Ще се възползва ли Ал Каида от хаоса в Мали?

Франс прес

Преврат в Мали. Снимка: от тв екрана

Светкавичното настъпление на туарегските бунтовници в Мали, които контролират северната част на страната, поставя въпроса за облагите, които биха могли да получат ислямистите от Ал Каида в ислямския Магреб в този район на Африка, изплъзващ се от контрола на държавите.

Въпреки че специалистите смятат туарегските бунтовници за големите печеливши от неотдавнашния военен преврат в Мали, те остават на различни мнения за естеството на връзките между Националното движение за освобождение на Азавад, главната туарегска бунтовническа група, други по-малки местни ислямистки движения и Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ).

„В момента туарегите са във възход. АКИМ е само второстепенно действащо лице“, отбелязва Доминик Томас от Висшия институт за социални науки и припомня желанието на туарегите да направят Азавад (северно Мали) независима държава.
Националното движение за освобождение на Азавад, което отрича да е в съюз с АКИМ, според специалистите няма връзка с ислямистите. Според служители то дори иска да изтласка АКИМ извън региона.

Всъщност разликите между туарегите, които живеят по номадски в няколко сахарски страни и членовете на АКИМ не са толкова големи: и едните, и другите са се възползвали от рухването на режима на Кадафи в Либия и на оттеглянето на бивши наемници, за да вербуват бойци и да се сдобият с още оръжия.

Ал Каида в Ислямския Магреб е група въоръжени джихадисти, състояща се и ръководена предимно от алжирци и мавританци. Действа в Сахел и закриля туарегското население.

„Има връзки, но те не са неизбежно централни. За да се внедрят в региона, да имат убежище и да набират последователи, джихадистите е трябвало да развиват връзки на защита, евентуално племенни, с различни туарегски среди, независимо дали са политизирани или не, въоръжени или не“, отбелязва Доминик Томас.

В АКИМ катибата (ислямистката бойна единица) се ръководи от туарег. Създаването й е резултат от политика на свързване и внедряване, отбелязват експерти.

Все пак според Пиер Бойли, директор на Центъра за изследвания на африканската действителност и специалист по туарегите, „вербуваните туареги остават маргинални: това са главно млади безработни, повечето от които много бързо са се присъединили към Националното движение за освобождение на Азавад след началото на последния бунт на 17 януари“. След тази дата бе съобщено за няколко сблъсъка между движението и АКИМ.

Отношенията на АКИМ с движението Ансар Дин (Защитник на вярата) са по-сложни: малката туарегска група (200-300 бойци за разлика от 2000-3000 в Националното движение за освобождение на Азавад според неотдавнашна оценка) призовава за въвеждане на шериата (ислямското право в съответствие с корана) в цяло Мали и може да има интерес от съюз, макар и кратък, с АКИМ.

Лидерът на групата Ияд аг Гали пое вчера контрола над северозападния град Тимбукту и прогони бунтовниците от Националното движение за освобождение на Азавад. „Членовете на Ансар Дин) са за исляма, те не са за независимост и не искат да вършат злини“, заяви очевидец.

Ияд аг Гали, който бе главният лидер на туарегския бунт през 90-те години, „стана салафист в резултат на контактите си с религиозни пакистанци през 80-те години преди АКИМ да се настани в региона“, подчертава Пиер Бойли. „Без съмнение той е бил ключова фигура в преговорите за освобождаване на заложници в региона“ и следователно е поддържал контакт едновременно с АКИМ и с Бамако.

Според изследователя целите на тези групи са различни: „Движението за освобождение на Азавад иска независимост на северно Мали, Ансар Дин иска налагане на ислямското право на цялата територия, а АКИМ призовава към джихад (свещена война).

Някои експерти като Доминик Томас, не изключват контакти или общи цели на място, от което АКИМ може да се възползва. Всичко ще зависи от съотношението на силите на място, подчертават изследователите.

Няколко други малки въоръжени групи действат в сахелската ивица, като Движението за единство и джихад в Западна Африка (което се състои главно от мавританци и неколцина туареги).

Движението призовава за джихад (свещена война) и пое отговорност за отвличането на трима европейци в Тиндуф (западен Алжир). То може да „поддържа контакти, добри отношения или значими връзки с (АКИМ), според програмите и обстоятелствата на място“, допълва експертът от Висшия институт за социални науки.

В Дакар Ален Жупе, външният министър на бившата колониална сила – Франция, изрази безпокойство от влиянието на тези въоръжени ислямистки групи, които се сражават на страната на Националното движение за освобождение на Азавад.

„Изглежда тази крайна ислямистка/джихадистка фракция е на път да надделее над различните туарегски фракции“, заяви той. Жупе изключи пряко участие на френски военни в евентуална многонационална намеса за възстановяване на властта на Бамако в северно Мали.

АКИМ може да бъде маргинализирана или изолирана само чрез контакти или преговори с туарегите на местно или международно ниво, отбелязва Доминик Томас. Подобно на други експерти той отхвърля сценарий за външна военна намеса за решаване на кризата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.