Жан-Люк Меланшон или опасният възход на новия Робеспиер

ДПА

Жан-Люк Меланшон. Снимка: личен блог

Наричат го Робеспиер на френската политика, по името на един от лидерите на Великата френска революция от 1789 г. и отявлен привърженик на гилотинирането.

„Аз съм човек от народа и презирам тези, които искат да са нещо по-различно от народа“, каза кандидатът на крайната левица за президент Жан-Люк Меланшон тази седмица пред свои привърженици, цитирайки Максимилиан Робеспиер.

Допреди няколко месеца подобни изказвания от представител на смятани за изчерпани политически сили – Комунистическата партия и други фракции вляво от социалистите – се отхвърляха като излишен шум.

Това обаче се промени на 18 март. Под облачното небе на Париж около 100 000 поддръжници на Меланшон размахваха червени знамена и скандираха „Съпротива, съпротива“ на шествието си към площада на Бастилията – епицентъра на революцията от 1789 г. – във възстановка на вземането на властта от народа.

След Париж Меланшон отиде в Лил, крепост на Социалистическата партия, където над 10 000 души изпълниха до краен предел конгресна зала. „Революционната река излезе от руслото си“, заяви триумфално 60-годишният Меланшон, който развълнувано говори за „свобода, равенство, солидарност“.

От 6 процента подкрепа в началото на годината бившият социалистически министър сега се движи между 13 и 15 процента в изследванията на избирателните нагласи за първия тур на изборите на 22 април, което го поставя на трето място след президента Никола Саркози и кандидата на социалистите Франсоа Оланд, изпреварвайки лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Не е ясно какво означава това за шансовете на Саркози или Оланд, който според допитванията ще бие Саркози на втория тур на 6 май.

Меланшон, който напусна Социалистическата партия през 2008 г., обеща ако бъде избран, да основе Шеста република с повече правомощия за парламента, да увеличи минималната заплата с над 20 процента, а държавата да конфискува всички доходи над 360 000 евро. Докато Саркози и Льо Пен искат да ограничат имиграцията, той обещава да даде френско гражданство на всеки роден във Франция.

Главният му враг според него е крайнодясната му съперница за сърцата и умовете на народа. „Борбата, която ме вълнува, е да изгоня Националния фронт от сцената. Ако завърша пред нея (Марин Льо Пен), ще сме първата страна в Европа, която е обърнала крайната десница в отстъпление“, казва Меланшон.

Главната жертва на успеха му обаче може да се окаже бившият му съпартиец Оланд, когото той веднъж пренебрежително нарече „капитан на водно колело“. „Бойкотирайте мекото сирене Оланд“, викаше фермер с мегафон, докато морето от поддръжници на Меланшон шестваше из Париж към Бастилията.

„Франсоа Оланд не олицетворява потенциален президент. Той не е на висотата на очакванията“, каза общинският библиотекар Франсоа Кордфир, който размахваше табела с надпис „Да живее Шестата република“.

Според Кордфир прагматичният социалист, който подкрепи ангажимента на Саркози за намаляване на бюджетния дефицит, не представлява „ни най-малко скъсване с либералната политика от миналото“.

20-годишният студент по история от източния град Безансон Корантен, който не съобщи фамилното си име, постави под въпрос ангажимента на Оланд към класовата борба. „За мен Франсоа Оланд не е наистина от левицата. Меланшон е единственият, който може да обедини народа“, каза той по пътя към Бастилията, размахвайки червено знаме.

В самата Социалистическа партия въздействието на възхода на Меланшон е тема за дебати. Редица социалистически лидери смятат, че това е добра новина, защото означава, че левицата като цяло бележи напредък.

Други обаче, сред които и Оланд, се опасяват от възможно повторение на изборното земетресение от 2002 г., когато заради разцепление в левите гласове между социалистическия и крайнолевите кандидати лидерът на Националния фронт Жан-Мари Льо Пен изпревари социалиста Лионел Жоспен и се класира на втория тур, спечелен от тогавашния консервативен президент Жак Ширак с помощта на левицата.

„Не трябва да поемаме рискове“, каза Оланд пред в. „Прованс“ и призова за „полезен вот“. „Гласуването за Меланшон е полезно, защото ще окаже натиск на Оланд да приеме някои елементи от програмата на Меланшон“, опонира библиотекарят Кордфир.

Според анализатори влиянието на предизборната кампания на Меланшон, която избирателите посочват за най-добрата, вече се вижда в програмата на Оланд. Докато казваше на британските банкери, че „не е опасен“, Оланд обяви, че ще въведе 75-процентен данък върху дохода на най-богатите. Меланшон на свой ред заяви за Левия фронт „Ние сме опасни“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.