Победата на Аун Сан Су Чжи няма да донесе свобода в Бирма

в. Гардиън

Аун Сан Су Чжи. Снимка: от тв екрана

От години мечтая да видя Аун Сан Су Чжи избрана в парламента и да наблюдавам хиляди хора да празнуват по улиците. Но докато тази гледка ме прави щастлива, усещам и една странна празнина вътре в себе си.

Винаги сме очаквали, че ако Аун Сан Су Чжи бъде оставена да заеме място в парламента, това ще бъде заключителната стъпка по пътя към демокрацията. Напротив – това е само първата. Самата Аун Сан Су Чжи даже е още по-предпазлива. Запитана миналата седмица колко демократична е Бирма (Мианма – бел. прев.) по скалата от едно до десет, тя отговори: „На път е към едно“.

Прекалено голяма важност бе приписвана на тези частични избори, чиято забележителност е по-скоро символична, отколкото практическа. Партията на Аун Сан Су Чжи – Националната лига за демокрация – ще разполага само с пет процента от местата в парламента, докато военните и подкрепяната от тях партия имат 80 на сто. Но дори и да имаше мнозинство, парламентът има много ограничена власт, а военните разполагат с ефективно вето върху неговите решения.

Както Аун Сан Су Чжи очакваше, кампанията за частичните избори успешно мобилизира много хора, разчупвайки страха им да се намесят в политиката след поколения на диктатура. Сега тя се опитва да използва това ново ограничено политическо пространство, за да донесе истинска демократична реформа, но препятствията са огромни. Да се използват тези частични избори като критерий за оценка на шансовете е погрешно. Даже и да бяха свободни и честни, каквито не са, не означава, че Бирма е вече свободна.

Имам и друга причина да бъда предпазлива. Аз съм от етническата група карен*, която бе подложена на ужасяващи репресии, откакто Бирма стана независима. Когато бях на 16 години, трябваше да напусна своето село, когато без предупреждение армията изстреля минометни снаряди по селото, докато си пишех домашните. Това беше преди 15 години, но под управлението на „реформирания“ президент Тейн Сейн нападенията на армията като онова не намаляха. Даже напротив.

Докато международната общност се възхищава на промените в Бирма, много хора от етническите малцинства, които съставляват 40 на сто от населението, се чувстват изоставени и забравени. Единствената промяна за мнозина от етническите малцинства под режима на Тейн Сейн е тази, че нещата се влошиха.

Правителството нарушава примирията с някои въоръжени етнически политически групи и неговите войници извършват нападения, насилват, убиват, грабят, опожаряват села и използват селяните за робски труд. През миналата година над 150 хиляди души от провинциите с етнически малцинства са напуснали домовете си заради атаките на армията. Ако това се бе случило в Янгон или около него, щеше да предизвика гнева на международната общност. И никой не би говорил за вдигане на санкциите. Но тъй като това става далеч от погледите – в планините, в провинциите с етнически малцинства, международната общност нехае.

Не мога да се отърва от мисълта за това как хората в бежанските лагери в Тайланд, изправени пред допълнително намаляване на дажбите, защото ЕС орязва финансирането, и които не могат да се се върнат у дома без опасност, ще се почувстват като видят картините на тържество в Янгон. Как ли някоя майка в провинция Качин – която живее в претъпкан временен лагер и чието дете боледува от недохранване, защото Тейн Сейн не разрешава помощи за тях – би се почувствала, като види тази снимки?

Винаги е имало разделение и недоверие между етническите малцинства и бирманското население в централните райони на Бирма. Моят баща – лидер на карените, която беше ликвидиран през 2008 г. от правителствени агенти, казваше, че успешната стратегия „разделяй и владей“ на диктатурата е една от главните причини, поради която не сме извоювали свободата си.

Контрастът между промените в Централна Бирма и новите ужаси за етническите малцинства в пограничните райони е колосален, но ние не трябва да подхранваме лошите чувства и недоверието. Има и поводи за оптимизъм. Аун Сан Су Чжи спечели своя депутатски мандат в делтата на река Иравади благодарение на масовата подкрепа на карените, които живеят в нейния избирателен район. Процесът на реформи в Бирма може да подмине етническите малцинства, но ние трябва да останем единни в общата ни кауза: свободата.

БТА

* Карен или каин – етническа група, която говори език от сино-тибетското езиково семейство; обитава южните и югоизточните райони на Мианма (50 млн. души или 7 на сто от населението на страната), както и съседен Тайланд покрай границата му с Мианма – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.