Не изпускай деня

Сол Белоу. Снимка: Sky Print

„Не изпускай деня” – емблематичният роман на 20 век, е вече в книжарниците.  Книгата на Сол Белоу е публикувана за първи път през далечната 1956 г. Това е четвъртата творба на Белоу и, макар да е само 168 страници, е смятана за една от най-значимите на миналото столетие. Писана е в началото на 50-те – ключов период за формиране на средната класа в САЩ.

Историята се върти около живота на Вилхелм Адлер (известен още като Томи Уилхелм) – нереализиран актьор, прехвърлил 40-те. Той няма работа и пари, разделен е с жена си и не се разбира с децата си и с баща си. Ударите на съдбата се сипят един след друг и го тласкат към болезнена равносметка. Томи се чувства жертва на отчуждението, което го заобикаля, и упорито преследва несбъднатия си шанс.

„Не изпускай деня“ (Скайпринт) е хладнокръвен портрет на една обречена генерация, за която всичко съществено започва от днес. В романа Белоу изследва мита за американската мечта. Произведението е много силен коментар на идеалите на американското общество.

Корица на новото издание на „Не изпускай деня“ на нобеловия лауреат Сол Белоу.

Сол Белоу е американски писател, роден в Канада през 1915 г. в семейство на руски евреи. През 1924 г. семейството му се мести в Чикаго, където завършва антропология и социология. Той е един от най-забележителните автори на миналия век. Литературният критик Брайън Епълярд от ”Сънди Таймс” го определя като „най-значимият писател от втората половина на ХХ век”.

Белоу е носител на награда „Пулицър” и нобелов лауреат за литература през 1976 г. Шведската академия определя творчеството му като „богат микс от приключенски романи и дълбоки анализи на нашата култура, забавление, драстични и трагични епизоди, философски елементи.

Всичко това е развито от един коментатор с остроумен език и ясно виждане за това какво ни кара да действаме, какво ни кара да не го правим и какви са дилемите на нашата епоха, както и за разбирането на човешката природа и задълбочен анализ на съвременната култура.“

Носител е и на Национален медал на изкуствата и Медал за цялостен принос към американската писменост. Автор е и на „Херцог”, „Хумболтовият дар”, „Приключенията на Оги Марч” и др. Бил е приятел с друг бележит американки автор – Филип Рот. Умира през 2005 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.