Русия в часа на бутафорните партии

Медведев напътства в Кремъл желаещите да създадат партии. Снимка: официален сайт

Руският президент Дмитрий Медведев подписа закон, с който се опростява редът за регистриране на партии. Този акт бе посрещнат с ръкопляскания от представители на нерегистрирани засега политически сили, пише „Росийская газета“ под заглавие „Априлски тезиси“. Новите правила влизат в сила още днес, посочва официозът, който публикува официално новия нормативен акт.

На среща с президента бяха поканени делегати от „над 40 организации, претендиращи за ролята на политически партии“, допълва вестникът. Печатът припомня, че през февруари Медведев обсъди хода на политическите реформи в Русия с хора от извънпарламентарната опозиция.

Новите правила са прости в буквалния смисъл на думата. Минималният брой партийни членове се намалява от 40 хиляди само на 500. Президентът призна, че е бил убеждаван да не предприема толкова радикално съкращение с мотива, че ще се появяват политически джуджета. Медведев обаче отбеляза, че е избрал нормалния, съвременен път, по който върви днес целият свят, коментира „Росийская газета“.

Освен това новият закон разширява възможностите на партиите да подават заявки за регистриране. Правосъдното министерство ще им отпуска по три месеца, за да поправят възможни грешки. Опростява се и системата за отчетност на партиите пред ЦИК.

Партийното строителство не е самоцел, а инструмент за решаване на различни задачи, заявил Медведев и обещал политическата реформа да не спре дотук, „независимо кой какви длъжности ще заема в Русия“. „Дори най-старите, най-демократичните демокрации все едно се развиват, а нашата демокрация е млада“, изтъкнал президентът.

Изданията отбелязват, че във вчерашната среща не участваха видни дейци от опозицията в Русия, по-специално лидерите на нерегистрираната Партия на народната свобода (ПАРНАС) и Сергей Удалцов от ръководството на „Ляв фронт“. „При все че (…) присъстваха неколцина известни политици, нямаше нито един от изтъкнатите опозиционери“, пише „Московский комсомолец“.

Вместо да дискутира с лидерите на нерегистрирани партии, Медведев просто ги „напътства“, пише „Комерсант“. Според вестника форматът на срещата бил променен, тъй като „станало ясно“, че поканените са 45 души и „разговорът им с президента може да се проточи до безкрай“. Удалцов заявил, че няма да дойде, тъй като няма да има „конструктивен диалог между власт и опозиция“.

„Медведев отне думата на опозицията“, твърди „Известия“. Мнозина разбраха за промяната на формата чак на самата среща, пояснява всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Лидерите на нерегистрирани партии впрочем били зарадвани от самия факт, че са поканени в Кремъл. Олег Митвол, съпредседател на „Алианса на зелените“, нарекъл проявата начало на нов етап от политическото развитие на Русия.

„Независимая газета“ сравнява партийното строителство във федерацията с шоубизнеса и пише: „Опростеният ред за регистриране на политически организации отвори пътя към правосъдното министерство за екзотични структури“.

Вестникът изброява имената на партии, които правят опити да се регистрират: „Добрите хора на Русия“, „Руска партия на учените“, „Кредитна амнистия“, „Десетте заповеди“, Партия на социалните мрежи, Субтропическа партия.

„Времето ще покаже кои партии са реално необходими“, коментира лидерът на нерегистрирания Руски народен съюз Сергей Бабурин, според когото реформата е половинчата. „Щом ще правим нещата, както е в цивилизования свят, споменат от президента, там регистрацията няма разрешителен, а уведомителен характер“, изтъква Бабурин.

Николай Петров от Московския център „Карнеги“ също не съзира никакво реформаторство в новоприетия закон. „Опростеният ред за регистриране на партии не гарантира появата на нормална партийна система“, смята той.

Нововъведенията според Петров са начин за изпускане на парата, измислен от Кремъл – дори да се регистрират десетки партии, те няма да имат реални мотиви или възможност да участват във федерални избори.

При това положение „политическата сцена ще напомня по-скоро шоубизнеса, където наред с основните изпълнители (парламентарните партии) ще присъстват множество дори не и беквокалисти, а просто бутафорска масовка, която при нужда ще имитира песнопения (партийна масовост)“, заявява експертът.

На изпроводяк Медведев обеща вчера на поканените политици през оставащия един месец от президентския му мандат да внесе в парламента още няколко инициативи, „за да бъде пълноценна ролята на партиите“, информира „Новие известия“.

Според Сергей Удалцов, говорил пред вестника, са необходими поправки в руското законодателство, които да осигурят възможност за създаване на междупартийни избирателни блокове и да осигурят на партиите приоритетно значение при формирането на избирателни комисии.

Същевременно Удалцов смята да продължи участието си в дейността на работната група за доусъвършенстване на проекта за политическа реформа в Русия. Групата бе създадена след първата среща на Медведев с извънпарламентарната опозиция през февруари, добавя „Новие известия“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.