Известни хореографи и танцьори от САЩ на лов за таланти у нас

Момент от кастинг на предишната „Танцова работилница“. Снимка: ilievdance.org

От Цветница до Великден в България ще бъдат известни хореографи и танцьори от САЩ за „Танцовата работилница 2012“ (Dance It! 2012 – в Музикалния театър и в Дерида Денс Център). Те ще изберат стипендианти сред най-талантливите участници за интензивно лятно обучение в известни американски танцови училища и компании.
Това са Крисчън вон Хауърд (модерен танц) – танцьор от МТV и преподавател в някои от най-престижните учебни заведения за танц в САЩ; звездата от Бродуей Маркъс Галанте (бродуейски джаз); Андреа Бър (хип-хоп) – финалистка от прослушване на Лейди Гага, работила съвместно с Риана; Никълъс Аде (балет – стил Баланчин), от една от най-добри танцови компании зад океана – Pacific Northwest Ballet, и Дебра Робинсън, преподавател по тай масаж с 20-годишен опит.
„Танцова работилница“ е международен културен проект на Фондация „Танцово изкуство -Илиев“ и се осъществява основно с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Посолството на САЩ в България осигурява 2 допълнителни стипендии за участие в работилницата за млади таланти в неравностойно положение.

Крисчън вон Хауърд ще преподава модерен танц по време на „Танцова работилница 2012″ на мястото на вече обявената Соня Докинс. Той е участвал като танцьор в предаването Fashionably Loud на в което манекени дефилират с модели на едни от най-екстравагантните модни икони, докато легенди от световната музикална сцена свирят на живо свои култови парчета за фон.

Роденят в Хавай вон Хауърд има още куп любопитни участия в телевизията, в музикалните театри и на специализирани изложения в САЩ и Япония. Изпълнител, танцьор и хореограф със световна репутация, той е и щатен преподавател в някои от най-видните танцови учебни заведения, институции и фестивали в САЩ и Европа, сред които емблематичният Alvin Ailey American Dance Center и Columbia College.
Освен това е и артистичен директор на компанията за съвременен танц Von Howard Project (VHP), която отстоява идеята, че танцът не може да бъде ограничаван в рамките на един стил или дисциплина и че бъдещето на сценичните изкуства е в тяхното интердисциплирано взаимодействие.

На младите български таланти ще преподава и един от най-изявените творци на бродуейския джаз – Маркъс Галанте.
Г-н Галанте е певец, танцьор, актьор и хореограф с уникален опит, постигнал световно признание в две съвсем различни техники – класическия балет и бродуйския джаз. Той е възпитаник на легендарния Джордж Баланчин (един от най-известните хореографи на 20-ти век, работил в тясно сътрудничство с Игор Стравински и съосновател на New York City Ballet).

Участниците в „Танцова работилница 2012“ ще усвоят тънкостите на хип-хоп LA style (стил Лос Анджелис) от Андреа Бър, финалистка в прослушването на Лейди Гага и ученичка на хореографа на Майкъл Джексън – Даниел Круз (също преподавател в предишни издания на „Танцовата работилница“).
Най-скорошното постижение на Андреа Бър е сътрудничеството й с Риана в X-Factor във връзка със световната премиера на „We Found Love“. Към момента тя работи в студиото за хип-
хоп Debbie Reynolds в Лос Анджелис, а миналата година в продължение на 6 месеца преподава танци и изнася концерти в Китай.
През творческата седмица участниците ще разработят нов репертоар заедно със звездите хореографи, който ще бъде показан само веднъж на големия финален Великденски спектакъл „Sneak Peek“ на 15 април от 19 ч. в Музикалния театър.

В „Sneak Peek“ ще се включат и специално поканени гости, сред които успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на „Работилницата“), Танцово студио Deja Vu. Балетната трупа DanCine и танцьори от НАТФИЗ (класа на Ясен Вълчанов 2013) ще представят част от спектакъла „Паралелни светове“, отличен с Втора награда на Националния конкурс за съвременна хореография и пърформанс 2011.

За пръв път ще бъде показана на сцена и хореография на Петър Илиев, разработена по проект с деца от ромски произход от 103-то ОУ в кв. Филиповци в София.

Столична община и Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ ще дарят билети за финалния спектакъл на деца, лишени от родителска грижа и за възрастни хора от домове.
Съпътстващата фото изложба включва черно-бели студийни фотографии с четирима от стипендиантите на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ през изминалите години. Арт фотографиите ще се продават с цел набиране на средства за наем на танцови репетиционни студия за първия независим танцов спектакъл на утвърдения в САЩ и България хореограф Петър Илиев с Фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Премиерата на проекта ще бъде през есента на 2012 г. В него ще участват най-добрите млади танцьори от априлската Работилница.

Програмата на «Танцова работилница 2012» включва още:

– ежедневни класове по танцова техника в 5 стила: балет – стил Баланчин, бродуейски джаз, модерен танц, хип хоп и характерен танц;
– майсторски класове;
– класове, отворени за наблюдение, с вход свободен за всички граждани;
– танцови акции и пърформанси на открито и в нетрадиционни публични пространства;
– специално детско “Танцово фоайе” в Музикалния театър на Великден от 17:30 ч., преди финалния спектакъл.

Виж още на сайта ilievdance.org

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.