Един лекар тръгна сам срещу корупцията

Асошиейтед прес

Д-р Каталин Кърстовяну. Снимка: гъндул

Д-р Каталин Кърстовяну е завеждащ кардиологично отделение, оборудвано с най-модерна техника, в педиатриатричната болница в Букурещ. Нито едно дете обаче не е било лекувано там, откакто болницата беше открита преди година и половина. Причината? Медицинският персонал, който му е необходим, за да може техниката да заработи, би очаквал подкупи.

Затова Кърстовяну е започнал самотен поход, за да спаси бебетата, докарани при него за помощ. Той ги изпраща в Западна Европа с икономичен полет, за да може там да ги лекуват лекари, които не искат рушвети.Това направи Кърстовяну миналата седмица за 13-дневното бебе Каталин, нуждаещо се от сърдечна операция. Лекарят опакова малка чанта, качи апарат за изкуствено дишане в самолета и изпрати бебето с евтин полет за Италия, където лекарите чакаха да извършат операцията. Хирургическата намеса беше успешна.

Два дни по-късно триседмично момиченце, което Кърстовяну изпрати в същата клиника в Северозападна Италия – с тръби, пробождащи крехкото му телце, почина още преди да бъде подложено на операция на лимфни възли.

Много се притеснявах, че няма да се получи, но в Румъния тя така или иначе щеше да умре, обяснява Кърстовяну. Лекарят води изморителна и до голяма степен самотна битка срещу културата на корупция, толкова дълбоко вкоренена в Румъния, че хирурзите искат подкупи, за да спасят живота на бебета, и дори се налага да се дават пари на сестрите, за да сменят чаршафите. Това е една от причините, поради които детската смъртност в страната е над два пъти по-висока в сравнение със средното за ЕС ниво, а едно на всеки 100 деца не доживява първия си рожден ден.

За да бъдем честни, това е толкова дълбоко вкоренено в нашата система, че е наистина трудно да бъде изкоренено, признава самият министър на здравеопазването Ладислау Ритли в интервю за Асошиейтед прес.

Официално, новото кардиологично отделение, което Кърстовяну ръководи в педиатричната болница „Мария Кюри“, не функционира, защото не са попълнени работните места. Истинската причина, обаче, изглежда е, че Кърстовяну е забранил на персонала да взима подкупи.Това значи, че модерната техника отлежава неизползвана, тъй като квалифицираните специалисти не си правят труда да кандидатстват за работа, в която няма да може да допълват приходите си с рушвети

Политиката на нулева толерантност към корупцията създава изтощителен работен график на д-р Кърстовяну, който трябва да изпраща в чужбина бебетата, за да бъдат оперирани, и да се погрижи за тях по време на полета. През двучасовия полет с починалото момиченце, лекарят е намествал тръби, успокоявал е бебето и ръчно е изпомпвал кислород в дробовете й, за да я поддържа жива.За по-малко от 24-те часа, които той е имал в Букурещ след връщането си от пътуването на малкия Каталин и заминаването с момиченцето, той е успял дори да се вмести в смяна в клиниката.

За румънските пациенти е нещо обичайно да обсъждат цената на „пазара на подкупите“ в Румъния. Хирурзите могат да получат стотици евро и нагоре за една операция, докато анестезиолозите получават грубо 1/3 от тази сума, в зависимост и от това какво може да си позволи пациентът. Медицинските сестри получават по няколко евро всеки път,когато дават лекарства или слагат система. Получаването на документ за изпращане за операция в чужбина може лесно да достигне цена от няколкостотин евро, ако ли не няколко хиляди, в случай че пациентът попадне на неправилния лекар.

Макар че румънската държава изглежда не желае да направи нещо радикално по въпроса, често се налага именно тя да плати сметката. В отделението „Мария Кюри“, операцията на Каталин би струвала между 2000 и 3000 евро без подкупите. Румънската здравна каса плаща десет пъти повече за операция в Италия – цяло състояние в страна, където средната работна заплата е 350 евро след данъците.

Много обезсърчени лекари напуснаха страната, която е изразходвала едва 4% от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване – около половината от процента от БВП, похарчен от западноевропейските страни. Миналата година около 2800 румънски лекари, разочаровани от изостаналата и корумпирана здравна система и ниските заплати, са заминали да работят в Западна Европа, според данни на Румънския лекарски съюз.

„В идеалния вариант ние щяхме да имаме прилични заплати и никой нямаше да се изкушава да вземе пари под масата. А хората щяха да са информирани и нямаше да смятат, че това е единственият начин да получа адекватни грижи“, посочва здравният министър Ритли.

Дадените в Румъния през 2005 г. подкупи се изчисляват на около 1 млн. долара дневно,според доклад на Световната банка. Няма по-нови сведения. Културата на рушветите или „неформалните плащания“, както са широко известни, се приема безмълвно. Негодуванието обаче нараства.Представител на един от дарителите на „Мария Кюри“ – компанията „Проктър енд Гембъл“, е ходил няколко пъти в болницата и в министерството на здравеопазването, за да задава въпроси за това кога ще започне да работи отделението.

Трагичната съдба на румънските деца не е нещо ново. В опит да насърчи растежа на румънското население, тогава 23 млн., комунистическият диктатор Николае Чаушеску забрани противозачатъчните и абортите, което доведе до изоставянето на хиляди новородени в сиропиталища при условия, за които бяха излъчени предавания из целия свят след екзекуцията на Чаушеску през 1989 г.

Почти четвърт век по-късно пропуските на Румъния отново са видими през погледа на деца и безсилни родители, хванати в капана на корупционната мрежа. За онези, чиито деца са починали скоро след раждането, скръбта се увеличава от това, че така и не получават акт за раждане и дори не виждат бебетата си живи. Анджела Василе е видяла бебето си Кристина, което е живяло само един ден, един единствен път, вече мъртво, да лежи върху метална маса. После тя била изпратена в следродилно отделение с кърмещи майки, което е добавило още болка към страданието й.

Бианка Брад, румънска знаменитост, говори открито за болката при загубата на бебето й по време на раждане, наричайки положението „престъпно“. Тя е основател на асоциацията „ЕММА“ в помощ на скърбящите родители, която предлага подкрепа за онези, които не получават психологическа помощ и с години остават потопени в скръб.

И все пак в болницата „Мария Кюри“ стават забележителни неща. Кърстовяну лично следи оцеляването на Андрей, 8-месечно ромче, бебе на непълнолетни родители. Бебето, което е родено почти без черва и тежи около 2 кг, а крайниците му напомнят за изкривени клонки, се очакваше да живее само дни.

Ясните му очи, буден поглед и жизненост му спечелиха симпатиите на целия персонал, който го гушка колкото е възможно, докато е извън инкубатора. Андрей може да получи животоспасяваща операция в САЩ, но таксата от стотици хиляди долара е прекалено висока.

Медицинските сестри са така запленени от лъчезарното бебенце, че дори играят на лотария, за да съберат средства за операцията му. Дори на този мрачен фон има признаци, че лекарите се мобилизират в усилие да подобрят положението.

Анка Мандаке, детски сърдечносъдов хирург, е напуснала работата си във Франция, за да предложи услугите си на болницата „Мария Кюри“ при заплата, равняваща се на 1/10 от това, което би печелила там.

Други също проявяват интерес да работят в клиниката. Кърстовяну, който лети с болни бебета и до Германия и Австрия, казва, че се срамува, че трябва да стигне чак дотам, за да спаси деца, но говори с чувство на гордост за момента, когато вижда радостта на облекчените родители. Те благоговеят пред неговата отдаденост.

Кърстовяну е нещо повече от герой – той е Бог за нас и децата, казва Георге Мелиусою, 28-годишният баща на бебето Каталин. „Ако имаше и други като него, щяха да бъдат спасени много животи“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.