Мит Ромни – най-малко лошият кандидат на републиканците

Мит Ромни и Рик Санторъм. Снимка: от тв екрана

Още доста първични избори остават в надпреварата на Републиканската партия за номинирането на кандидат-президент. Сред тях е най-голямата награда от всички – Калифорния, на 5 юни. Преди това има избори на 24 април в Пенсилвания, роден щат на бившия сенатор консерватор Рик Санторъм, поради което е задължително той да победи там.

Санторъм обаче не успя да спечели последните три първични избора тази седмица, особено в политически заплетения Уисконсин (където през юни под натиска на синдикати избирателите ще гласуват дали републиканският губернатор да прекрати преждевременно мандата си), и това изпрати безпогрешно послание.

Както посочи вчера един коментатор, краят на състезанието се вижда. Ако Санторъм не успее да направи малко вероятно завръщане през следващите няколко седмици, надпреварата ще е решена. Съперникът републиканец на Барак Обама през ноември ще е бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни.

Победата на Мит Ромни не е изненадваща по никакъв начин. Той винаги е бил фаворитът. Съперниците му идваха и си отиваха. Той е един от най-опитните кандидати. Той има голямото преимущество да притежава огромно лично богатство, натрупано по времето, когато е в частната инвестиционна компания „Бейн кепитъл“.

Той се възползва (благодарение на неограничените дарения, разрешени от американския Върховен съд през 2010 г.) от предизборен политически комитет за действие (ПКД) с колосален паричен фонд – т. нар. супер ПКД, който е изцяло посветен на кандидатурата му и който успя да похарчи повече от опонентите му на всеки един етап от надпреварата. Освен това е важно да се отбележи, че той е републиканският кандидат, който е с най-големи шансове срещу Обама. Ромни не трябва да бъде подценяван.

В този смисъл републиканците отново устояват на силния импулс да изберат кандидата, който се нрави най-много на войнствената консервативна база на партията. Вместо това те подкрепят кандидата, който има най-голяма вероятност да привлече подкрепа извън републиканските среди, да спечели гласоподаватели и независими, както направиха през 2008 г., като предпочетоха Джон Маккейн.

Този избор доказва, че прагматизмът не е напълно мъртъв вътре в партията. Но този избор има висока цена. По време на първичните избори републиканските гласоподаватели на няколко пъти имаха възможността да се обединят зад Ромни и не го направиха. Щат след щат мнозинството от републиканците не гласува за него. Това се случи отново в Уисконсин и Мериленд тази седмица. Това е кандидат, който открито не е обичан от партията си.

Ромни трябваше да се бори усилено, за да получи номинацията. Без неговите пари и некадърността на опонентите му е съмнително дали той би направил това. Той е вероятно най-малко лошият от кандидатите, които партията можеше да избере. Но е изправен пред още по-трудна битка сега – първо да убеди партията си да застане зад него, а след това да убеди американците, че ще е надежден заместник на Обама.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.