Асад опитва да печели време

Асошиейтед прес

С наближаването на срока, даден от ООН, за спиране на кръвопролитията в Сирия президентът Башар ал Асад вероятно ще се опита да манипулира условията на плана, за да спечели време.

Това е въпрос на оцеляване: ако Асад приложи напълно примирието и изтегли войските, които вече година потъпкват народния бунт, големи части от страната може да се изплъзнат от контрола на режима.

Асад няма друг избор, освен да се съобрази с дадения от международния посредник Кофи Анан срок 10 април, отчасти защото и главните му поддръжници в лицето на Русия и Китай дадоха пълна подкрепа за плана.

И наистина, сирийски правителствен служител съобщи вчера, че войските са започнали да се изтеглят от главно спокойните градове и да се връщат в казармите. В напрегнати райони обаче силите на режима само се прегрупират в покрайнините, според служителя, който пожела да остане анонимен в съответствие с правителствените правила.

Планът на Анан предвижда изтегляне на сирийските правителствени части и на тежкото въоръжение от населените райони, което да бъде последвано от пълно прекратяване на огъня – първо от правителствените сили, а след това и от опозицията. Спирането на боевете ще създаде условия за преговори за политическо решение.

Ако миналото може да послужи като ориентир, Асад ще се опита да манипулира тези условия. Режимът е приемал и досега мирни сделки, които обаче пренебрегваше на бойното поле или обвиняваше бунтовниците, че провокират насилие. Този път сирийският лидер има достатъчно поле за маневриране.

Западните лидери възложиха надеждите си на дипломатическия натиск от Анан, тъй като САЩ и съюзниците им не желаят да се замесват надълбоко в бъркотиите на друга арабска страна. Въпреки че Вашингтон има определено интерес Асад да падне от власт най-малкото защото това би било удар на съюзника на Сирия Иран, администрацията на Обама е против да използва сила.

Няколкото пакета санкции, наложени от САЩ и Европейския съюз, не помогнаха много за спиране на кръвопролитията, а Русия и Китай блокират по-сериозни действия в Съвета за сигурност на ООН.

Опозицията е слаба и разединена, въвлечена във вътрешни разногласия и борба за влияние.

Силите на режима си върнаха основните твърдини на опозицията, бунтовниците нямат пари и оръжие, а ООН изключва възможността за военна намеса като интервенцията, довела до падането на Муамар Кадафи в Либия.

План на Саудитска Арабия и страните от Залива да наливат милиони долари месечно на сирийските бунтовници би помогнал донякъде за изравняване на баланса, но подробностите по прехвърлянето на парите са неясни.

На този фон планът на Анан в известна степен облагодетелства режима, тъй като не призовава за сваляне на Асад, както предвиждаше предишно предложение на Арабската лига. Асад при това положение остава основният участник в дипломатическия процес. Малцина наблюдатели очакват той да се съобрази с плана и да изтегли всички танкове.

Присъствието на сирийски танкове заедно със сили за сигурност и снайперисти до голяма степен успя да не допусне протестиращите да пресъздадат треската от египетския площад „Тахрир“, където се събраха стотици хиляди хора и демонстрираха силно несъгласие, принуждавайки в крайна сметка дългогодишния лидер Хосни Мубарак да се оттегли.

Сирийският режим обаче все още има възможности да задържи властта дори без военните с помощта на лоялния до гроб апарат на държавна сигурност и въоръжените милиции, известни като „шабиха“.

Най-малкото обаче Асад ще трябва поне привидно да се подчини на плана на Анан, за да не рискува протестна акция в стил Тахрир или да изгуби контрол над територии, които правителствените сили напоследък си върнаха от бунтовниците.

Вчерашното изтегляне беше някакво начало, но Асад показа и признаци на колебание към прилагането на исканията на Анан. След като прие първоначалния мирен план преди седмица, след няколко дни сирийското правителство обяви, че не то ще сложи оръжие първо.

Говорителят на външното министерство Джихад Макдеси заяви в петък, че правителството няма да изтегли танковете и войските от градове и села, обхванати от бунтове, докато животът в тях не се нормализира. Режимът потвърди това свое намерение вчера, като изтегли силите си само от някои по-спокойни градове.

Сега, когато остава една седмица до новия срок, опозицията изпитва колебания. Басам Имади, член на Сирийския национален съвет, зададе въпроса защо сирийското правителство не спре незабавно стрелбата, ако наистина е искрено и желае да приложи плана. „Ако са сериозни и искрени, ще изтеглят войските и ще спрат да убиват хора“, посочи той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.