Репресии и съборени къщи преди Евровизия в Баку

Президентът на Азербайджан построи бляскавата Кристална зала за гледания в цял свят песенен конкурс Евровизия, но според критици правителството нарушава човешките права, събаряйки домове заради нощта, в която страната му ще бъде под светлините на прожекторите.

Елдар Гасимов и Нигяр Джамал извоюваха правото на страната производител на петрол да бъде домакин на годишния конкурс за песен на 26 май, спечелвайки го миналaта година в Германия с любовната песен „Running scared“. Блестящи небостъргачи от стъкло и стомана се издигат в небето на Баку и скъпи автомобили минават край бутици на Диор, Армани и Тифани на булеварда на Нефтопроизводителя край Каспийско море.

Тъпканият с пари от продажбата на петрол и газ предимно мюсюлмански Азербайджан похарчи 50 милиона маната (60 милиона долара) за обновяване на града, за да покаже постиженията си след независимостта от Москва през 1991 г. Похарчена бе и необявена сума за строежа на внушителната кристална зала с 23 000 места на брега на Каспийско море.

През последните няколко години цели квартали бяха сринати до основи, за да се отвори място за паркове, пътища, луксозни жилищни сгради и търговски център като част от обновяването на двумилионния град преди победата на Евровизия. Правозащитни групи твърдят, че някои сгради в центъра са били съборени специално заради песенния конкурс, а принудителното преместване на жители, особено в районите около Кристалната зала, помрачава цялото събитие.

„Азербайджанското правителство не само разрушава домовете, но и унищожава живота на хората“, заяви Джейн Бюканан, изследователка за Европа и Централна Азия в базираната в Ню Йорк международна правозащитна организация Хюман Райтс Уоч.

„Евровизия дава възможност на правителството да представи в най-добрата светлина Баку на хиляди посетители и милиони телевизионни зрители“, каза тя. „Вместо това правителството на Азербайджан показва незачитане на човешките права като гони хората от домовете им на няколко метра от мястото на конкурса“. Властите приемат тези критики като политическа провокация

Критици виждат в пълната промяна на столицата опит да бъде скрита зейналата пропаст между богати и бедни, ширещата се корупция и зависимата от петрола икономика в деветмилионната страна.

Въпреки че Азербайджан успя да повиши жизнения стандарт през последните двайсет години, защитата на човешките права бе редовно критикувана при президента Илхам Алиев и баща му Хейдар Алиев, когото наследи.

Азербайджански служители отхвърлят критиките срещу подготовката на конкурса, който ще бъде предаван пред огромна международна телевизионна аудитория, с аргумента, че всичко е законно. „Според някои европейският конкурс за песен е голям и красив празник, а за други е само повод за политическа провокация“, заяви Мехрибан Алиева, първата дама на Азербайджан и председател на организационния комитет на Евровизия.

Местните власти също защитават разрушенията, изтъквайки, че са предложили на жителите обезщетение или настаняване в други жилища. Някои изгонени от домовете си твърдят, че обезщетенията за жилищата не са достатъчни. „Невъзможно е да се намери прилично жилище с парите, които ни платиха“, заяви в Баку 35-годишният Руслан. Той отказа да съобщи фамилното си име, защото се страхува от репресии.

Той и майка му са сред 72-те семейства, които живееха в девететажен жилищен блок. На семействата, които отказаха да напуснат, им спряха електричеството, газа и водата, в момент, когато зимните температури паднаха до рекордни ниски стойности за цяло столетие, отбелязват местни жители.

Руслан напусна миналия месец двустайния си апартамент, в който е живял 25 години. Той получил обезщетение от 88 500 маната (113 000 долара) и сега наема апартамент, за чието плащане му градските власти му отпускат известна сума. Среден двустаен апартамент струва около 200 000 долара в центъра на Баку. В някои случаи жилищни сгради са били съборени дори и при висящи съдебни дела и жителите изгонени през нощта, посочи Хюман Райтс Уоч.

Дипломатически спаринг

Хюман Райтс Уоч призова и за безпристрастно разследване на твърденията, че полицията е пребила двама млади музиканти, задържани на протестен митинг срещу Алиев на 17 март. Песенният конкурс, който предизвиква голямо въодушевление в шоубизнеса в много страни, тази година се опита да избегне противоречията по други начини.

Армения се оттегли от конкурса този месец и така открои напрежението за Нагорни Карабах, населен предимно с арменци азербайджански анклав, който е под контрола на арменските сили след разпадането на Съветския съюз. Арменската обществена телевизия заяви, че независимо от гаранциите за сигурност от азербайджанските власти, Алиев определя съседката си като враг номер едно.

Амнести Интернешънъл призова Азербайджан миналия месец да се заеме с „неприятната истина за човешките права“ и да освободи 16 души, които според организацията са затворници заради убежденията си.

„Без съмнение Азербайджан ще предложи пищна сцена на гласове от цяла Европа. Но извън концертната зала са толерирани много малка част от критичните гласове“, заяви Джон Далхюсеин, заместник-програмен директор на Амнести за Европа и Централна Азия.

„Протестите на опозицията бяха фактически криминализирани. Мирни демонстранти биват задържани, а журналисти и неправителствени организации се сблъскват със заплахи и тормоз“, каза той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.