Полковник Башир, Кадафи и изчезналите авоари на Либия

Един от най-доверените помощници на Муамар Кадафи, който обикалял в продължение на години Африка и целия свят – от петзвездни хотели до президентски дворци, е направил инвестиции за милиарди долари и е служил за посредник между либийския режим и Африка и Франция.

Малко след падането на режима полковник Башир Салех Башир и неговите тайни изчезват. Според някои бившият директор на Либийско-африканския инвестиционен фонд е в Африка. Други смятат, че той се укрива в Париж под протекцията на влиятелни съюзници. Ако той бъде открит, ще се разбере къде са изчезналите либийските авоари и пари в брой на стойност близо 7 млрд. долара, скътани в неясни сметки и инвестиции.

Високопоставени либийски служители казват, че той може да даде отговор също на въпросите за връзките на бившия режим в Триполи с френските политически институции.

„Не разполагам с четвърт от информацията, която този човек има. Той е единственият човек в Либия, който знае всички подробности за либийските инвестиции в Африка“, каза Абдел Хамид ел Джади, либийски банкер, който работи с държавни служители, за да открие либийските авоари, прахосани при режима на Кадафи. „Много се нуждаем от него“, посочи той, цитиран от изданието.

Сред многобройните роли на 66-годишния Башир е директорската му позиция в Либийско-африканския инвестиционен фонд, който инвестирал петролното богатство на Либия предимно в субсахарска Африка. Фондът действал без особен контрол, макар че официално бил под егидата на Либийската инвестиционна агенция, която от своя страна била подлагана на проверки.

Башир харчил парите от петрола на Либия единствено по волята на семейство Кадафи, като купувал хотели, минерални ресурси и дялове в компании и се превърнал в крайна сметка в един от най-големите самостоятелни инвеститори в Африка. Фондът имал инвестиции също в по-малко прозрачни страни като Беларус и Украйна, смятат западни дипломати.

Либийската инвестиционна агенция била подлагана на проверки от одитори, но африканското досие е черна дупка, пише британското издание. Либийски служители казват, че не разполагат с документация за по-голяма част от инвестициите.

Откриването на авоарите възможно най-бързо е важно, тъй като някои африкански страни започнаха да отричат за сделки, направени с режима на Кадафи, отбелязват те. Замбия например е обвинявана, че е присвоила дела на Либия в мобилния оператор Замтел, като се мотивирала с неизправност в процедурата на търга.

Местоположението на Башир е неизвестно, но според френски бизнесмен, който го познава от над 10 години, той се намира в Париж под протекцията на влиятелни бизнесмени, с които е имал бизнес отношения в миналото.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.