Меркел – има ли живот след Саркози?

Флориан Гатман, Стефан Симонс

Колаж: фрайтаг

Първоначално Ангела Меркел отказа да приеме френския кандидат за президент Франсоа Оланд, когато неотдавна той предложи среща. Но след като победата му над Никола Саркози изглежда по-вероятна, германското канцлерство осъществява първи контакти с лагера на политика от Френската социалистическа партия (ФСП). В края на краищата Берлин и Париж трябва да се поддържат взаимно.

Според социологическите проучвания френският президент Никола Саркози от седмици изостава безнадеждно зад своя съперник от ФСП Франсоа Оланд, но през последните дни разликата се скъсява. В момента допитванията показват, че Саркози може дори да успее да победи с малка преднина Оланд на първия тур от изборите на 22 април. Но все пак на балотажа на 6 май се очаква победа на Оланд.

Това означава, че е много вероятно бъдещият президент на Франция да бъде Оланд. Съседите на страната трябва да започнат да се подготвят за тази възможност, което включва и Берлин, където канцлерството започва да изгражда колебливи връзки с лагера на Оланд.

Германската канцлерка Ангела Меркел все пак се надява Саркози да спечели в крайна сметка, тъй като вижда в негово лице сигурен съюзник въпреки личните им различия. Тя и Саркози стоят рамо до рамо, особено що се отнася до кризата с еврото, като подкрепят любимия проект на Меркел за европейски фискален пакт, който задължава подписалите го 25 държави членки на ЕС да спазват по-голяма бюджетна дисциплина.

Междувременно съперникът на Саркози Оланд вече обяви, че ако стане президент, веднага ще се опита да предоговори части от фискалния пакт. От гледна точка на Меркел това би било фатално, тъй като може да дестабилизира цялата финансова архитектура на новия Европейски съюз.

Но тя е с вързани ръце. Изглежда, че канцлерството се е примирило с мисълта, ако е необходимо, да приеме Оланд като френски лидер. Важният съюз между Берлин и Париж трябва да продължи да действа.

Колебливи връзки

Затова между лагерите на Оланд и Меркел се установяват първите колебливи връзки. Те, разбира се, са неофициални и за момента се осъществяват единствено по канали на работно равнище. Все пак всичко останало би изглеждало малко странно, след като канцлерката зае ясна позиция в подкрепа на Саркози във френската предизборна кампания.

Меркел все още не планира да се срещне лично с Оланд, въпреки че социалистическият кандидат официално поиска среща. Наскоро сп. „Шпигел“ съобщи, че Меркел и други консервативни лидери от ЕС дори са обсъждали съвместно да бойкотират Оланд по време на кампанията.

Същевременно служители в Берлин знаят много добре, че въпреки всички различия разрив със социалистическия кандидат не е добра основа за бъдещи работни отношения. Освен това в канцлерството вече има служители, които са тясно свързани с Франция.

Да вземем например Николаус Майер-Ландрут, който отговаря за европейските въпроси в канцеларията на Меркел и е един от най-важните членове на персонала на канцлерството. Майер-Ландрут, който е женен за французойка, е писал докторска дисертация на тема „Единството между Франция и Германия“ и е бил говорител на бившия френски президент Валери Жискар д’Естен, докато той оглавяваше конвента за изработване на конституция на ЕС.

Членове на лагера на Оланд потвърдиха контактите с канцлерството на Меркел. „Няма официални връзки. Има само размяна на съобщения между съветници“, каза лидерът на социалистите във френското Национално събрание Жан-Марк Еро, който е близък довереник на кандидата за президент. Но той смята, че сближаването е разумен ход.

„Ако Оланд бъде избран от френския народ, тогава той ще има мандат. В канцлерството също знаят това и със сигурност е по-разумно да се подготвят за промяна, отколкото да изключват такава възможност“, заяви той.

Еро не се притеснява от факта, че шефът му няма да бъде официално приет в Германия, за разлика от Полша и Италия, където Оланд беше приветстван от техните президенти – Бронислав Коморовски и Джорджо Наполитано. „Мисля, че хората в Берлин са по-предпазливи от тези на други места. Има хора, близки до Меркел, които следват твърда линия. Други са доста по-прагматични“, каза Еро.

Но Еро също така даде да се разбере, че Берлин не може да очаква съвсем гладки отношения, ако Оланд стане президент. „Ние имаме списък с очаквания и изисквания, който ще поставим на масата“, каза той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.