Уиски, вятър и петрол – бъдещето на Шотландия

Юръп прес

През 2014 година Шотландия ще се произнесе дали иска да бъде независима. Страната има петролни залежи в Северно море, които могат да я превърнат в една от най-богатите страни в света.

„Това е петролът на Шотландия“ (изявление, напомнящо на лозунга от предизборната кампания на Бил Клинтън – „Това е икономиката на САЩ“) днес е един от лозунгите на най-популярните шотландски политици.

Още през 1974 г. Шотландската национална партия подхвърли идеята, че Шотландия би трябвало да притежава до 90 % от петролните залежи в Северно море. През годините тази идея се стана един от основните поводи за съжаление и горчивина за шотландските националисти.

Очаква се сега, когато лидерът на ШНП и премиер на Шотландия сър Алекс Салмънд подготвя страната си да се произнесе до две години по въпроса за евентуалната независимост, идеята за шотландското владение на голяма част от петролните залежи в Северно море да се превърне в един от основните аргументи в кампанията на шотландските националисти. За тях бъдещето на Великобритания зависи именно от (решаването на) въпроса с петролните залежи.

Откакто се знае, че разработването на петролните залежи в Северно море може да доведе до натрупвани на богатство, ШНП не спира да обвинява британските правителства, че само пилеят приходите от този източник на доходи.

Националистите се вдъхновяват от примера на Норвегия. Тази страна с население 5 милиона души или почти колкото са и жителите на Шотландия, спести съществената част от приходите от петролната промишленост, за да ги инвестира в националната пенсионна система, която днес разполага с капитал, равняващ се на 434 милиарда евро.

Според ШНП, ако се прокара черта на изток от англо-шотландската граница, северно от Берик, то разделението на териториалните води ще даде на Шотландия контрол върху почти всички залежи от петрол и природен газ в Северно море.

Днес шотландското правителство подготвя аргументите си, за да претендира върху 90 % от петролните залежи, паралелно с подготовката на референдума за независимост на Шотландия.

Според изчисленията на кабинета петролът в Северно море може да донесе печалби от 54 милиарда британски лири (64 милиарда евро) през идните пет години. В качеството си на „актив“ петролът в Северно море е оценяван на 1 трилион британски лири (1,11 трилиона евро) като се вземат предвид всички петролни резерви.

Според Алекс Салмънд това петролно богатство, съчетано със силния потенциал на Шотландия да произвежда ток от енергията на вятъра и на моретата, както и с другите национални промишлени отрасли, като производството на уиски, би могло да я постави на шесто място сред страните от Организацията за сътрудничество и икономическо развитие, далеч пред останалата част от Великобритания, която сега е на 15-о място.

Все пак Салмънд ще трябва да успокоява експертите от бранша, които се питат дали Шотландия ще им предложи същите гаранции като дадените на Великобритания, когато става дума за международното влияние, законодателството и данъчната политика.

Според експертите петролните компании и инженерните фирми, участващи в разработването на петролните залежи в Северно море, ще претеглят плюсовете и минусите на евентуалната независимост на Шотландия.

Тези фирми биха могли по-специално да се окажат в позицията да жонглират между два данъчни режима и две различни законодателни системи – на Великобритания и на Шотландия. Великобритания например има свои собствени здравни и екологични служби, контролирани от британското правителство, докато Шотландия все още не е създала подобни ведомства.

Независима Шотландия ще бъде и една от най-малките членки на ЕС. Така че човек може да се запита дали тогава Шотландия ще може да си съперничи по политическото влияние с Великобритания в Брюксел и на международната сцена.

Възниква и проблемът за дългосрочните разрешителни за експлоатация на петролните залежи, издадени от британското правителство на компаниите. Повечето от тях са с продължителност от 30 години. Така че как ще бъдат прехвърлени тези разрешителни от Великобритания на Шотландия все още не е ясно.

Можем да се запитаме и дали Шотландия ще има сили да защитава сама петролните си платформи. Правителството на Единбург ще има ли средствата да поддържа военноморски сили, които да се справят с терористична атака?

Петролните компании обаче могат да се надяват на по-благоприятен данъчен режим в случай на независимост на Шотландия. Доходите от петролната промишленост пък биха представлявали доста по-голям дял от икономиката на една независима Шотландия отколкото от икономиката на сегашна Великобритания.

Макар цифрите да варират от година на година, приема се, че приходите от петролната и газовата промишленост са 2 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания. Според изчисленията на шотландските власти тази цифра ще надвиши 12 %, когато Шотландия стане независима.

За възобновяемите енергийни източници Алекс Салмънд също си е поставил амбициозна цел – Шотландия да може да задоволява на 100 % националните си енергийни нужди след 2020 година (ако метеорологичните условия са благоприятни).

Двете атомни централи и централите с въглища ще продължат работа в Шотландия, но, само за да осигуряват необходимата енергия в случай на спад в производството на енергия от възобновяемите енергийни източници. Чарлз Хенри, британският държавен министър на енергетиката и климатичните промени, изтъкна обаче един проблем. Ако Шотландия е независима през 2014 година, тя няма да може да е бенефициент на британските субсидии за сектора за възобновяемите енергии.

Шотландците ще трябва да плащат инфраструктурата си за износ и внос на енергия. Те ще се окажат и в конкуренция с френските, ирландските и норвежките доставчици.

Или, както заяви говорителят на шотландския министър на финансите Джон Суини: „Сега, когато държавният дълг на Великобритания за първи път достига 1 трилион британски лири (1,11 милиарда евро), Шотландия разполага с 1 трилион британски лири под формата на петролните залежи в Северно море, от които 40 % все още не са разработени“.

„И докато цените на петрола скачат главоломно, всички тези цифри показват колко е наложително Шотландия да контролира ресурсите си, за да извлече дългосрочни ползи от тях“, допълва говорителят на шотландския финансов министър.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.