макаров скоро да напуснат постовете си. Тандемът Сердюков-Макаров обаче щял да остави в министерството верен екип от свои съмишленици.

Като приемник на Сердюков се посочва отдавнашният му подчинен още от Федералната данъчна служба и ветеран от КГБ/ФСС Николай Сухоруков, днес първи заместник-министър на отбраната – впрочем, родом от Санкт Петербург (руските медии често споменават „петербургския екип“ в обкръже-нието на новоизбрания президент Владимир Путин, също родом от този град, б. р.). За мястото на Макаров се спряга Владимир Шаманов.

Подготвени са и предложения за назначаване, според които „другари по оръжие“ на Макаров ще заемат други ключови длъжности в структурата на Министерството на отбраната. Първи заместник-началник на Генщаба вместо уж „нелоялния и независим“ Валерий Герасимов, командвал трите последни години парада на Победата на Червения площад (пращат го „на заточение“ – да командва Централния военен окръг, ЦВО), се препоръчва да стане Александър Постников, главнокомандващият Сухопътните войски. Мястото на Постников пък се предлага да заеме днешният командващ войските от ЦВО Владимир Чиркин.

Изготвено е вече предложение за началник на Главно управление „Военна полиция“ да бъде назначен началник-щаба на ЦВО Сергей Суровикин (който не изпълнява задълженията си вече от половин година, тъй като се намира в Москва). Източникът на вестника ни впрочем подчертава, че в Министерството на отбраната и Генералния щаб няма да има никакви нови назначения на големи военачалници, преди да встъпи в длъжност новият президент на Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.