Йемен – магнитът за терористи от Ал Каида

ДПА

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

На пръв поглед самолетният пасажер, който стои с малката си дъщеря до лентата за багаж на летището в Сана, прилича на набожен египетски селянин. Само че говори развален арабски, а дългата му неподдържана брада е тъмноруса. Французинът натоварва пет малки износени куфари на количка за багаж и изчезва в мрака на йеменската нощ. Очевидно е дошъл за постоянно.

Повече от две години след неуспешния опит на нигериец да взриви бомба на борда на пътнически самолет, летящ от Амстердам за Детройт, Йемен остава убежище за ревностни поклонници на исляма, новоприели религията радикали и бъдещи терористи. Умар Фарук Абдулмуталаб, неуспелият атентатор, твърдеше, че работи за йеменския клон на Ал Каида.

Симпатизанти на самообявилите се джихадисти на Ал Каида има не само в периферията на йеменското общество. Официално правителството в Сана сътрудничи на САЩ в контратероризма. Но привържениците на теориите на конспирациите не са единствените, които смятат, че високопоставени фигури в режима на бившия президент Али Абдула Салех са давали картбланш на терористите до известна степен, за да си осигурят трайна военна и политическа помощ от Запада.

Екстремистите освен това успяха да разширят зоната си на влияние, откакто през ноември Салех се съгласи да отстъпи властта. САЩ, които нееднократно са изпращали безпилотни самолети в провинция Абиян, за да ликвидират заподозрени терористи, не успяха да спрат тяхната експанзия.

Освен твърдолинейната „Ал Каида на Арабския полуостров“, смятана от експертите от американското разузнаване за едно от най-активните разклонения на Ал Каида, през последните 12 месеца в Йемен се появи още една групировка: „Ансар аш Шариа“ (поддръжници на ислямския закон). Ал Каида и „Ансар аш Шариа“ са две страни на една и съща монета според Саид ал Джем, автор на книга за Ал Каида.

Разговаряме с него в кабинета му във функционална бяла бяла сграда без асансьор. Въпреки че слънцето все още не е залязло, стаята е тъмна, защото втори ден в Сана бушува пясъчна буря. Пясъчна буря връхлетя и на 4 март, когато терористите от „Ансар аш Шариа“ нападнаха йеменска военна база в Абиян, убивайки 185 войници.

„Много от младите бойци са доста простодушни и вярваха, че Бог е изпратил пясъчната буря, за да ги защити от атаките на йеменската авиация и американските безпилотни самолети“, казва Ал Джем. Операцията беше голям успех за терористите. Когато битката свърши, те разграбиха военни арсенали в окръг Дофус и плениха 72-ма войници.

„Тази нова групировка е местна, също като талибаните в Афганистан. За разлика от терористите от Ал Каида бойците от „Ансар аш Шариа“ не искат да извършват атаки срещу Запада, нито пък имат членове от Саудитска Арабия или други страни. Групировката е съставена само от йеменци“, казва експертът по тероризъм Набил ал Букайри.

„Макар и да не се различават идеологически от Ал Каида, тяхната цел не е глобален джихад, а създаването на собствена държава. И те вече са постигнали първия етап по пътя към тази цел“, допълва той.

През март 2011 г., когато протестите против Салех бяха в разгара си в Сана, Таиз и Аден, терористите се възползваха от възможността и нападнаха югозападния град Джаар. Малко след това в техни ръце падна и съседният град Зинджибар.

Контролираните от семейството на Салех йеменски сили за сигурност отначало не изпратиха подкрепления в района. Местните командващи по-късно се оплакаха, че се чувствали изоставени и че режимът е предал на терорстите двата града без бой.

„Лица от режима по онова време заповядали на полицията и тайните служби да напуснат Зинджибар“, твърди Ал Букайри. „Това е политическа игра на стария режим“.

Членовете на „Ансар аш Шариа“ събират данъци, организират електроснабдяване и създават ислямски съдилища. Те се държат като държава в държавата. „Искат да преговарят с правителството на равна нога за освобождаването на 72-мата пленени войници“, казва адвокат, защитавал редица заподозрени терористи.

Посещаваме Института за арабски език в Сана, намиращ се в историческия център на столицата, в мрачен мартенски ден. Именно тук Абдулмуталаб, който беше осъден на доживотен затвор без право на замяна в САЩ, е научил арабски. Сега няма студенти. Желязната порта в черно и златно е затворена. „Революцията и сраженията ги изплашиха“, обяснява пазачът.

На три пресечки се намира Институтът за арабски език и източни култури „Саба“. И тук не е мното оживено. „Студентите се страхуват да идват, защото са чули много за сраженията и нападенията в Йемен“, обяснява директорът Хамуд ал Хубайши. От време на време някой западен чужденец, приел исляма. „Тези хора често са особено вярващи,“ отбелязва той.

Хубайши обаче не може да каже дали някои от тях са потенциални терористи. „Не всеки чужденец идва в Йемен, за да се самовзриви после,“ тъжно се шегува той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.