Страх и надежди за шистовия газ в Полша

Асошиейтед прес

Карта на находищата на шистов газ в света. С червено са означени находища, в които ресурсите са оценени, в жълто – налични находища, в които ресурсът не е оценен. Карта: Административна служба за енергийна информация на САЩ

Висока сонда за шистов газ, която се издига насред изорани полета и селски къщи в Полша, събуди както надежда за благоденствие за местната общност, така и страхове, че пасторалният селски живот ще бъде унищожен.

Сондата в село Шимково в централната част на Полша е собственост на базираната в Канада компания „Талисман енерджи“ – една от над 20 международни компании, които търсят на хиляди метри под земята в цяла Полша за скрити находища на природен газ, смятани за огромен нов източник на гориво.

Ентусиазирана от огромния успех на шистовия газ в САЩ, Полша се превърна в пионер за Европа и упорито започна да осъществява проектите си в тази сфера, докато други страни от ЕС като Франция, Германия и България наложиха мораториум заради опасенията, че използваната за добив на шистов газ сондажна технология ще отрови подпочвените води и ще замърси въздуха.

Полша силно се надява, че ще преодолее сегашната си 70-процентова зависимост от несигурния внос от руския доставчик „Газпром“, ще създаде нови работни места и ще намали непрекъснато растящите цени на енергията.

Юстина Кулаковска, която е жител на слабо населения район около Шимково, съвсем не е толкова ентусиазирана. Тя не вярва, че шистовият газ – ако бъде намерен – ще подобри живота в селото. На хората в селото „ще платят жълти стотинки“, твърди тя, докато други ще забогатеят.

Високата 40 метра сонда, която се издига над изорано равно поле с пръснати по него дървета, доминира пейзажа – заедно с разположената наблизо малка вятърна електроцентрала, построена преди две години.

„Накрая, след като те си отидат, за нас няма да остане нищо, само миризмата“, каза 33-годишната Кулаковска, чиято нова, боядисана в розово къща е само на 200 метра от сондата, издигната тук миналия месец. Цената на нейния дом вече паднала с 30 на сто, продължи тя.

„Загрижена съм за водата, тъй като селото има свой източник на питейна вода“, каза Кулаковска. „Те казват, че няма опасност, но всичко може да се случи. Би било прекрасно, ако не намерят газ“.

Ориентираното към деловите среди правителство на министър-председателя Доналд Туск подхранва надеждите за големи находища, макар мечтите, че шистовият газ ще направи Полша независима за векове напред, малко да поизбледняха.

Количеството шистов газ в предполагаемите находища е много по-малко от първоначалните прогнози, като количествата, които могат да бъдат извлечени – по данни на правителствен доклад, разпространен миналия месец – варират между 346 и 768 милиарда кубически метра. Това е достатъчно напълно да задоволи нуждите от газ на страната за около седем десетилетия.

Привържениците на проекта изтъкват, че грубите оценки се основават на данни от преди 1990 г. и вероятно ще се променят, след като компаниите достигнат до газовите находища и анализират търговската им рентабилност.

Ще минат поне няколко седмици, преди да стане възможно да се определи обемът на находището в Шимково, намиращо се в пореста скала на 4200 метра под земята. Проучвателният кладенец е достигнал до 2975 метра и сондирането продължава денонощно със скорост около 7 метра на час.

„Надяваме се да установим, че това находище ще може да бъде експлоатирано рентабилно“, заяви Фиби Бъклънд от отдела за връзки с инвеститорите на „Талисман енерджи“. „Но все още е рано да се говори за прогнози, все още сме на първоначалния етап“, подчерта тя след посещение на покритата с бетон площадка с площ около 3 хектара, обградена с все още кални след зимните снегове поля.

„Талисман енерджи“ е направила още два проучвателни сондажа в Полша и все още анализира скалните проби, за да може да прецени какви са резултатите.

Извличането на шистов газ се извършва, като в шистовата скалата се инжектират големи количества вода, примесена с химикали и пясък. Идеята е скалата да бъде разбита, така че природният газ да бъде освободен. Защитниците на околната среда се безпокоят, че методът на извличане ще доведе до замърсяване на подпочвените води и на въздуха и че дори ще предизвика земни трусове. Енергийните компании обаче настояват, че техниката е безопасна.

„Технологията, която ние използваме тук, е напълно безопасна и няма никаква опасност от замърсяване“, заяви Ядвига Швйечицка, говорител на „Талисман“ в Полша. Компанията организира срещи с местните власти и с жителите преди да започне сондажи и бе посрещната „със смесени чувства, често със скептицизъм“, главно заради съмненията, че подпочвените води ще бъдат засегнати, призна тя.

„Но има и много хора, които вижда това като шанс за района, като стимул, като нови работни места и допълнителни приходи за местните фирми“, подчерта Ядвига Швйечицка.

В зеленчуковата си градина, разположена на 300 метра от сондата, безработният електротехник Пьотър Пуаш не се оплаква. „Това е единствената алтернатива на въглищата и петрола, които все не достигат и чиито цени непрекъснато растат“, посочи той. „Моите кучета и колите, които минават наоколо, вдигат повече шум“.

През последните години Москва на няколко пъти затваряше кранчето на газта заради спорове за цени с Украйна. По време на последната зима доставките бяха спрени напълно в най-студения период както в Русия, така и в по-голямата част от Европа. Мнозина поляци са силно недоволни от зависимостта от Русия, въпреки че от свалянето на подкрепяния от Москва режим са минали вече 23 години.

Пуаш се надява, че ще бъдат намерени достатъчно залежи от газ, че проучвателната сонда ще бъде демонтирана и че кладенецът ще бъде свързан с полската газопроводна мрежа, с което ще помогне да бъдат задоволени потребностите. „Не би трябвало да купуваме газ някъде от чужбина, където други определят условията и цените“, заяви той. „Трябва да имаме собствени запаси“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.