Иран губи Турция

в. Поста

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Преобладаващото мнение до неотдавна бе, че Турция е заела страната на Иран по въпроса за ядрената енергия въпреки вътрешните и външните критики.

Наистина, Анкара направи всичко, което можеше. Особено посещението в Техеран в края на март предизвика голяма надежда. Целта на Турция бе да парира военна намеса от страна на Израел или Съединените щати и да реши въпроса чрез преговори.

Срещата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган с аятолах Али Хаменей бе от ключово значение. Нещата приключиха с това, че шиитският лидер каза на турския премиер, че „създаването на оръжие за масово унищожаване е равносилно на грях в нашия регион“.

Ердоган и турският външен министър Ахмет Давутоглу взеха тези думи за чиста монета. Те ги приеха, въпреки че не гарантираха за това, и продължиха открито да споделят това с нас в Турция и със западния свят. Те прегърнаха охотно идеята да наблюдават Иран.

Техеран от своя страна даде зелена светлина за предложените ядрени преговори в Истанбул. От самото начало Иран предпочиташе Истанбул като домакин на такива разговори. Докато Западът леко отстъпи, Техеран остана твърд. След това обаче всичко се обърна с главата надолу. Представители, които първоначално приеха идеята, после отхвърлиха Истанбул и предложиха Багдад или Дамаск.

В този момент нещата се провалиха. Стана ясно, че иранците не познават и не разбират добре Ердоган, защото един такъв ангажимент въобще не отговаря на очакванията на премиера. Когато Ердоган вярва в някого, той ще стигне до край заради него. Когато това отношение се промени по някаква причина, той го приема много лично и решава, че е бил измамен. Разгневява се и не може дори да го скрие.

В този случай беше нещо подобно. Той отговори на Иран по-твърдо от когато и да е до момента. Обвини Иран, че извърта и се самоизолира.

Всичко това е свързано с разногласията по отношение на Сирия и споровете около президентските избори следващата година. Стана ясно, че Сирия е по-важна за Иран отколкото Турция. Срещата на „Приятелите на Сирия“ в Истанбул изведнъж започна да предизвиква разногласия отчасти заради вътрешните спорове в Иран.

Радикалите се разбунтуваха, твърдейки, че ще бъде грешка да се отиде в Истанбул, където се срещат враговете на Сирия. Колкото и правителството да твърди противното, Турция избухна след тези нападки, на които въобще не е свикнала.

Този инцидент причини дълбока рана в турско-иранските отношения, а премиерът изглежда направи правилното с реакцията си. Иран най-вероятно ще разбере, че е на път да загуби Турция и че може би вече е прекрачил границата. Той ще трябва поне да осъзнае, че вече няма да има под ръка една Турция, която запазва благоразположението си въпреки натиска, на който е подложена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.