„Златна зора“ – гръцките деца на Хитлер

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Зад лозунгите „Гърция принадлежи на гърците“ и „Вън чужденците от страната“, които използва „Златна зора“, опитвайки се да привлече безработни и отчаяни граждани, живеещи на предела на икономическата нищета, се крие една неонацистка организация, мразеща демокрацията, „обожаваща“ Хитлер и бленуваща за Четвърти Райх в Европа.

Въпреки усилието на нейните функционери да „гримират“ истинското лице на „Златна зора“ в стремежа им да се домогнат до влизане в парламента, дейността и текстовете, които тя публикува периодично разкриват функционирането на една неонацистка расистка група с международни връзки, говореща с носталгия за касапина Рудолф Хес като за герой и окачествяваща християнството като „мракобесие на 20 в.“

Генералният секретар на „Златна зора“ Никос Михалолиакос, ръководен кадър на крайната десница, още от 70-те години прокламира, че „националсоциализмът“ е „мироглед“, опиращ се на превъзходството на „Арийската раса“. Той признава, че германците по време на окупацията са извършили…екзекуции в Гърция и че това е било „репресивна мярка“ заради действията на участниците в съпротивата.

Въпреки опита да се премълчи култа на „Златна зора“ към личността на Хитлер, статията на Михалолиакос в брой на списанието на организацията от май 1987 г., озаглавена „Хитлер за 1000 години“ е настръхващо апокалиптична: „30 април 1945 г., една светла страница от съвременната история на Гърция приключва. Великият мъж на двайсети век, вдъхновителят и апостолът на Революцията на Пречупения кръст е мъртъв. Хиляда деветстотин и четиридесет и пета, всички онези, повярвали на големите идеали на Националсоциалистическата революция се чувстват смразени и разколебани пред бъдещето, пред едно бъдеще без присъствието и ръководството на Онзи“, подчертава в статията авторът й Михалолиакос.

Самият той определя Хитлер като „голям мечтател за Нова Европа“ и „Велик ръководител“, а за касапина от Ес Ес Рудолф Хес, живял по това време, се дава квалификацията на уважавания старец и последния „Велик“ на националсоциализма. „Съществуваме“, пише Михалолиакос с едно кресчендо на „нацистка „гордост“, „Обаянието на Пречупения кръст, величието на Черночервеното знаме е живо, днес 42 години след това продължаваме битката за окончателната победа на нашата Раса“. Текстът завършва с нацистки поздрав, написан на германски „Heil Hitler!“

Превъзходството на белия човек, расистките проповеди за малоценния характер на другите раси, конспиративните сценарии за ционизма и евреите, които стоят зад глобализацията и икономическата криза, както и употребата на нацистките символи, са идеологическото верую на „Златна зора“.

През 2005 г. по повод годишнината от победата на съюзниците над нацистите е публикувана статия в списанието на „Златна зора“, озаглавена „Ние не празнуваме нищо“. Във въведението на текста се казва, че много неща не са се променили от „съдбоносната пролет на 1945 г. след победата на силите на международния ционизъм над Националсоциалистическа Германия и бляновете, които отстояваше“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.