Господ ни е премиер!

Румен Белчев

Един месец пости – и хората започнаха да получават прозрения и видения! Според бивши министри, цитирани от „ТРУД“, вече било ясно, че „Има живот и след Борисов“.  Слава Богу, че досега не беше много ясно. Очевидно календарът на маите наистина е сбъркан – мандатът на началството изтича чак догодина.

„ВСЕКИ ДЕН“ пък направо захлупва оземи всички, опитващи се да се харесат на спасителя на планетата – изваденото в заглавие откъсче от вопъл на отчаян работник от Кърджали твърди ни повече, ни по-малко: „Бойко е Господ“. За да няма съмнения за кой Бойко става дума, има си и снимчица на министър-председателя с пояснително текстче: „Премиерът бе обожествен и от металурзите“. Защо „и“? Кои други са го обожествили? Освен газетарите, например? Чакаме разяснения!

Дотук с прозренията. Минаваме към виденията.

Подранила първоаприлска руска партенка прати цялата московска полиция и българското газетарско войнство в дирене на котарака на президента Медведев. „Цяла Москва търси котарака на Медведев“ – малко преувеличава „24 ЧАСА“.

„МОНИТОР“ добавя пикантни подробности от живота на котака Дорофей – на младини се „сдърпал с този на Михаил Горбачов, като чиста победа удържал домашният любимец на първия президент на СССР“. Не стига, че бил опердашен от експрезидентския котак, ами и загрижените за здравето му собственици след това го кастрирали, та да не се бие повече… Как да не избягаш!

Постите очевидно водят и до изкривяване на пространството. На след поредния трагичен случай полицията докладвала в Столична община данни за местата с най-много пътни произшествия в София. „СТАНДАРТ“ светкавично побърза да ни уведоми, че „Зебрата пред Руската църква е най-опасната в София“. „ТРУД“ от своя страна също държи да ни предупреди, че „Най-опасната зебра в София – до „Червило“. Има си и снимка.

Проблемът е, че въпросната зебра е на кръстовището на „Дякон Игнатий“ и „Цар Освободител“ и води от Градската градина към Националната художествена галерия.

Да не връзваме кусур на редакторите – кой нормален гражданин ще обърне внимание на заглавие, в което се споменават думите „художествена галерия“!

Постите очевидно прочистват душевно – след смразяващия материал „Бакшиш уби две баби на зебра“, описващ гибелта на доц. Илияна Батембергска и нейна приятелка, отнесени от таксиджия на пешеходна пътека, в „ТЕЛЕГРАФ“ очевидно са изпитали достъпното за жълтеещ вестник угризение на съвестта, защото в следващ брой ни нахъсват с „Роми бият в съда заради таксиджията убиец“.

Ако се вярва на газетата, „Близо десет роми се нахвърлиха да бият гардовете от съдебна охрана в Софийския градски съд (…) Циганите се опитаха да повалят охраната и да помогнат на убиеца да избяга“. Въх! Такъв екшън още не беше ставал!

Но още по-загадъчна е реакцията на полицията – „След светкавичната реакция на униформените циганите бяха изгонени“. Тъкмо да се възмутим от мекушавата ни полиция, която не арестува, дори когато я бият, и ни попадна „ТРУД“, в който инцидентът е съвсем друг – „двайсетина негови близки се сдърпаха с фоторепортерите и операторите и обвиниха журналистите, че не отразяват случая обективно“. И май са имали основание – поне що се отнася до техния случай…

Иначе – по света – нищо ново. Земетресения, наводнения, паднал самолет… А – и дежурната новина за постен период – тоя път от „ВСЕКИ ДЕН“ – „Израелец ухапа полицейско куче“. Да се готвят кучетата от Южна Африка! Има още десетина постни дни!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.