Смъртоносна инжекция за Митеран?

Мъките на бившия френски президент Франсоа Митеран, болен от рак в продължение на 14 години, са били прекъснати с инжекция през януари 1996 г., а сегашният президент Никола Саркози пиел неразрешени медикаменти.

Това твърдят журналистите Денис Дьомонпион и Лоран Леже в новата си книга „Последно табу. Разкрития за здравето на президентите“ (Le dernier tabou, révélations sur la santé des présidents). Двамата твърдят, че един понеделник бившият президент, прикован на легло заради раковото си заболяване, поискал страданията му да бъдат съкратени.

Това е станало чрез инжекция, която му е била поставена интравенозно, посочват журналистите. В книгата си обаче те не използват думата евтаназия.

Един от синовете на бившия държавен глава Жилбер Митеран разказва в книгата, че само един човек знае какво точно се е случило но „тази личност няма да разкаже нищо“. „Тази личност ни каза само, че всичко е станало спокойно“, допълва Жилбер Митеран.

Франсоа Митеран почина на 8 януари 1996 г. в резултат на раково заболяване. 10 дни след смъртта бившият му лекар разкри, че болестта на Митеран е била открита още през 1981 г. и че президентът го е заставил да подправя данните за здравословното му състояние.

Авторите на книгата разкриват също, че бившият премиер Едуар Баладюр е страдал от рак на червата, след като е напуснал поста си през 1995 г. и е станал обикновен депутат. Това заболяване, обаче, не е заинтригувало никого, защото Баладюр бил вече обикновен парламентарист, пишат Дьомонпион и Леже.

По отношение на Никола Саркози двамата журналисти казват, че той приема хапчета, за които не е издадено разрешително за продажба. Подобен документ е необходим, за да може едно лекарство да се продава в аптека и да се предписва от лекар във Франция. Журналистите, обаче, не посочват какви са тези лекарства, предназначени да изправят на крак президента.

В книгата се говори и за „инцидента с мозъчен кръвоносен съд“ на бившия президент Жак Ширак на 2 септември 2005 г. Твърди се, че съпругата на Ширак – Бернадет, и дъщеря му Клод са упражнили натиск върху лекарите да премълчат за този „инцидент“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.