Кандидат за президент от Мюсюлманските братя става фаворит в Египет

Ройтерс

Находчивият бизнесмен и политик Хайрат ал Шатер, прекарал години в затвора при управлението на Хосни Мубарак, иска да изведе египетските Мюсюлмански братя до върха на властта за първи път в 84-годишната им история. Но неговата кандидатура за президентския пост разкрива разцепления в редиците на ислямистката организация, тревожи либералите и може да превърне напрежението в разпра с управляващата в Египет армия.

Без дори и ден да е водил кампания, но въз основа на широката мрежа от поддръжници на Братята, 61-годишният Шатер се нарежда направо сред фаворитите за поста, който Мубарак заемаше 30 години, преди да бъде свален миналата година.

Това е драматичен момент за Братята, които се отметнаха от по-ранното си обещание, че няма да издигат кандидат, за да избегнат обвинения в монополизиране на властта в Египет след управлението на Мубарак. То е и голяма промяна за Шатер – уважаван стратег на организацията, който допреди малко повече от година работеше от затворническата килия.

Все пак неговата кандидатура може да разедини ислямистките избиратели, които вече са разделени между най-малко още трима кандидати, а това може да даде предимство на съперници, които армията може да предпочете да види на власт, въпреки че генералите настояват, че няма да се месят.

Шатер, който е баща на 10 деца и чийто бизнес се простира от компютри до мебели, е влизал и излизал от затвора през годините на управлението на Мубарак, когато Братята бяха забранени и периодично се извършваха арести на техни членове. „Той е национален герой в Египет. С пот на челото създаде институция и когато тя беше унищожена заради конкуренцията му със сина на сваления президент, той беше пратен в затвора и срещу него се извърши несправедливост“, каза лидерът на Братята Мохамед Бадие при обявяването на кандидатурата му.

Но издигането му за кандидат бързо предизвика известни критики както от редиците Братята, чиято партия контролира най-големия блок в парламента и има мнозинство в събранието, подготвящо конституцията, така и извън тях. „Братята имат право да издигнат свой кандидат, но би трябвало да знаят, че губят голяма част от доверието, с което се ползват, и разширяват пропастта между тях и останалите национални групи в Египет“, писа в Туитър бившият заместник-лидер на Братята Мохамед Хабиб.

Шатер остана в сянка след решението в събота, като направи кратко изявление, че се оттегля от поста заместник-лидер. Членове на Братята казаха, че се разработват планове за неговата кампания, която може да започне тази седмица.

„Никакъв монопол“

След като години наред дейността му беше извън общественото полезрение, централната роля на Шатер за възгледите на Братята става по-очевидна, откакто той беше освободен след свалянето на Мубарак през февруари 2011 г. Западни и други служители искат да се срещнат с него. Екипът на Международния валутен фонд, който се стреми към широко съгласие за сделка за заем от 3,2 милиарда долара, се срещна с него за разговори.

Западен дипломат го е преценил на една от срещите като спокоен човек, който „излъчва власт“, но при друго, по-разгорещено обсъждане е забелязал в него признаци на „избухливост“. „Той трябва да си е изградил силна склонност към самосъхранение, като се има предвид времето, което е прекарал в затвора“, каза дипломатът.

Член на Братята описа Шатер, който е смятан за главния финансист на Братята и за човек с умерени възгледи, като „отличен стратег“, обуздаващ несъгласието, въпреки че остава някои младежи разочаровани. Но публичното му послание показва готовност за сътрудничество с всички групи.

„Египет няма да се върне към дните на еднопартийното управление. Братята ще помогнат за укрепване на другите партии. Дори една партия да има мнозинство, тя в никакъв случай не бива да има монопол“, каза той в интервю за Ройтерс през март, 10 дни след своето освобождаване.
Все пак някои виждат именно монополизиране на властта в решението на Братята да го подкрепят за президент – ход, който може да изведе организацията до върха на властта за първи път в 84-годишната й история.

„Това е възмутително. Когато обещаеш нещо, трябва да го изпълниш. Само се надявам хората да не се подведат и да гласуват за него след всичко това“, каза 28-годишната обществена координаторка Юмна Емам в Кайро.
Лидерът на либералната партия „Свободни египтяни“ Ахмед Саид заяви, че организацията „доказва с всеки изминал ден, че единствената й цел е властта“.

Братята са въвлечени във все по-ожесточен спор с управляващия военен съвет, който отхвърли искането им да уволни назначеното от армията правителство.

„Истинска заплаха“

Братята заявяват, че те трябва да съставят новото правителство, което да отразява парламентарното им мнозинство. Но сегашната конституция дава властта на военните или на новоизбрания президент. Армията отказва да отстъпи и защитава представянето на своето правителство и своята политика за осъществяване на преход.

Генералният секретар на Братята Махмуд Хусеин обясни решението за издигане на кандидат с отказа за уволнение на правителството и се позова на „истинска заплаха за революцията и демократичния преход към избрано гражданско правителство“.

Макар че Братята спечелиха голям брой места в парламента, анализатори казват, че организацията продължава да се отнася предпазливо към армията и че спомените за репресиите по времето на Мубарак и неговите предшественици са още пресни.

За последно Шатер беше арестуван през 2006 г., а на следващата година беше пратен в затвора. Първото му задържане беше през 1968 г. при управлението на Гамал Абдел Насър. Адвокат на Братята каза в неделя, че египетската армия е отменила две осъдителни присъди срещу него, за да може той да се кандидатира.

Ако Шатер стане президент, съставянето на правителството ще бъде в ръцете на Братята. Но надпреварата няма да бъде безпроблемно начинание за Шатер дори с подкрепата на Братята.

Ислямистките избиратели вече са разделени между трима основни ислямистки кандидати. А двама изграждат база от поддръжници сред народа.
Става въпрос за Хазем Сала Абу Исмаил, който следва доста по-консервативно тълкуване на исляма от Братята, и Абдел Монеим Абол Фото, който беше изритан от редиците на Братята, защото обяви, че ще се кандидатира за президент, преди организацията да промени тактиката си. Шатер беше един от служителите, които решиха да го изгонят.

Популярността на тези кандидати може да е една от причините за обявяването на кандидатурата на Шатер: по този начин Братята искат да предотвратят изместването им от ислямистки съперници. Но този ход влече със себе си други капани.

От разделението сред ислямистките избиратели може да се възползват други кандидати, включително бившият генерален секретар на Арабската лига Амр Муса, който беше външен министър при управлението на Мубарак, и Ахмед Шафик, който е бил военен командир като бившия президент и беше последният министър-председател по времето на Мубарак.

„Това може да облагодетелства и някой, който не е част от ислямското течение. В такъв случай Мюсюлманските братя ще бъдат смятани за отговорни за този резултат“, каза професорът по политология и активист Хасан Нафаа.

Братята все пак може да използват своята тежест, за да обединят ислямистките гласове зад Шатер. В миналото Абу Исмаил е намеквал, че може да обмисли възможността да се оттегли. Но Абол Фото настоява, че няма да спре кампанията си заради когото и да било.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.